Zeleninou ku zdraviu

Udržať si dobré zdravie je určite pre každého prvoradé. Niektorí ľudia sa spoliehajú dobrú genetickú výbavu, zdravý životný štýl, alebo výživové doplnky. Ak chcete dostať do svojho tela vitamíny vo svojej prirodzenej forme, mali by ste staviť na zeleninu.

tesco_ovocie_zelenina

Prečo jesť zeleninu?

Každá zelenina obsahuje iné zdraviu prospešné látky. Preto by ste sa mali zamerať na rôzne druhy zeleniny. Vo všeobecnosti ale zelenina obsahuje nevyhnutné vitamíny, minerálne látky, vlákninu, mastné kyseliny, antioxidanty a zdraviu prospešné cukry.

Správny pitný režim je dôležitý pre každý ľudský organizmus. Dopĺňať tekutiny by sme nemali len v období letných mesiacov, ale aj počas zvyšného roka. Práve zelenina obsahuje množstvo tekutín a navyše vás aj zasýti. Najvhodnejšia na hydratáciu je melón, alebo uhorka.

Vláknina je veľmi podstatná pre správne fungovanie tráviacej sústavy. Tiež znižuje cholesterol v krvi, zasýti a je prevenciou zápchy. Keď ste hladní, dajte si zeleninu. Vďaka vláknine vás dobre zasýti a prospeje vám.

Zelenina má nízky glykemický index, čo vlastne znamená, že vám nebude kolísať hladina cukru v krvi a nebudete mať rôzne chute. Pre ľudí, ktorí majú problém s cukrom, je najvhodnejšia listová zelenina. Ak sa snažíte pre zhodenie nejakých kíl, alebo udržanie si správnej hmotnosti, zelenina vám v tom určite pomôže. Zelenina obsahuje minimum kalórií.

Kedy jesť zeleninu?

Zeleninu si môžete dopriať v ktorúkoľvek hodinu počas dňa. Ak vás prepadne hlad, alebo máte na niečo chuť, vyskúšajte si dať zeleninu. Deň začnite trochou zeleniny, alebo ovocia, ku vašim bežným raňajkám. Na desiatu môžete vyskúšať zeleninové smoothie, alebo odšťavenú zeleninu. Počas obeda si zvoľte ako prílohu varenú, pečenú, alebo surovú zeleninu. Zelenina je vhodná takmer ku každému jedlu.

Existuje množstvo zeleninových jedál, ktoré pri správnom dochutení, určite splnia vaše chuťové priania. Ak vám nevyhovuje jesť zeleninu ku každému chodu, mali by ste zaradiť zeleninu do svojho jedálnička aspoň raz denne. Neplatí to len pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale pre všetkých, ktorý si potrpia na zdravý životný štýl.

Pri príprave zeleniny sa nechajte inšpirovať vlastnou fantáziou, alebo si pomôžte osvedčenými receptami. Tešte sa z toho, že svojmu telu doprajete veľa vitamínov a minerálov. Určite sa vám za to poďakuje.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.