Ženský mozog verzus mužský

Už mnoho rokov sa vedci snažia prísť na to, ako sa líši mužský a ženský mozog a teda, aké sú rozdiely v myslení, prežívaní a emocionalite medzi mužmi a ženami. Zistilo sa, že pri rovnakej úlohe zapájajú muži iné časti mozgu ako ženy.

fereepik_man_woman_24

K riešeniu úlohy teda dospejú obaja, každý však „svojou“ cestou, každý použitím iných mozgových centier a iných metód a postupov. V škole sa napríklad dievčatá naučia rýchlejšie čítať ako chlapci a osvoja si bohatšiu slovnú zásobu.  Je samozrejmé, že pri tom, ako fungujeme ako celok, sme tiež ovplyvnení výchovou a spoločnosťou. Aj keď mužský mozog je o niečo ťažší ako ženský (u mužov váži niečo viac ako 1 300 gramov a u žien 1 100 gramov), obaja majú rovnaký tvar s početnými záhybmi. Rozdielov v hmotnosti sa hneď chopili niektorí myslitelia a zdôvodňovali prirodzenú nadradenosť mužov. Avšak porovnávanie mozgov zosnulých velikánov im za pravdu nedali.

Dokázalo sa, že inteligencia nemá nič spoločné s veľkosťou mozgu. Mozog ruského spisovateľa Turgeneva vážil viac ako dve kilá, zatiaľ čo mozog Alberta Einsteina bol menší ako ženský. Pri rozpoznávaní fotografií matky, zapájali chlapci pravú hemisféru, u dievčat to vo veľkom percente boli obe hemisféry.

Výsledky experimentov ďalej ukázali, že chlapci majú viac nadania na orientáciu v priestore, na rozlišovanie a skladanie geometrických foriem, zatiaľ čo dievčatá obratne a výborne vyrábajú so slovom. Na riešenie rovnakej úlohy používajú odlišnú techniku. Muži sa v meste orientujú tak, že si osvoja celkový plán, no ženy si určia orientačné body, napr. semafor alebo obchod.

Každá hemisféra má svoju špecifickú funkciu

U muža je rozdelenie medzi ľavou a pravou hemisférou jasne stanovené. Vpravo sa nachádza vnímanie priestoru a foriem, vľavo reč a myslenie. Muž sa teda orientuje pravou polovicou mozgu a učí čítať ľavú. Ženy, či už ide o čítanie, rozprávanie alebo kreslenie plánov, používajú obe mozgové polovice.

Ani dôsledky mozgového infarktu s postihnutím ľavej hemisféry nie sú rovnaké. Muž stratí schopnosť reči častejšie než žena, pretože jej hemisféry sú lepšie vzájomne prepojené a či vplyvom infarktu zlyhá jedna, druhá do značnej miery začne fungovať výkonnejšie. Samozrejme tuto regeneračnú schopnosť má i mužský mozog, avšak ako sa zdá, ženy dokážu koordinovať obidve hemisféry naraz.

Starajme sa teda starostlivo nielen o naše telo, ale aj mozog

 Lúštenie krížoviek, používanie pamäte namiesto diárov a kalkulačiek tiež pomôže. Skúste si napríklad pri umývaní zubov vymeniť ruky. Ak obvykle používate pravú ruku, skúste si ich tentoraz umyť ľavú a precvičiť tak opačnú hemisféru. Mozog má rád takéto cvičenia, pretože neustále môže vytvárať nové spojenie medzi neurónmi a tým zdokonaľovať svoje funkcie. Inak môže dochádzať k tomu, že málo používané nervové dráhy ešte viac zakrpatia, keď ich človek nepoužíva.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.