CUKOR - (sacharóza)

Pomocníkom pri správnej orientácii stravovania môže byť tzv. pyramída zdravej výživy. Na hrote ktorej, sa nachádzajú tuky, cukor a soľ...

>> Móda >> Aktuálne >> CUKOR - (sacharóza)

V základni pyramídy (podstatná časť jedálneho lístka) sa nachádzajú obilniny. Potom nasleduje časť pyramídy zastúpená zeleninou a ovocím. Tretiu nadstavbovú časť tvoria prevažne mliečne a mäsové výrobky, ryby a strukoviny. Na vrchole je to už spomínaný cukor, soľ a tuky.

Je to látka, ktorá neobsahuje nijaké dôležité živiny. Tlmí centrum hladu spôsobuje v organizme nedostatok živín, v dôsledku ktorého vzniká chudokrvnosť, menštruačná nepravidelnosť, stavy úzkosti, premnoženie kvasiniek atď.

Nadmerná konzumácia sacharózy - rafinovaného, repného cukru zvyšuje riziko vzniku obezity, zubného kazu a iných ochorení. Biely cukor sa rýchle vstrebáva do krvi a rýchle zvyšuje hladinu krvného cukru. Po 60- 90 min. dochádza k poklesu cukru v krvi pod normu a môžeme pociťovať nepríjemné príznaky ako je slabosť, únava. Cukor sa podpisuje pod problémy so sústredením. Konzumácia cukru núti podžalúdkovú žľazu (pankreas) vyprodukovať väčšiu dávku inzulínu. Častejšia konzumácia sladkostí narušuje výživu veľmi citlivého vyvíjajúceho sa mozgu . Málokto si uvedomuje, že v sladkostiach sa najviac nachádzajú skryté tuky (čokoláda, plnené oblátky) ako aj potravinové prídavky (farbivá, aromatizujúce látky atď.)

V skutočnosti človek rafinovaný cukor (sacharózu) vôbec nepotrebuje. Zdrojom krvného cukru glukózy je zložený cukor - škrob, z ktorého sa glukóza enzymaticky postupne uvoľňuje. Preto škrob slúži dlho ako zdroj energie. Nájdete ho najmä obilniny, strukoviny a zemiaky.
Chuť na sladké jedlo, uspokojíte, keď si doprajete ovocie či už čerstvé alebo sušené a orechy. Zo sladkých pečív uprednostňujeme doma zhotovené sladké výrobky . Tieto neobsahujú stužené tuky, arómy, farbivá , ktoré sa nachádzajú v sladkých výrobkoch potravinového priemyslu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.