Zemiaky...

...našli v každej národnej kuchyni široké využitie; pre vegetariánov tvoria v spojení s mliečnymi výrobkami plnohodnotnú náhradu mäsa.

>> Móda >> Aktuálne >> Zemiaky...

Zemiaková strava prospieva najmä ľuďom trpiacim vysokým krvným tlakom; zemiaky totiž obsahujú značné množstvo draslíka, ktorý reguluje hospodárenie organizmu s vodou. Ďalšie prvky nachádzajúce sa v zemiakoch - molybdén a chróm - zasa významne podporujú metabolizmus cukrov a kyseliny močovej.

Zemiakové hľuzy ponúkajú (s výnimkou selénu) všetky dôležité minerály a stopové prvky: horčík, draslík, sodík, vápnik, fosfáty... Odvodňujúci účinok zemiakov zabezpečuje vyplavovanie škodlivín z organizmu a adekvátnu výživu buniek. Pozoruhodná je tiež koncentrácia vitamínu C v zemiakoch - 20 mg na 100 g zemiakov. Nezanedbateľný je u zemiakov aj obsah kyseliny listovej, ktorá zabezpečuje správnu funkciu nervov, krvotvorbu a rast. Prítomný zinok zasa udržuje v správnej funkcii väzivá a produkciu hormónov. Šupka zemiakových plodov obsahuje niacín (vitamín skupiny B), ktorý zohráva významnú úlohu v metabolizme sacharidov, bielkovín a tukov. Okrem toho zemiaky obsahujú celý komplex kvalitných sacharidov, vďaka ktorým sa do nervov a mozgu dostáva glukóza dávajúca ľudskému organizmu výkonnosť a koncentráciu. Potešujúce tiež je, že od zemiakov (v prípade, že neplávajú v tuku) sa nepriberá, hoci majú vysokú nutričnú hodnotu.

Tip: Pokiaľ pre vás nie sú dostupné zemiaky z tzv. biologickej produkcie, kupujte iba menšie zemiakové hľuzy, pretože veľké zemiaky mávajú vysoký obsah dusičnanov, kadmia a olova. Vyhýbajte sa aj konzumácii nezrelých zemiakov, nakoľko ich zelené časti obsahujú rastlinný jed solanín vyvolávajúci bolesti hlavy, hrdla, brucha, ale aj hnačky a vážnejšie ochorenia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.