Chudnutie v menopauze? Poradíme vám, ako na to.

Menopauza prináša do života žien veľké zmeny. Zmeny hormonálne, zdravotné, duševné. Kilá navyše, ktoré nie a nie odísť, trápia nejednu ženu v zrelom veku. V období klimaktéria, alebo prechodu, ktoré prichádza medzi 45. a 55. rokom života a trvá približne rok, končí plodné obdobie ženy. 

freepik_meno2

Prestávajú sa tvoriť vajíčka a tým pádom už neprichádza ani menštruácia. Potom nasleduje menopauza.Telo prirodzene znižuje tvorbu hladiny estrogénu, ktorý (okrem mnohých iných funkcií) pomáha regulovať hladinu cholesterolu v ženskom tele.  Prichádzajú tiež prirodzené procesy starnutia, spomalenie metabolizmu a tendencia menej sa hýbať. Mnohé ženy v období klimaktéria a menopauzy prekvapia rýchlo pribúdajúce kilá. Niektorým telesným zmenám sa nevyhnete. Priberať na váhe však nie je nutné, i keď udržať si štíhle telo môže byť o niečo náročnejšie.

Chudnutia v menopauze sa netreba obávať! Aj keď budete strácať nadbytočné kilá pomalšie, je to úplne v poriadku, výsledky sa po čase dostavia. Poradíme vám, ako na to.

Ako na chudnutie v období menopauzy

Začneme stravovaním.

V období menopauzy sa spaľovanie kalórii spomaľuje. Preto je potrebné urobiť pár zmien v jedálničku:

-       Jedzte radšej menšie porcie jedla, častejšie.

-       Ak zadržiavate vodu, obmedzte soľ na minimum.

-       Obmedzte tuky, nahraďte živočíšny tuk rastlinným.

-       Žiadne polotovary, cukrovinky, rýchle jedlá. Len zdravá, ľahká, domáca strava.

-       Zaraďte do jedálnička fytoestrogény. To sú látky, podobné estrogénu, nachádzajúce sa v niektorých rastlinných potravinách a bylinkách. Fytoestrogény obsahuje sója a výrobky z nej, ľanové semienka, ploštičník strapcovitý, vitex jahňací a veľa ďalších. Fytoestrogény vás podporia nie len v zdravom chudnutí, ale vás aj chránia pred osteoporózou a rakovinou, dokonca spomaľujú starnutie pokožky.

-       Čerstvá zelenina, ovocie, strukoviny, orechy a semienka. Tieto farebné pochutiny vám dodajú potrebné vitamíny a minerály, ktoré potrebujete, ak túžite po zdravom, štíhlom tele.

Chudnutie v akomkoľvek veku netreba uponáhľať a očakávať výsledky hneď. Treba to brať ako začiatok zmeny vášho životného štýlu a začať postupne. Najmä so  správnou úpravou stravy. Dnes nájdeme množstvo publikácií a článkov dostupných na internete, ktoré nám ponúkajú návody na zostavenie jedálnička na chudnutie. Ak neviete ako začať nechajte si poradiť a zostaviť jedálniček na mieru výživovým poradcom. Vaše stravovanie bude od začiatku pod dohľadom odborníka, ktorý pri príprave stravovacieho plánu bude zohľadňovať váš vek najmä však váš zdravotný stav.

Športom k zdraviu

Veta chcem schudnúť sa v súčasnosti veľmi často objavuje v našich hlavách. Možno ste celý život nešportovali a cvičenie je pre vás veľká neznáma. Fyzická aktivita je však mimoriadne dôležitá.

Začať cvičiť môžete kedykoľvek a kdekoľvek. Pravidelný pohyb je skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť priberaniu, strate svalovej hmoty a následnému hromadeniu tuku. Začnite pomaly. Stačí aj 20 minút denne, dôležité je začať a cvičiť pravidelne.

Najskôr zaraďte pohyb do svojho každodenného života. Choďte pešo všade, kam môžete. Na poschodia zvoľte výstup po schodoch namiesto výťahu. Vo voľnom čase sa vyberte na výlet na bicykli.

freepik_meno4

Rýchla chôdza, tanec, turistika, plávanie, beh, joga. Možností športovať máte neúrekom. Už 30 minút chôdze alebo poklusu v tempe, pri ktorom budete vedieť súvisle rozprávať, 3 krát do týždňa, vás dostane do formy.

K tomu pridajte buď domáce cvičenie s vlastnou váhou, silový tréning či pilates. Ak neviete, ako na to, prihláste sa na nejaké skupinové cvičenie. Stretnete tam ženy, ktoré sa pasujú s podobným problémom, ako vy, aj také, ktorým sa darí zostať fit aj po šesťdesiatke.

A nezabudnite na správne držanie tela, pri cvičení, ale aj napr. pri práci v záhrade. Vyhnete sa tak bolestiam chrbta a kĺbov.

Relax a spánok sú rovnako dôležité ako aktivita

Doprajte si dostatok odpočinku, aby ste sa zregenerovali. Stres je v tomto období škodlivý - je načase upokojiť myseľ a cítiť sa fajn. Ak ste doteraz neskúšali meditáciu, je najvyšší čas! Meditácia vám pomôže s viacerými problémami. Medzi najčastejšie patrí stres, úzkosť, zlepšenie pamäte či spánku a mnoho ďalších. Zahraničné štúdie potvrdzujú že výsledky pri chudnutí sú ovplyvnené najmä vašim mentálnym nastavením a psychickou pohodou.

Nájdite si svoj spôsob, ako utíšiť myseľ a ponoriť sa do prítomného okamžiku. S pokojnou mysľou sa vám bude lepšie spať. Hlboký, 7 hodinový spánok je potrebný na regeneráciu tela. Naopak, dlhodobý nedostatok spánku, podporuje priberanie. A to nechcete.

freepik_meno3

Rada na záver: Nesnažte sa urobiť zázraky a premáhať sa k extrémnym športovým výkonom. Chudnutie v období menopauzy vyžaduje veľkú trpezlivosť a optimistický prístup. Spomaľte, dobre sa starajte o svoje telo aj dušu. Máte pred sebou ďalšie krásne obdobie života. Tak si ho užite!

Zdroj obrázkov: freepik.com


 Ďalšie zdoroje:

https://www.health.harvard.edu/womens-health/winning-the-weight-battle-after-menopause

https://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_meditation

https://www.healthline.com/nutrition/lose-weight-in-menopause#TOC_TITLE_HDR_5

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.