Rajčiny

Našťastie táto zelenina je dostupná na našom trhu po celý rok a tak sa nemusíme obmedzovať v jej konzumácii ani v experimentovaní v kuchyni. Je všeobecne známe, že len tá zelenina je chutná, ktorá rástla na slniečku a vonku. 

Práve vtedy má zelenina tú správnu farbu, vôňu a chuť. Preto, keď si vyberáte práve tie vaše, okrem zraku skúste zapojiť aj čuch, ktorý vás nesklame. Keď ich budete mať doma, ak nemusíte nedávajte ich do chladničky, pretože „obchodové rajčiny“ rýchlo stratia svoju vôňu a chuť.

pomodori_varieta_822

Viete, že...

... rajčiny sa do Európy dostali až v 19.storočí z Ameriky? V Amerike ich pestovali Inkovia a Aztékovia a do Európy ich priviezol podľa súdobých zdrojov Kryštof Kolumbus alebo Hernán Cortéz. Podľa tradície národnej kuchyne, by sa zdalo, že v Taliansku museli poznať rajčiny skôr. Ale opak je pravdou, pretože sa začali vo veľkom pestovať práve až v 19.storočí. Do našej oblasti bývalého Rakúska -Uhorska sa rozšírili až po prvej svetovej vojne.

... Z Ameriky k nám prišli skôr ako zemiaky. Ide o príbuzne rastliny, pretože pochádzajú z rovnakej čeľade ako rajčiny, paprika, tabak ako aj jedovatý durman. Zelené, nezrelé rajčiny obsahujú zdraviu škodlivý alkaloid solanin, ktorý po nadmernej konzumácii dráždi nervovú sústavu, spôsobuje rozpad červených krviniek, prípadne obrnu dýchacieho centra.

... Rajčiny sú zložené z minerálnych látok a vitamínov: draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo, C-A-B1 vitamín, Nicain. Rajčiny sú zdravé a majú aj proti rakovinové účinky. Od prvých odrôd rajčín sa ich pestovateľské experimenty posunuli dopredu. Existuje množstvo odrôd, tvarov, veľkostí, farieb ale ja chutí.

... Najväčším svetovým producentom rajčín sú U.S.A. , kde sú s cukinou a brokolicou naj pestovanejšou zeleninou. Preto niet sa čo diviť, že produkty z rajčín našli svoje miesto aj v umení. Preslávil ho Andy Warhol, ktorý má korene u nás v Medzilaborciach. Známa plechovka s Campbellovou rajčinovou polievkou sa stala aj ikonou pop-artu.

Sladké rajčinky so zelenou cukinou a cestovinami (4 osoby)

Potrebujete: 10 ks malých sladkých koktejlových rajčín, 1malú zelenú cukinu, cesnak, cestoviny(tagliatelle), olivový olej, čierne korenie, soľ, parmezán na posypanie

Postup: Mladú zelenú cukinou netreba šúpať, iba ju umyte, konce odkrojte a pokrájajte kolieska a potom na štvrte, osoľte a nechajte 5 minút odstáť. Dajte si variť vodu na cestoviny a potom ich uvarte al dente, medzi tým si očistite cesnak pokrájajte na jemné plátky, orestujte zľahka na rozpálenom oleji, pridajte odkvapkanú cukinu a nechajte 3 až 5 minút dusiť. Potom pridajte umyté na polovicu pre krojené rajčiny orestujte, pridajte soľ, čerstvo pomleté čierne korenie a nakoniec cestoviny. Premiešajte, posypte 1 PL postrúhaného parmezánu, odstavte z ohňa a podávajte. K cestovinám sa hodí dobré ľahké biele víno.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.