Raňajky sú pre deti dôležité, cereálie sú podľa odborníkov ideálne

S nástupom do školy sa vrátil do domácností aj ranný stres spojený so vstávaním a prípravou detí do školy či škôlky. Minúty ráno ubiehajú rýchlo a mnohí sa snažia dobehnúť stratený čas na úkor raňajok, hoci odborníci pred tým varujú. 

cereali19

Prízvukujú, že raňajky by mali byť neoddeliteľnou súčasťou stravovania a mali by tvoriť 20 až 25 % celkového energetického príjmu za deň. Platí to zvlášť u školákov, na ktorých sú kladené zvýšené nároky. V ich prípade vynechávanie raňajok znižuje pozornosť a schopnosť sústredenia sa v škole, ba dokonca  zvyšuje riziko nadváhy a obezity. 

„Ideálne raňajky pre deti sú cereálie s obsahom celozrnnej múky zaliate mliekom a doplnené ľubovoľným ovocím,“ hovorí Zuzana Klinčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. K minerálom a vitamínom obsiahnutých v cereáliách tak totiž pribudne ešte viac vápnika, na ktorý je mlieko bohaté, čo je pre deti obzvlášť dôležité kvôli rastu a zdravému vývoju kostí. A ako ukazujú štúdie, ďalším vedľajším pozitívnym efektom je, že deti, ktoré pravidelne raňajkujú cereálie, vypijú cez deň viac mlieka aj samostatne, než tie, ktoré cereálie neraňajkujú. 

Výhodou celozrnných cereálií je, že vzhľadom k svojmu zloženiu telo hneď zrána naštartujú a dodajú mu potrebné látky a vitamíny. V obilninách sa totiž nachádzajú ochranné a stavebné látky. Najmä v obaloch a klíčkoch zŕn sú prítomné vitamíny skupiny B, E, minerálne látky, predovšetkým horčík, železo, fosfor a vápnik. Obsahujú vlákninu, ktorá sa nachádza najmä v obaloch a klíčkoch obilninových zŕn a je prospešná pre trávenie  a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. 

cerealie_tabulka

V obchodoch je v súčasnosti pestrý výber cereálií rôzneho zloženia a chutí, takže je z čoho si vyberať. „Dôležité je, či sú cereálie vyrobené z kvalitných surovín a či obsahujú celozrnné zložky,“ upozorňuje Zuzana Klinčáková. Aj poprední svetoví výrobcovia sa snažia vychádzať v ústrety týmto požiadavkám, pretože trendy naznačujú, že práve týmto smerom sa uberá aj záujem zákazníkov. „Vyrábame široké spektrum raňajkových cereálií, vďaka ktorým sa dajú pripraviť zdravé, rýchle a ľahké raňajky, ktoré obľubujú dospelí aj deti. Sú vyrobené prevažne z celozrnnej múky alebo celozrnného ovsa, obsahujú teda vlákniny a sú obohatené aj o dôležité vitamíny a minerálne látky“ hovorí Ľubica Novotná z Nestlé Slovensko. 

V súlade s požiadavkami zákazníkov na zdravšie potraviny Nestlé upravilo už dávnejšie aj receptúru cereálií. Napríklad, od roku 2015 sa v cereáliách obľúbených u detí a mládeže nenachádza viac ako 9 g cukru (asi dve čajové lyžičky) v jednej 30-gramovej porcii. Okrem toho z nich odstránili soľ aj umelé sladidlá a naopak, obohatili o dôležité vitamíny a minerály. V súčasnosti tak jedna 30-gramová porcia cereálií Nestlé bežne poskytuje najmenej 15 % odporúčanej dennej dávky každej mikroživiny uvedenej v tabuľke vitamínov a minerálnych látok na zadnej strane obalu. To znamená, že miska cereálií na raňajky môže vašej rodine poskytnúť vitamíny a minerálne látky, ktoré každý deň potrebuje.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.