Láska naruby

Poznáme to nielen z amerických "hororov z domáceho prostredia" - láska sa môže zmeniť na posadnutosť a milujúci človek na šialenca. Láska je emocionálna sila... môže milujúceho človeka zmeniť na závislého, labilného, obťažujúceho tvora, ktorý sa snaží dosiahnuť svoje za každú cenu, hoci aj násilím. 

2_srdcia_1121

Násilie v mene lásky

To je extrém, ktorý poznáme najmä z amerických filmov, ale ani bežná európska realita sa mu nevyhýba. Násilie v mene lásky sa zvyčajne objavuje v prípade, ak je "láskou postihnutý" muž. Ženy svojou nenásytnou, agresívnou "láskou" zväčša tyranizujú proporčnejšie - seba i partnera zároveň. Priveľmi milujúce ženy sa zvyčajne zobúdzajú a zaspávajú s pocitom, že im nikto nerozumie, nikto ich nemá rád, a že dostávajú, v porovnaní s tým, čo dávajú, iba odrobinky lásky. Ich citová posadnutosť sa časom mení na zlobu a nenávisť.

Typickým prípadom "nebezpečnej lásky" je žena, ktorá sa potrebuje na kohosi emocionálne upnúť. V období detstva na niekoho z rodiny, neskôr na kamarátku, v dospelosti na partnera. Ani vo sne ju nenapadne, že nadmiera citu by mohla niekoho obťažovať. Je ochotná neustále predkladať dôkazy svojej lásky a oddanosti, vrátane nepríjemných obetí. Chce jednoducho pre svoju lásku urobiť všetko na svete. Keď miluje, tak miluje! A, samozrejme, rovnako intenzívne aj žiarli. Postupne partnera svojimi citmi takmer udusí a vzťah sa nevyhnutne končí rozchodom.

"Nebezpečne milujúca" žena sa tiež môže prejavovať ako dokonale prispôsobivá. Táto žena je schopná presťahovať sa s partnerom na druhý koniec sveta len preto, že si to on želá; dokáže celé dni nosiť nepohodlné kostýmčeky len preto, že on to považuje za príťažlivé; dokáže sa smiať výhradne tomu, čo on považuje za smiešne a stretávať sa iba s ľuďmi, ktorých on považuje za vhodných. Je dokonalou - obeťou. Ženou bez identity. Tento typ žien často končí na psychiatrii, čomu spravidla predchádza niekoľko pokusov o samovraždu.

Partnerské vzťahy absurdne milujúcich žien nefungujú. Platí priama úmera: čím viac sa agresívne milujúca žena k partnerovi snaží priblížiť, tým viac sa partner od nej vzďaľuje. Vety typu "nemôžem bez teba žiť" alebo "už nikdy nebudem nikoho iného milovať" môžu znieť čarovne vo fáze spoločného "chodenia", ale po niekoľkých rokoch spolužitia sa stávajú príťažou. Aj nekonečné obskakovanie partnera začne po čase obťažovať, pretože nepríjemne zužuje osobný priestor. Časom sa neopätované city a frustrácia nahromadia a môžu sa vymknúť spod kontroly - a z lásky sa stáva nenávisť.

Kedy dochádza k prekročeniu hraníc normálneho vzťahu?

1. Ak prestávate kvôli partnerovi chodiť do zamestnania, do spoločnosti a na stretnutia s priateľmi; a to iba preto, aby ste mohli stráviť čo najviac času v jeho prítomnosti alebo vyhovieť jeho vrtochom a požiadavkám.

2. Ak prijímate partnerove názory, predstavy a vkus bez výhrad, považujúc ich za svoje vlastné a vôbec vás nenapadne, že by to mohlo byť scestné; pričom pripomienky blízkeho okolia odrážate teóriou, že milovať znamená chápať a vychádzať v ústrety, a podobne.

3. Ak neustále myslíte na partnerove potreby: ráno vstávate skôr, aby mal váš miláčik pripravené raňajky; denný program prispôsobujete jeho práci a záľubám; celé bremeno chodu domácnosti leží na vašich pleciach a vám sa to zdá normálne; a ste presvedčená, že za svoju oddanosť a obetavosť dostanete nehynúcu lásku a vernosť.

4. Ak pri každej príležitosti rozprávate o svojom partnerovi (zvyčajne v superlatívoch) a v akejkoľvek situácii ospravedlňujete jeho nevhodné reakcie a poznámky, zdôrazňujúc, že "on to tak nemyslel", pričom tomu naozaj veríte.

5. Ak sa vaša identita scvrkla na "jeho ženu" a presvedčenie, že bez svojho partnera ste nikým a nemôžete ani existovať, nieto žiť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.