Poznáte rozdiel medzi kefírom, zákvasom a bifidom?

Mliečne produkty obsahujú veľké množstvo výživných látok s blahodarným účinkom na ľudský organizmus. Sú zásobárňou minerálnych látok, vápnika, horčíka, ale aj zinku. Kyslomliečne výrobky navyše obsahujú probiotické baktérie, ktoré napomáhajú obnovovať črevnú mikroflóru. 

kefir 0918

Kyslomliečne výrobky prechádzajú procesom fermentácie s vhodnými mikroorganizmami, ktoré vyvolávajú charakteristické biochemické zmeny sprevádzané znížením pH, vyzrážaním bielkovín z mlieka a tvorbou aromatických látok.

Mliečne výrobky ako liek

Kyslomliečne výrobky vo všeobecnosti pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru a sú nenahraditeľné vo chvíli, keď sa v tráviacom trakte naruší rovnováha baktérií, napr. po liečbe antibiotikami. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. Kyslomliečne výrobky majú v dnešnej dobe vysokú hodnotu.

Produkty s probiotikami sú dôležitou funkčnou potravinou, pretože obsahujú probiotické mikroorganizmy, ktoré v tráviacom trakte napomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Odborníci zistili, že pravidelná konzumácia kyslomliečnych výrobkov môže zdvihnúť náladu, utlmiť depresie, až dokonca spomaliť starnutie.

Aminokyselina tryptofan, ktorá sa nachádza v kyslomliečnych výrobkoch, totiž pôsobí antidepresívne. K zníženiu hladiny cholesterolu v krvi môžu priaznivo prispieť nízkotučné kyslomliečne výrobky, ktoré sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, vďaka ich ľahkej stráviteľnosti.

Kefír

Kefír je kyslomliečny výrobok charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn rastúcich v špecifických podmienkach, pričom kefírové zrná obsahujú kvasinky fermentujúce laktózu. Pri jeho výrobe dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Kefír bol v minulosti mierne perlivý s istým obsahom alkoholu. Táto pôvodná receptúra sa ešte stále dodržiava na Kaukaze, kde ho horskí pastieri pijú už viac ako 5 000 rokov! Na Kaukaze veria, že pravidelným pitím kefíra získajú dlhovekosť. V Ázii používajú na výrobu kefíru aj kobylie alebo ťavie mlieko.

Zákvas

Zakvasené mlieka sa vyrábajú s použitím kvasiniek a pri ich výrobe môže vznikať malé množstvo alkoholu. Vzniká mliečnou fermentáciou a napomáha k udržiavaniu rovnováhy mikroflóry v tráviacom trakte.

Bifidové mlieko

Bifidové mlieka majú špeciálne postavenie v kyslomliečnych produktoch. Okrem probiotických látok obsahujú aj vlákninu. Bifidové mlieka patria medzi funkčné potraviny, vznikajúce cieleným kvasením mlieka a pridaním mliekarenských kultúr.

Bifidus je vitamínová bomba, ktorá svojim vysokým podielom bifidovej kultúry napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a navyše aj príjemne zasýti. Bifidus drink ako napr. od Hriňovskej mliekarne Koliba,Vás dobije potrebnou energiou a nájdete ho v dvoch príchutiach, a to lesné ovocie a jahoda/kiwi.

Čaro mliečnych výrobkov objavujeme už v útlom veku a čím sme starší, tým menej siahame po mlieku a ostatných produktoch. Práve kyslomliečne produkty sú tou správnou voľbou pre človeka nielen pre pozitívne zdravotné účinky, ale najmä pre nezameniteľnú chuť kefíru, zákvasu, či bifidového mlieka.

bifidus koliba

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.