Toto je 5 princípov, ktoré vás privedú k úspechu

Napísal Kristína Chudá 22. september 2022

„Ak by ste vedeli, že nemôžete zlyhať, čo by ste spravili?“ Odpovedali ste si? Zbavte sa predstavy toho, ako by podľa vás mal vyzerať úspech, a zvážte, čo pre vás vlastne úspech znamená.

smartwoman_18

Čo ak by však úspech v akejkoľvek oblasti mohol byť naozaj jednoducho dosiahnuteľný? Znie to príliš dobre na to, aby to bola pravda, však? Zvážte ale možnosť, že VY by ste mohli uspieť v čomkoľvek. „Anatómia“ úspechu sa dá rozdeliť na 5 častí.

1. Vízia

Vízia je základom takého života, aký chcete mať. Bez nej môžete ľahko podľahnúť okolnostiam alebo sa nechať zviesť niečím jednoduchším a naoko žiarivejším. Každá oblasť života sa bude vďaka vízii rozvíjať, avšak bez nej budete zápasiť s ťažkosťami.

Veľmi dobre teda zvážte, že čo chcete, prečo to chcete, ako by to malo vyzerať a aký vplyv to na vás bude mať, keď to dosiahnete. A na túto víziu sa sústreďte.

2. Záväzok

Tí, ktorú dodržiavajú svoje záväzky na 100 %, sú nezastaviteľní. Keď sa niečomu alebo niekomu plne zaviažete, tak výčitky nie sú na mieste. Neexistuje zlyhanie, iba spätná väzba. Zbaviť sa skutočného záväzku nie je jednoduché.

A ako vyzerá taký záväzok? Riskujete. Vytrvajte. Dáte do toho celé svoje srdce. Nedovolíte okolnostiam, aby sa vám postavili do cesty. Ako veľmi ste dnes zaviazaní a oddaní životu, vzťahom, kariére alebo zdraviu?

3. Autentickosť

„Buďte sami sebou. Všetci ostatní sú už obsadení.“ Pamätáte si tento citát od Oscara Wildea?

Takmer nikto nechce byť považovaný za hlupáka a všetci túžime po prijatí, spolupatričnosti a porozumení. Chceme byť sami sebou, presne takí, akí v skutočnosti sme, a zároveň byť dosť dobrí. Ako však môžete očakávať, že ostatní ľudia budú s vami spokojní, ak vy sami so sebou nie ste?

Autentickosť by mala byť tou najjednoduchšou vecou na svete. Mala by byť úplne prirodzená a normálna. No nie je. Tí, ktorí sa odvážia objaviť, kto vlastne sú a za čím si stoja, sú tí, ktorí hlboko ovplyvňujú svoj svet. Názory ostatných predsa nie sú až také dôležité.

4. Zásadovosť

Tu platí príslovie: „Aký človek, taká reč.“ Dôvera je základom vzťahov a vaše vzťahy sú často odrazom vášho vlastného charakteru. Kedykoľvek poviete, že niečo urobíte, a svoje slovo nedodržíte, vzďaľujete sa zásadovosti. Tým pripravujete o dôveru nielen samého seba, ale aj svojich blízkych i klientov. Bolestivou pravdou je, že tí, ktorí nežijú v súlade so zásadovosťou, nie sú dôveryhodní. Preto ani nedosiahnu konečnú víziu toho, ako si predstavujú úspech.

V určitom bode sa stane, že si nebudete môcť stáť za svojím. Niekedy sa aj napriek vášmu najlepšiemu úsiliu a detailnému plánovaniu vyskytnú nepríjemnosti. Kľúčom je rozpoznať moment, v ktorom sa vzdialite zásadovosti, a znova sa k nej vrátiť. Pripravte sa i na možnosť, že sa môžu dostaviť dôsledky jej narušenia. Len tak sa totiž môžete pohnúť vpred, aby ste dosiahli vytúžený úspech.

5. Súťaživosť

Medzi zvieratami vo voľnej prírode je neľútostná konkurencia rutinou. Nejde im však o to, aby svojho súpera „zničili“. Snažia sa, aby obe strany mohli zlepšiť a posilniť svoje zručnosti. Len si predstavte takú skupinu mladých levíčat. Hravo sa naťahujú, doberajú a vyvádzajú, i keď pomerne agresívnym spôsobom. Nechcú sa však navzájom pozabíjať. Ide im o zábavu. I keď si často z podobných hier odnesú škrabance alebo modriny, tak sú vďaka nim silnejšie, rýchlejšie a odolnejšie. Sú pripravené postaviť sa skutočnej hrozbe. Veď nestoja proti sebe, sú predsa v tom istom tíme.

I vy by ste sa mali zamerať na to, aby ste dokázali v ostatných prebudiť ich silné stránky. V tejto forme konkurencie existuje hlboký pocit jednoty. Pocit, že všetci chcete tú istú vec. Všetci ste v tom istom tíme a môžete zvíťaziť, pokiaľ chápete väčšie súvislosti.

https://www.forbes.com/sites/ellevate/2017/07/31/5-components-to-succeeding-at-anything/#42a65443202a

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.