5 najzaujímavejších reštauračných konceptov na svete

Večera pod vodopádom, v iglu či v oblakoch? Oproti tradičným reštauráciám existujú na svete rozličné gastro zariadenia, ktoré vám jednoducho zoberú dych. A to nielen svojím dokonalým jedlom! Pozrime sa na niektoré z nich:

pexels_restaurant_22

1.   Reštaurácia Labassin Waterfall, Filipíny

Viete si predstaviť obed priamo pod vodopádom? Nohy vám osviežuje  krištáľovo čistá voda,  jej šum vytvára relaxačnú zvukovú kulisu a to všetko uprostred exotickej prírody, ktorej sa človek takmer nedotkol.

Máte to? Tak vitajte na Filipínach! Presnejšie v jedinečnej reštaurácii, kde si ľudia okrem prekrásnych prírodných scenérií vychutnávajú autentickú miestnu kuchyňu. Nielen ekologickí nadšenci privítajú použitie prirodzene rozložiteľných materiálov - od  bambusových stolov až po osviežujúcu kokosovú vodu podávanú priamo v pôvodnom orechu. Pretože najlepšie eko obaly sú tie, ktoré samy narastú.

Čerešnička na torte? Po dobrom jedle si môžete dať relaxačný wellness kúpeľ priamo pod vodopádom a pocítiť jeho osviežujúce účinky na vlastnom tele.

2.   Fínska Snowrestaurant

Presunieme sa na miesto, kde studené osvieženie určite potrebovať nebudete. Naopak,  teploty sa tu pohybujú pod bodom mrazu a dych vám vyrazí ľadová krása.  Táto netradičná reštaurácia je totiž celá postavená zo snehu a ľadu, prepracovaná skutočne do najmenších detailov.

Základné gastro vybavenie je samozrejme z klasických materiálov, ale napríklad špeciálny fínsky likér býva podávaný jedine v pohároch vyrobených z ľadu. Rovnako sú z ľadu vytesané aj stoly. Ľadové sedenie tu však nenájdete. Určite by to malo svoj šmrnc, ale o pohodlnosti by sme asi hovoriť nemohli. V tomto reštauračnom snehovom iglu sa sedí na drevených laviciach či stoličkách pokrytých hrejivou kožušinkou.

Samozrejme, aby sa táto ľadová krása netopila pred zrakmi hostí a vydržala celú sezónu, teplota sa musí držať maximálne na piatich stupňoch pod nulou. Dobré hrejivé oblečenie je teda nevyhnutnosťou.

3.   Putovná večera v oblakoch

Ďalším nevšedným reštauračným konceptom je „Dinner in the sky”, v preklade „Večera v oblakoch“. Jeho názov nie je obrazný ani metaforický. Jedlo v tejto reštaurácii sa skutočne podáva „v oblakoch“. Presnejšie na plošine, ktorá je zavesená v 50 metrovej výške nad zemou.

Kam za touto reštauráciou vycestovať? Nikam nemusíte. Príde za vami. Je to reštaurácia, ktorá cestuje skoro po celom svete a vždy na nejaký čas zakotví na určitom mieste. Pôvodný koncept sa začal kopírovať, takže v jednom čase máte takúto možnosť na viacerých miestach.

Pre každého, kto nemá panický strach z výšok, to musí byť skutočne nezabudnuteľný zážitok.

4.   Reštaurácia Ithaa, Maldivy

Chceli by ste sa najesť pod hladinou mora? Aj to je možné. Toto podmorské gastro zariadenie, jediné svojho druhu na svete, je postavené na Maldivách. Pred jej návštevou však nemusíte absolvovať potápačský kurz. Dostanete sa do nej pohodlne, na „sucho“, po schodoch vedúcich priamo z móla. Zrazu sa ocitnete v okúzľujúcom podmorskom svete s panoramatickým výhľadom. Navyše, pestrá ponuka jedál európskej a ázijskej kuchyne tento (nielen) kulinársky zážitok zaručene príjemne dochutí.

Bez potápačských prístrojov si môžete vynikajúcu večeru v spojení s očarujúcou krásou podmorského sveta vychutnať ešte tak 10 rokov, kým sa vplyvom morského prostredia jej konštrukcia nezačne rozpadať.

5.    Zanzibarská skala - Rock

Z podmorského sveta vyčnieva pri jednom zo Zanzibarskom pobreží skala, na ktorej vyrástla maličká reštaurácia s príznačným názvom Rock. Okrem skvelého jedla špecializovaného predovšetkým na miestne morské plody vás táto útulná reštaurácia dostane svojou jedinečnou atmosférou. Len si to predstavte - svieži vánok, upokojujúci zvuk vĺn a prenádherný výhľad v bezprostrednom prostredí indického oceánu.

Zážitok väčšinou už začína cestou do tejto skalnej reštaurácie. Pri odlive vám síce postačia topánky do vody a dostanete sa tam po svojich, s prílivom je však nevyhnutne spojená plavba na kanoe.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.