Ako správne nakupovať kozmetiku

Poradíme, ako sa vyhnúť zlému nákupu, finančnej strate či zdravotným problémom. Nevšímať si trvanlivosť ošetrujúcej a dekoratívnej kozmetiky sa neodporúča. Veď po vysušenej a podráždenej pokožke alebo "miznúcom" mejkape žiadna z nás netúži...

freepik_young_w_22

Zdroj foto: Freepik

Predovšetkým pri kúpe drahej značkovej kozmetiky platí:

Neberte automaticky to, čo vám vložia do ruky a pozrite sa na dátum výroby a dátum spotreby (t.j. minimálnej trvanlivosti, ktorá býva často maximálna).

Pri zaobchádzaní s kozmetickými výrobkami dodržujte nasledovné:

Ak už raz kozmetický prípravok otvoríte, neodkladajte jeho spotrebu.

Nerobte si ilúzie; hoci je vystavovanie kozmetických výrobkov slnečným lúčom a vlhku priamou príčinou ich skazy, skladovanie v chladničke ich trvanlivosť nepredĺži; niektoré výrobky môže "rekreačný pobyt" v chladiacich boxoch aj znehodnotiť.

Zvyčajná trvanlivosť otvorených kozmetických výrobkov:

Šampóny, kondicionéry, balzamy, kúpeľové peny, telové emulzie a mlieka vydržia približne 12 mesiacov (nesmie sa však do nich dostať voda). Pri zmene vône a hustoty ich treba vyhodiť. O pár mesiacov dlhšie vydržia sprchové a telové oleje (ak ide o prírodné oleje, mali by v "čase odpočinku" stáť na chladnom a tmavom mieste).

Pleťové krémy a masky vydržia asi 6 mesiacov (každý inak, závisí od ich zloženia). Balenia s pumpičkou, do ktorých sa nedostane vzduch, svoj obsah ochránia aj niekoľko rokov.

Rúže zostávajú v kondícii niekoľko rokov (ak ich so sebou nenosíte v letných horúčavách a nevystavujete slnku). Ich ošetrujúca schopnosť sa začína strácať, keď sa na nich objavia olejové kvapôčky. Niekoľko rokov zvyčajne vydržia aj lesky na pery, ktoré sú v dózach; lesky s aplikátorom podstatne menej, približne 10 mesiacov.

Kontúrovacie ceruzky na pery, oči a obočie patria k rekordérom, bez väčších problémov poslúžia aj po 5-tich rokoch.

Farba na mihalnice, tekuté očné linky a tiene vydržia v dobrom stave asi 7 mesiacov, niekedy viac. Časom znehodnotené výrobky tohto druhu sa nikdy nesnažte "sprevádzkovať" zmiešaním s vodou alebo krémom! Mohli by ste si "vyrobiť" veľmi nepríjemný zápal očí.

Tónovacie krémy vydržia asi 12 mesiacov, mejkapy a korektory v tyčinke okolo 20 mesiacov. Trvanlivosť týchto výrobkov ovplyvňuje aj zmysel pre hygienu - aspoň raz do týždňa vyprané nanášacie hubky a ich pravidelná výmena obmedzujú množstvo baktérií, ktoré sa dostanú do výrobku a skracujú jeho "životnosť".

Púdre, púdrové farby na líca a tiene (ak nenavlhnú) vydržia asi 3 roky. Aj v tomto prípade zohráva úlohu zmysel pre hygienu - pravidelné čistenie štetcov (v jemnom šampóne) prispieva k zachovaniu kvality týchto výrobkov.

Laky na nechty vydržia približne 12 mesiacov, výnimočne kvalitné druhy aj viac. K najproblematickejším patria rýchloschnúce laky. V prípade, že je nutné lak zriediť, použite špeciálne riedidlo (nie odlakovač).

Prípravky na opaľovanie môžete využiť aj dve sezóny za sebou, no ak ležali na slnku, ich účinnosť je nenávratne preč.

Parfumy vydržia v stanovenej kvalite asi 12 mesiacov, toaletné vody 6 mesiacov. Najväčšiu výdrž majú dezodoranty.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.