6 tipov, ako rýchlo a účinne odvrátiť hroziacu hádku

Napísal Kristína Chudá 15. február 2024

Výmena názorov naberá kritické obrátky, hádka je na spadnutie a vy naozaj nechcete stráviť večer a možno aj niekoľko nasledujúcich dní dokazovaním, kto urobil tomu druhému väčšie "béčko" - ako zachrániť situáciu? Ako sa rýchlo dostať z hroziacej hádky? 

hadka_par18

Okamžite zastavte obvinenia!

Aj keď máte na jazyku všeličo, možno oprávnene, neprilievajte olej do ohňa a zdržte sa obvinení! Naozaj si myslíte, že keď mu poviete, že za to, že spolu nespíte, môže výlučne on, pretože už desať rokov nosí doma tie isté tepláky, pomôže to zlepšiť situáciu? Keď v rozhovore začnete obviňovať, hádke sa jednoducho nevyhnete.

Urobte krok späť

Možno to bude znieť detsky banálne, ale ak rozhovor s hroziacou hádkou na chvíľu prerušíte a pôjdete na záchod, poskytnete obom čas na nadýchnutie a vydýchnutie. Nebojte sa opláchnuť si tvár studenou vodou na záchode a chvíľu sa nadýchnuť svojich emócií, získate odstup a po návrate možno budete všetko riešiť s chladnejšou hlavou. A možno nielen vy!

V niektorých prípadoch je dokonca možné dohodnúť sa s partnerom na prestávke. Ak sa na to cítite, nechajte ho vyvenčiť psa, ísť na nákup alebo vyniesť odpadky a až potom ukončite spor. Možno už nebude čo riešiť.

Sarkazmu sa vyhýbajte ako čert krížu!

Ak radi skĺzavate k sarkastickým poznámkam alebo dokonca len k sarkastickým citátom typu "ha ha" a podobne - okamžite s tým prestaňte. Sarkastické poznámky sú ako hodené dobre vysušené polienka do ohňa úplne v každej hádke. Ak je sarkastický, skúste ho ignorovať a buďte vecní.

Navrhnite riešenie

Mnohí muži tvrdia, že hoci je tá jeho vždy nespokojná, no nikdy nepovie, čo konkrétne by chcela zmeniť. Namiesto toho neustále naznačuje, vytvára dusno, obviňuje a vzdychá, ale nikdy priamo nepovie, čo naozaj chce. Buďte preto o krok vpred a príďte priamo s veľmi jasným návrhom riešenia. Možno sa potom nebude treba hádať!

Zapojte humor

Ak môžete, pokúste sa situáciu odľahčiť humorným spôsobom. Na prahu hádky môže humor a vtip fungovať ako čarovný prsteň z Arabely, ktorý situáciu zvráti a úplne upokojí. Ak sa pokúsi o vtip, prijmite ho, aj keď nie je úplne vtipný - je to znamenie, že aj on sa chce vyhnúť hádke.

Prestaňte mať na všetko svoj názor

Ak vstupujete do rozhovoru s jasným názorom, ktorý máte vždy a na všetko, a nemáte absolútne žiadny úmysel ho zmeniť - na čom sa chcete dohodnúť? Veď pôjde len o vytrvalé presviedčanie v rôznych formách a intenzite. Čo tak prestať mať na všetko kategorický názor a byť otvorenejší počúvaniu druhého človeka - jednoducho na chvíľu prestaňte hovoriť, začnite počúvať a možno aj aktívne a so záujmom klásť otázky. Takýto prístup druhú stranu zvyčajne upokojí a vzbudí oprávnený dojem, že ste partnerom otvoreným diskusii a vyjednávaniu - vtedy sa netreba hádať, stačí sa dohodnúť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.