Výkyvy počasia...

... spôsobujú u väčšiny ľudí istý druh šoku, ktorého dôsledkom je oslabenie imunitného systému a následne niektorá z foriem prechladnutia. Horúčka, bolesti kĺbov, kašľanie, tečúci nos, únava. K tomu nápadne klesajúca výkonnosť a každý vie - už je to tu zase...

meteosenzitivita_22

Prechladnutia, čiže ľahké formy infekcií, ktoré sa podobajú chrípke, môžu byť vyvolané až dvomi stovkami rôznych vírusov. Vírusy sa zvyčajne "dostanú k slovu" pri prudkej zmene počasia, ochladení, zvýšenej vlhkosti a prievane, kedy sa oslabuje obranyschopnosť slizníc a vznikajú vhodné podmienky na usídlenie a rozmnoženie vírusov.
V takýchto prípadoch je najvhodnejšie podporiť samoliečiace schopnosti organizmu. Dôležitý je pokoj na lôžku, teplo a prísun vitamínov v ľahko stráviteľnej podobe. Ak sa však prechladnutie "prechodí", stane sa organizmus na vírusové ochorenia náchylnejší a podľahne im pri každej možnej príležitosti.

Pri prechladnutiach sa odporúča konzumovať predovšetkým čerstvé ovocné a zeleninové šťavy (riedené vodou) na doplnenie potrebných tekutín, ako aj kvôli prísunu dostatočného množstva veľmi dôležitého vitamínu C, ktorý patrí k najlepším obrancom imunitného systému. Najvhodnejšia je šťava z pomarančov, hrozna, ananásu a jabĺk; pevnú stravu je vhodné doplniť pikantnou zeleninou, napr. cesnakom, cibuľou, paprikou, pórom... - dezinfikujú sliznice a zvyšujú oslabenú chuť do jedla. Ďalšou stravovacou alternatívou je zeleninový vývar, ktorý možno vypiť, alebo ho možno zahustiť na jemnú polievku.

Dva tipy na ovocno-zeleninové "životabudiče"

Zeleninové pivo

P o t r e b u j e t e : 2 veľké rajčiny, 3 reďkovky, 1/2 šalátovej uhorky a kôpor.
P o s t u p : Zeleninu očistite a odšťavte. Vzniknutú šťavu posypte posekaným kôprom a vypite ju v malých dúškoch.

Tropická búrka

P o t r e b u j e t e : 1 mango, 1/2 grapefruitu a 1/2 limetky.
P o s t u p : Očistené mango rozmixujte. Ananás, grep a limetku odšťavte. Vzniknutú šťavu zmiešajte s mangovým pyré a podľa chuti oslaďte medom alebo hroznovým cukrom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.