Zdravé prílohy

Žiaľ, je to tak: väčšina skutočne chutných jedál zdraviu viac škodí než prospieva. No našťastie, sú aj opačné príklady...

291018

Chren ideálne dochutí rôzne druhy mäsa: ako čistý, jemne nastrúhaný alebo vmiešaný do majonézy. Výborne sa hodí do omáčok a pomazánok; skutočnou pochúťkou je v spojení s rokfortom a maslom. Jemne nastrúhaný chren možno zmiešať s nastrúhanými vlašskými orechami a troškou sladkej smotany a vznikne vynikajúca pikantná príloha k rybe.
Vyplatí sa začleniť chren do jedálneho lístka vždy, keď sa dá: je nielen chutný, ale aj bohatý na vitamín C a pomáha organizmu zbavovať sa kyseliny močovej (odporúča sa pri reumatických ťažkostiach).

Artičoky sú v stredomorských krajinách obľúbené asi tak, ako u nás mrkva či petržlen. Veľké puky artičokov sú z Izraela alebo z Bretónska, menšie sú z Balkánu, Turecka alebo Španielska. Najkvalitnejšie plody artičokov sú veľké a okrúhle (hnednúce lístky signalizujú starobu).
Pripravené puky artičokov možno podávať napríklad s horčicovou alebo holandskou omáčkou a bielym pečivom. Predjedlo z artičokov sa konzumuje teplé i studené.
Artičoky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, a majú tiež preventívne účinky vo vzťahu ku sklerotickým zmenám zraku a cirhóze pečene.

Avokádo je ovocie, ktoré chutí surové i zapečené. Surovú dužinu stačí ochutiť soľou a čiernym korením a možno ju konzumovať samostatne alebo ako prílohu k rybe či jemnému mäsu. Avokádo tiež može tvoriť základ teplých a studených polievok; výborne chutí plnené pikantnými omáčkami či zalievané octovým nálevom.
Zaujímavosťou je, že avokádo obsahuje zvláštny druh cukru, ktorý chronicky unaveným dodáva vitalitu a obéznym pomáha zbavovať sa zbytočných kilogramov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.