Polievky (II.)

Polievka je jedlo, ktoré v zime príjemne zahreje, v lete osvieži, dáva pocit domáckej pohody, a môže tiež zasýtiť ako hlavné jedlo.

>> Móda >> Aktuálne >> Polievky (II.)

Tekvicová polievka /pre 4 osoby/

S u r o v i n y : 2 lyžice masla, 1 šálka mlieka, 1/4 šálky sladkej smotany, 2 lyžice múky, 1 pokrájaná cibuľa, 1 olúpaný zemiak pokrájaný na kocky, 1 zelerová stonka pokrájaná na kocky, 1 šálka tekvicovej dužiny bez semienok, 1 šálka kuracieho vývaru, 1 lyžička citrónovej šťavy, 2 kvapky Tabasco omáčky, soľ, čierne korenie, na špičku lyžičky pomletého klinčeka a štipka muškátového orecha

P o s t u p :
1. V hlbokej panvici zohrejte maslo, posypte ho múkou a vymiešajte na cesto - roux.
2. Pridajte všetku pripravenú zeleninu a dobre premiešajte.
3. S výnimkou smotany pridajte zostávajúce suroviny a zmes poduste na nízkom plameni až do uvarenia zemiakov.
4. Celý obsah panvice prelejte do mixéra a vymixujte na kašu; potom pridajte smotanu a dôkladne premiešajte. Podávajte horúce.


Brokolicová polievka /pre 4 osoby/

S u r o v i n y : 1 sladká smotana, cca 6 šálok brokolicových ružičiek, 1 hlavička cesnaku, soľ, štipka čierneho korenia, lyžička sušenej pažítky; lyžica masla, 2 žemle, strúčik cesnaku

P o s t u p :
1. Naplňte hrniec s brokolicou vodou tak, aby boli všetky ružičky ponorené a povarte.
2. Keď je brokolica celkom mäkká, sceďte ju, ale vodu, v ktorej sa varila, si ponechajte.
3. Brokolicu roztlačte na kašu, do "brokolicovej vody" pridajte sladkú smotanu, roztlačený cesnak, soľ, korenie a dobre premiešajte.
4. Do vzniknutého polievkového základu pridajte roztlačenú brokolicu, premiešajte a posypte pažítkou. Pripravené žemle rozkrojte, dajte na chvíľu opiecť do rúry a natrite maslom, do ktorého ste pridali roztlačený strúčik cesnaku. Podávajte teplé.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.