Plodnosť mužov klesá! Tipy, ako ju podporiť

Napísal Kristína Chudá 26. apríl 2021

Ženy po tridsiatke sa strachujú o svoje tikajúce reprodukčné hodiny, ale aj kvalita mužského semena sa zhoršuje, ako potvrdzujú mnohé odborné štúdie. Podľa niektorých teórií bude v blízkej budúcnosti neplodnosť bežným problémom mužov. Sú tieto obavy reálne?

parik_m_z_1200x800

Aby váš partner vás dokázal oplodniť, musí byť schopný mať erekciu, dostatok spermií, ktoré majú správny tvar a pohybujú sa správnym spôsobom a tempom. Ak čo i len jedno z kritérií jeho spermie nespĺňajú, môže to mať za následok problém s počatím.

„Rôzne faktory ako genetika, životný štýl, životné prostredie a hormóny môžu ovplyvniť plodnosť muža“ hovorí Jared Robins, šéf reprodukčnej endokrinológie a neplodnosti na klinike reprodukčnej medicíne v Chicagu. Existuje však mnoho tipov, ako zlepšiť mužské zdravie a zlepšiť tak aj plodnosť.

1. Športujte

Štúdie hovoria jasne! Páry, v ktorých muž trpí nadváhou alebo obezitou, majú väčší problém otehotnieť ako páry, kde je partner v kondícii. Prečo? Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu nadváha alebo obezita ovplyvňuje kvalitu spermií, znižuje počet spermií a znižuje ich schopnosť plávať. Taktiež štúdia z roku 2012 zistila, že muži s nadváhou a obezitou mali nízke počty alebo nedostatok životaschopných spermií. Vedci predpokladajú, že príliš veľa telesného tuku má za následok nízku hladinu testosterónu u mužov.

Robins je toho názoru, že pravidelné cvičenie síce pomáha znižovať stres a prospieva dlhodobému zdraviu, ale všetko s mierou. Niektoré štúdie naznačujú, že triatlon alebo bežecký maratón môže plodnosti uškodiť.  To platí aj pre cyklistiku. Výskumníci zistili, že aj príliš dlhá a častá jazda na bicykli môže ovplyvniť spermie. Prečo? Dlhé sedenie, odrazy a vibrácie pre mužské semenníky nie sú bohvie čo. Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí jazdili na bicykli v priemere sedem hodín týždenne mali menej spermií a zlú kvalitu spermií ako tí, ktorí sa venovali inému športu. Ďalší výskum ukázal, že jazda na bicykli u mužov je spojená s vyšším rizikom erektilnej dysfunkcie. Aby sa však tieto teórie a štúdie o negatívnom dopade cyklistiky na mužskú potenciu potvrdili, musí Robins zhromaždiť viacej podkladov.

2. Zdravý životný štýl

Ak váš partner fajčí a veľmi chcete dieťatko, mal by prestať ešte dnes. Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu fajčenie cigariet spôsobuje úbytok spermií, spomalenie ich pohybu a deformácii tvaru (to isté platí aj pre marihuanu). Podľa štúdií majú fajčiari o 22% spermií menej. Fajčenie je spojené so zníženou kvalitou spermií. Taktiež alkohol negatívne pôsobí na funkciu pečene, a tak znižuje aj úroveň estrogénu (áno, muži majú estrogén), ktorý ovplyvňuje zdravie a tvorbu spermií.

3. Vitamínové doplnky

Robins odporúča antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, a minerály selén a zinok. Niektoré výskumy zistili, že podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu môžu antioxidanty spôsobiť mierny nárast počtu spermií a zlepšiť ich pohyb a kvalitu.

4. Zmeny plodnosti súvisiace s vekom

Podobne ako ženy, aj muži majú biologické hodiny. Výskum ukazuje, že ako muž starne, počet ako aj kvalita spermií klesá. S vyšším vekom je aj väčšie riziko genetických abnormalít v spermiách.

5. Boxerky alebo slipy?

Poznáme prípady, kedy keď partner zamenil slipy za boxerky, pár časom otehotnel. Aj keď voľba spodnej bielizne môže ovplyvniť teplotu spermií, štúdie však nepreukázali žiadne skutočné a relevantné dôkazy, pokiaľ ide o ich vplyv na mužskú plodnosť, povedal Robins.

6. Pozor na teplo

Časté návštevy a dlhé pobyty vo vírivkách, saunách a parných kúpeľniach by mohli zvýšiť teplotu spermií, čo môže znížiť počet a kvalitu spermií. No zníženie počtu spermií je len dočasné a po niekoľkých mesiacoch, keď váš partner prestane chodiť do vírivky alebo sauny sa môžu jeho spermie vrátiť do normálu. Optimálna teplota pre tvorbu spermií je 34,5 ° C, teda o niečo menej ako telesná teplota.

7. Wi-fi

Ak váš partner často používa notebook a dáva si ho do lona, nech zmení polohu! Výskum ukázal, že spermie v blízkosti notebooku (so zapnutou Wi-Fi) sa stávajú pomalšími a vykazujú známky poškodenia DNA. Nie je však jasné, koľko času muži strávili s notebookom v tesnej blízkosti s ich semenníkmi, vysvetlil Robins. A tiež nie je jasné, či účinky boli spôsobené teplom, alebo výsledkom wi-fi žiarenia.


https://www.livescience.com/44220-conceive-tips-for-men.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.