Čo si pribaliť na cestu?

Hoci na Slovensku aj v zahraničí radi ochutnáme špeciality miestnej kuchyne, každý z nás si isto pribalí na cestu zopár sterilizovaných výrobkov, čiže ľudovo "konzerv".

Podľa čoho si ich máme vybrať? Konzervované výrobky sa sterilizujú pri teplotách vyšších ako 100°C po dobu minimálne 10 minút. Táto doba a teplota je dostatočná na zničenie škodlivých mikroorganizmov. Z tohto dôvodu pri ich výrobe často nie je potrebné používať pomocné látky, aditíva, ktoré majú v potravinách zlepšiť určité vlastnosti. Jedná sa o rôzne zahusťovadlá, emulgátory, enzýmy, farbivá a podobne. Označujú sa písmenom E a číslom s tromi alebo štyrmi ciframi. Ak chce byť zákazník pri nákupe dôsledný, mal by mať základnú orientáciu medzi "éčkami". Niektoré sú totiž neškodné a predaj nezávadných výrobkov by bez nich nebol možný. Rozhodne je však dobré, ak má potravina aditív čo najmenej.

"Dusitanová soľ sa obvykle používa pri výrobkoch, ktoré obsahujú pečeň alebo nižší podiel mäsa,“ hovorí Zlaťa Komlošiová, manažérka kvality konzervárne Tatrakon s.r.o., "Ak sa vo výrobku používajú aj antioxidanty, stabilizátory a emulgátory, musia byť deklarované na etikete výrobku."

V laboratóriách konzervárenských podnikov merajú rôzne vlastnosti hotových výrobkov – najčastejšie obsah soli, tukov, u zeleninových výrobkov aj obsah cukru a kyslosť. Je určený ich maximálny limit, ktorý má byť uvedený na obale výrobku. Tiež býva uvedené aj zloženie výrobku. Ak nie je, spoľahlivosť výrobcu je veľmi pochybná. Okrem laboratórnych metód sa používa aj klasická degustácia – ochutnávka.

"Výrobky sa degustujú každý deň," hovorí Ing. Zlaťa Komlošiová zo spoločnosti Tatrakon, "hodnotí sa ich chuť, vôňa, farba, konzistencia. Všetky senzorické vlastnosti našich výrobkov musia byť optimálne. Pracovníci majú certifikát spôsobilosti v oblasti senzorického posudzovania potravín, získavajú ho na špeciálnych seminároch, kde sa učia rozlišovať chute, vône, farby, zakalenie a zoraďovať ich podľa stupňa konkrétnej vlastnosti."

Súčasná legislatíva predpisuje výrazné označovanie výrobkov s prídavkom chemických konzervačných látok a farbív, preto si treba obaly potravín prezrieť. Niektorí výrobcovia garantujú výrobky bez chemických konzervačných prísad a farbív, čo býva na etiketách výrazne označené.

"Našou prednosťou je, že veľká väčšina našich výrobkov je bez chemickej konzervácie. Túto skutočnosť sa snažíme zdôrazniť na našich etiketách červenou alebo zelenou pečaťou s nápisom "bez chemickej konzervácie". Dúfame, že sa táto výhoda našich výrobkov dostane do povedomia zákazníka. Tiež uvádzame na našich výrobkoch údaj, že ide o tradičné receptúry," dodáva Zlaťa Komlóšiová.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.