Ako čeliť vráskam?

Pred otáznym botoxovým riešením uprednostnite tvárovú gymnastiku, ak patríte k nadmieru pracovitým, nezabúdajte, že lenivosť predlžuje mladosť, a pozor na žuvačky! Konštatovanie, že vrásky jednoducho patria k životu...

woman_1_18422

... ešte žiadnej žene nezdvihlo náladu, a tak je celkom zbytočné oháňať sa touto premisou. Uvedený neduh krásy však trápi nielen obyčajné smrteľníčky, ale aj ikony Holywoodu, ktoré síce na retušovaných fotografiách disponujú pleťou batoliat, no v skutočnosti, keďže majú k dispozícii najnovšie výdobytky vied, sú dôkazom, že nijaký elixír mladosti ani zázračné omladzujúce krémy (napriek tvrdeniu kozmetických firiem) ešte stále nikto neobjavil. V kritickej situácii sa preto dostáva k slovu botox alebo face lifting. Výsledkom však bývajú "stuhnuté" tváre bez prirodzenej mimiky alebo tváre s výrazom klauna, ktorý má kútiky úst pritiahnuté až k ušiam.

A tak, ak sa chceme vyhnúť zbytočným vráskam, nám podľa odborníkov nezostáva nič iné, iba "klasika", t. j. každodenná starostlivosť o pleť, odporúčaná životospráva, zdravá výživa a! takzvaná tvárová gymnastika.

Telo funguje ako systém dokonale prepojených, návzájom sa ovplyvňujúcich častí. Únava, prepracovanosť, napätie, zlé trávenie, nedostatok spánku a celý rad ďalších nenápadných atakov, ktoré organizmus každý deň musí znášať, sa "zapisuje" aj do pokožky. Výrazné, hlboké vrásky môžu dokonca signalizovať, že sa v tele deje niečo nežiaduce: napríklad ryhy ťahajúce sa od nosa k perám môžu poukazovať na problémy so žalúdkom, hlboké "zárezy" v kútikoch úst môžu byť sprievodným znakom nedostatočnej činnosti pečene alebo žlčníka, výrazné vrásky na krku môžu signalizovať nevýkonnosť žliaz a kolmá vráska medzi obočím môže byť aj dôsledkom chronického zápalu nosných dutín.

Čo tvorí protivráskový program?

1. Tvárová gymnastika.

Starnutiu kože síce nezabráni, ale môže ho oddialiť. Keďže v namáhaných častiach tváre vznikajú vrásky oveľa skôr, tvárová gymnastika učí zapájať do činnosti všetky tvárové svaly a tým bráni, aby niektoré boli preťažované. Špeciálnymi cvikmi tiež možno spevniť kontúry tváre a navyše cviky, ktoré sú založené na sťahovaní a uvoľňovaní svalov, povzbudzujú bunky k produkcii elastínu. Podľa odborníkov dokáže stav pleti výrazne zlepšiť už aj päť minúť každodenného poctivého cvičenia (pozri príručku od Camille Volaireovej).

2. Relaxácia a masáže.

Masáže tváre urobia dobre nielen pokožke - zlepšujú pružnosť svalov, prekrvenie pokožky a jej zásobovanie živinami, ale prospejú aj psychike - uvoľňujú napätie, "čistia hlavu" a stimulujú centrálnu nervovú sústavu, čo sa prejaví aj na stave pleti.

3. Zdravá a pestrá strava.

Zásady zdravej výživy sú všeobecne známe, a keďže to, čo prospieva telu, prospieva aj pokožke, patrí zdravá výživa k oporným bodom "protivráskového programu". Strava však musí byť dostatočne pestrá, pretože iba vtedy dostane oganizmus všetko, čo potrebuje a zároveň nie je zaťažovaný niektorou z potravín. Vynikajúcim doplnkom stravy sú "výživové bomby" typu goji (kustovnica čínska), ktoré sú dostupné v bio predajniach.

4. Redukcia zlozvykov.

Kto sa chce vyhnúť zbytočným vráskam, mal by sa tiež vyhýbať veciam, ktoré majú na pleť deštruktívny vplyv, čiže dlhodobejšiemu pobytu na slnku (jarné slnko je pre pleť ešte nebezpečnejšie ako letné!), dehydratujúcim nápojom (káva, alkohol), zacyklenému chudnutiu a priberaniu, stresujúcim situáciám, ako aj hysterickému používaniu príliš "ťažkých" pleťových krémov v čase, keď sa na pleti objavili ešte len prvé jemné vrásky.

Tip: Máte v obľube žuvačky? Aj v tomto prípade platí - všetko s mierou. Niektorí odborníci dospeli k názoru, že časté žuvanie žuvačky preťažuje vybranú skupinu svalov, čím dochádza k strate pružnosti tkanív a rýchlejšiemu vzniku vrások.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.