Cholerik či flegmatik? Tipy a triky, ktoré mu pomôžu uspieť v škole

Napísal Kristína Chudá 19. apríl 2022

Osobnosť vášho drobca sa formuje od momentu, kedy prišiel na svet a jeho jedinečnosť žiari už od útleho veku. Bol to práve Hippokrates, ktorý asi pred 2500 rokmi položil základy osobností, a to identifikáciou rôznych typov. Do ktorej skupiny patrí váš drobec?

creasy_boy

1. Cholerik

V živote s týmito deťmi nie je núdza o dramatické situácie, ktoré privádzajú veľmi často do rozpakov i samotných rodičov.  Neraz si pri výchove takýchto detí uvedomia i sami rodičia, že majú problém so sebaovládaním a upokojením rozrušeného dieťaťa. Vyhľadávajú pomoc, lebo nevedia, ako správne na prichádzajúce situácie reagovať.

Žiak cholerik

Cholerické dieťa je skutočným lídrom a snaží sa mať situácie vždy pod kontrolou. Aké metódy učenia zvoliť pri tomto type dieťaťa? Vyučovacie metódy založené na testovaní sú skvelým nápadom.

Pravdou je, že môžete zvoliť takmer akúkoľvek metódu. Malý cholerik jednoducho verí v seba trocha viac ako iné deti. Sú si tak istí svojimi schopnosťami, že len zriedkakedy potrebujú „rozhovor“ s rodinou o dôležitosti domácich úloh. Žiadne dieťa nie je dokonalé a žiaden malý cholerik sa neobáva svojich domácich ale aj životných „úloh“. No faktom je, že trocha zápasia s matematikou. A čo najviac potrebujú? Pri učení ich trocha postrčiť.

2. Sangvinik

Sangvinik je priateľské, spoločenské a veselé dieťa. Pôsobí celkovo spokojne a vyrovnane. Je otvorené, zhovorčivé a miluje nové tváre a nové miesta. Každá situácia preň znamená príležitosť „niečo vymyslieť“ a obohatiť svoj deň.

Žiak sangvinik

Sangvinický drobec bude často pokarhaný za 'rušenie triedy' a prílišnú výrečnosť. Vďaka svojim imaginatívnym a tvorivým vlastnostiam bude pravdepodobne vynikať v predmetoch ako dramatický krúžok, výtvarná výchova, literatúra a pravdepodobne v budúcnosti nájde uplatnenie v matematických vedách a logike. A aký spôsob vzdelávania zvoliť? Vizuálne vzdelávacie techniky sú najlepšou voľbou. Ak vaše dieťa ľahko rozptýlia tradičné vyučovacie metódy, zvoľte vizuálne učenie. Vizuálne učenie sa vo všeobecnosti používa od raného veku, keď učíte svojho drobca písmená, čísla alebo farby prostredníctvom malých obrázkov.

Videá na YouTube môžu byť pre piatačika dobrým tipom, pretože tu existuje množstvo vzdelávacích pomôcok a to od diskusií až po tipy, ako sa riešenia matematické príklady. Ak na vidoeportály predsa nič nenájdete, DVD so zameraním na kľúčové témy je možné zakúpiť aj on-line.

3. Melancholik

Typickými črtami charakteru melancholika je, že je to citlivé, jemné a poslušné dieťa. Býva tiež plaché, rozpačité a nerozhodné. Jeho váhavosť je vidieť vo všetkých jeho pohyboch, gestách i artikulácii. Smutné je, že jeho emocionálna nestabilita naozaj nie je vrtoch. Je veľmi senzitívny a dokonca aj kvôli zvýšenému ľudskému hlasu sa takéto malé dieťa ihneď rozplače. Slzy melancholika sú nevyčerpateľné. Tieto deti sa boja všetkého a obzvlášť neznámych ľudí a nových situácií.

 

Žiak melancholik

„Melancholické“ dieťa je podľa Hippokrata vytrvalé a úctivé. No vyžadujú si viacej pomoci a času pri učení. Preto vám prinášame dva spôsoby učenia sa s vašim drobcom. Vizuálne vzdelávanie pomocou obrázkov a učebných pomôcok a verbálne učenie. Verbálnu metódu učenia môže využiť takmer každý a vždy. Tento spôsob učenia zahŕňa písané aj hovorené slovo a umožňuje dieťaťu, aby sa ľahšie učilo a aj vyjadrovalo.

4. Flegmatik

Drobec je prispôsobivý, pozorný a diplomat. Je to typ dieťaťa, ktoré má rado svoj pokoj a pohodlie. Potrebuje poriadok a opakovanie činností ho udržuje v pohode. Pomalý, sedavý temperament. Je to typ dieťaťa, ktoré má rado svoj pokoj a pohodlie. Potrebuje poriadok a opakovanie činností ho udržuje v pohode.

Našli ste svojho drobca v jednom z týchto štyroch temperamentov? Pre každého je typické niečo iné, každý sa učí iným tempom a štýlom. Vypracovali sme pre vás „plán vzdelávania“ inak povedané, ako sa treba učiť s vašim prváčikom doma.

Žiak flegmatik

Ak máte flegmatického drobca, podľa Hippokrata je to dieťa, ktoré je prispôsobivé, pozorné a diplomatické. Ak je to možné, vyhýba sa konfliktom, boju a nemá rád riskovanie.  Jeho rečový prejav je pomalý , výrazný, ale nepoužíva gestá, ani výraznejšiu mimiku. Pretože je flegmatické dieťa pomalé, potrebuje dostatok času, aby nové informácie strávilo. Ak sa tak však stane, pamätá si ich veľmi dobre. Flegmatik sa učí všetkým zručnostiam dlho a ťažko. Niektoré flegmatické deti však môžu byť introvertné. Čo to potom pre vás, ako rodičov znamená? Existuje niekoľko skvelých vyučovacích metód, z ktorých sa väčšina flegmatických detí bude tešiť. No kľúčom všetkého je drobcov zaujať. Aj keď býva motivácia u flegmatického dieťaťa niekedy ťažká, nevzdávajte to. Dieťa, ktoré patrí do tejto typológie osobnosti, miluje zábavu a preto ocení nové a inovatívne spôsoby pri učení.


https://www.mytutor.co.uk/blog/what-kind-of-learner/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.