Oteckovia, takto vychováte zo svojej dcéry sebavedomú ženu!

Byť dobrým otcom nie je nikdy jednoduchá úloha. Byť však dobrým otcom dospievajúcej dcére dokáže byť strastiplná cesta plná otázok a pochybností.  Puberta je veľmi citlivé obdobie v živote každého dievčaťa a mnoho otcov zrazu zisťuje, že nevie ako so svojou dcérou komunikovať.

otec_dcera1120

Správne zvolenú komunikáciu by ste však rozhodne nemali podceňovať. Aj vďaka nej dokáže z vašej malej princezny vyrásť sebavedomá žena, ktorá si je vedomá svojej hodnoty.

Pozor poznámky týkajúce sa výzoru

Nie je žiadnou novinkou, že dôležitým faktorom ovplyvňujúcim mieru našej sebaúcty je rodičovská láska. Deti, ktorým rodičia prejavujú bezpodmienečnú lásku si ľahšie budujú pocit vlastnej hodnoty. V prípade dievčaťa je veľmi dôležité prijatie práve z otcovej strany. Potvrdzujú to aj slová psychologičky a garantky Projektu sebadôvery Dove Mgr. Márie Tóthovej Šimčákovej.  „Ak muž dokáže svoju dcéru pochváliť, vyzdvihnúť jej prednosti, tak pravdepodobne z dievčaťa vyrastie žena, ktorá verí vo vlastné schopnosti. Práve od otcov teda  vo veľkej miere závisí aký vzťah bude mať dievča k sebe samej.“  Pozor by ste si však mali dať aj dobre mienené poznámky súvisiace s výzorom vašej dcéry. Určite viete, že to ako  vaša dcéra vyzerá, nie je jej jedinou prednosťou. Nezabudnite preto chváliť aj jej osobnosť, nadanie a inteligenciu. Čím menej sa budete sústrediť na jej telo, tým s ním bude spokojnejšia. 

Správajte sa s úctou k ženám

Rovnako dôležité, ako sa správate ku svojej dcére, je vaše chovanie k ostatným ženám. Preukazujete im úctu a rešpekt? Alebo vášmu slovníku dominujú dvojzmyselné komentáre či ponižujúce poznámky? Aj keď si to možno sami neuvedomujete, tak vaša dcéra si vaše správanie pozorne všíma a samú seba vníma cez poznámky a činy, ktorých je doma svedkom. Nie nadarmo sa hovorí, že najdôležitejšou vecou, ktorú môže otec urobiť pre svoje deti je, že bude milovať ich matku. To, ako sa chováte k matke svojich detí a k ostatným ženám, bude formovať spôsob, akým bude vaša dcéra na sebe pozerať, a aká bude miera jej sebadôvery.

Neskrývajte svoje slabosti

Slabosť rovná sa zlyhanie, muži neplačú alebo byť mužom znamená byť silný. Tvrdenia, ktoré dodnes dominujú mnohým kultúram a s ktorými ste sa určite aspoň raz za život stretli aj vy. Svojej dcére však nemusíte dokazovať, že ste neomylný či najsilnejší chlap na svete. Naopak, pokiaľ sa nebudete báť ukázať svoje slabosti, váš vzťah to môže ešte viac posilniť.  „Pokiaľ vy sám ako otec dáte najavo nejakú slabosť, dávate tým svojej dcére zvolenie k tomu, aby prijala tú svoju,“ hovorí Santiago Trabolsi, psychológ a osobný kouč. „Takéto emocionálne prepojenie medzi vami nastolí srdečnosť, empatiu a úprimnú komunikáciu.“

Nepoučujte,načúvajteKaždý otec chce pre svoje dieťa to najlepšie. Životné skúsenosti a odstup od situácie vás tak dokážu priviesť k presvedčeniu, že najlepšie pre vašu dcéru bude to, čo si myslíte vy. Ak sa vám však dcéra otvorí a podelí sa s vami o svoje pocity, strachy či pochybnosti, skúste jej neponúkať svoje názory. Naopak. Dajte jej najavo, že ju počúvate a beriete vážne. Pomôžete jej dôverovať vlastným pocitom a posilníte jej sebavedomie.

Manuál otca dospievajúcej dcéry

√ Počúvajte a nesúďte

√ Vezmite na vedomie jej emócie

√ Neupozorňujte na jej vzhľad, ani si ju nedoberajte kvôli tomu, ako vyzerá

√ Užívajte si spoločné aktivity. Robte spolu niečo, čo vás oboch baví: choďte si napríklad zašportovať, niečo si uvarte alebo choďte do kina

√ Napíšte svojej dcére list, v ktorom vyjadríte svoje pocity a dáte jej vedieť, že ste na ňu pyšný

√ Ukážte jej svoje pravé ja a nechajte ju, aby vás lepšie poznala

√ Priznajte, že na svojej sebadôvere a sebavedomí stále pracujete

√ Poukážte na to, v čom ste si podobní, pričom nejde len o vzhľad

√ K svojej partnerke alebo manželke buďte pozorný a otvorený

√ Nebojte sa poradiť. Viac tipov ako komunikovať s dospievajúcou dcérou nájdete napríklad v bezplatnej príručke Sama Sebou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.