Manželská komunikácia

Nájsť si vhodného partnera do života nie je vždy jednoduché. Keď takého partnera nájdete, môžete byť šťastní. Niektoré manželstvá bývajú jednoduchšie, ako iné. Veľa závisí od povahy a od schopnosti komunikácie.

couple 0817 1200x750

Komunikácia v dlhodobých vzťahoch je základ manželstva. Vždy sa vyskytnú nejaké problémy, ale skoro každý problém sa dá vyriešiť, či už jednoduchšie, alebo zložitejšie.

Rozmýšľajte predtým, ako hovoríte

Táto zásada platí nie len v manželstve, ale v každej komunikácii. Niekedy toho chceme povedať veľa naraz a pritom si vlastne neuvedomujeme, ako naše vety znejú druhej strane. V návale hnevu, skoro každý človek povie vety, ktoré neskôr ľutuje. Aj keď tieto slová myslíte naozaj vážne, vždy sa dajú povedať tak, aby ste sa vyhli zbytočnej hádke.
Niekedy to býva zložité, ale ak začnete nad svojimi slovami najprv premýšľať, až potom ich vypustíte z úst, tak bude váš život určite jednoduchší.

Počúvajte sa

Keď máte niečo na srdci, čo potrebujete svojmu partnerovi povedať, zaistite si, aby bola na to vhodná situácia. Určite nie je vhodné, aby ste svojmu manželovi rozprávali napríklad to, že chcete ďalšie dieťa vtedy, keď práve prišiel z práce a akurát je hladný a unavený.
Ďalšie nevhodné situácie na rozhovor sú napríklad pri pozeraní TV, pri rodinnom obede, keď vidíte, že je váš partner nahnevaný z práce, keď je chorý a podobne.

Buďte úprimný
Byť úprimný a hovoriť všetko, čo máte na srdci, je v dnešnej dobe veľmi vzácne. V manželstve je ale úprimnosť prvoradá. Ak vás niečo trápi, mali by ste sa zdôveriť svojmu partnerovi. Ak totižto necháte dôležité pocity len v sebe, budete nešťastný a to len preto, že ste možno nenašli odvahu porozprávať sa o veciach, ktoré vás trápia.

Nič

Každý pozná staré známe nič. Toto slovo býva odpoveď na mnohé otázky.
Niekedy sa vám možno nechce komunikovať, alebo nemáte práve náladu danú vec riešiť, ale vždy sa dá odpovedať aj inak. Keď vám naozaj nič nie je, tak samozrejme toto slovo použiť môžete, ale ak ho používate vždy, vtedy môže byť problém, nakoľko ste neúprimný.

Nezvyšujte hlas

Poslednou radou v tomto článku je, aby ste nezvyšovali hlas a riešili veci pokojne. Pri zvyšovaní hlasu, sa vám zvyšuje tlak, začnete sa viac hnevať a druhá strana na zvýšený hlas reaguje rovnako. Takto vzniká hádka. Snažte sa radšej veci riešiť pokojne, aj keď to zo začiatku môže byť ťažké.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.