Omladzujúca mrkva

Sladká karotka v kombinácii s medom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy je vitamínová bomba, ktorú by si mali dopriať najmä tí "večne držiaci diétu"...

mrkvy farebne

Mrkva je zelenina, ktorá má v strednej Európe zvláštne postavenie: keďže je odolná voči poveternostným vplyvom a dokáže naozaj dobre chrániť svoje zásoby veľmi dôležitých výživných látok (vďaka obsahu celulózy), stala sa súčasťou najrozmanitejších receptov. Mrkvu možno pestovať od skorej jari do neskorej zimy; pri správnom skladovaní (v chladnom priestore) má mimoriadne dlhú trvanlivosť.

- Najdôležitejšia látka, ktorú mrkva obsahuje, je karotén - rastlinné farbivo krásnej oranžovočervenej farby je takzvaný provitamín, t.j. vývinový predstupeň "vitamínu krásy", vitamínu A. Vďaka nemu odoláva pokožka a všetky sliznice organizmu rôznym baktériam a vírusom. 
- Pokiaľ ide o vitamín A, mrkva je vlastne svetovou rekordérkou: v 100 gramoch mrkvy sa nachádza 28.000 medzinárodných jednotiek vitamínu A, čo je tisíckrát viac ako v červenej repe alebo artičokoch a dvetisíckrát viac ako v karfiole. 
- Mrkva však obsahuje aj značné množstvo vzácneho prvku s názvom selén, ktorý podporuje kondíciu imunitného systému - tým, že chráni organizmus pred voľnými radikálmi. Okrem toho mrkva aktivizuje bunkový metabolizmus, podporuje rast vlasov a nechtov, zlepšuje srdcovú činnosť, posilňuje krvný obeh a pomáha zrakovej ostrosti (brániac šeroslepote a vzniku sivého zákalu). Stručne povedané - mrkva organizmus omladzuje.

Tip: Vzhľadom na tvrdé bunky s obsahom celulózy je potrebné pred konzumáciou mrkvu mierne povariť a pridať k nej trochu oleja, aby sa uvoľnili zásoby karoténu a selénu. (Bez tuku sa karotén nedostane do krvného obehu).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.