Čo tvorí šťastie...

... Vysnívaná práca? Rodina ako z reklamy? Peniaze a cestovanie? Dokonalé vlasy a výstavné nohy? Všetko dohromady, poviete si. Obrazy dokonalého života formujúce predstavu šťastia sú - ako prax dokazuje - chimérou, ktorá má so skutočným šťastím len veľmi málo spoločného. 

woman_sit_1118

Blahobyt a lesk úspechov napĺňajú dušu iba na dobu určitú (aj to nie so zárukou) a postupne väčšina ľudí prichádza k poznaniu (niektorým to však trvá i celý život), že skutočné šťastie spočíva výhradne v stave mysli - vo vnútornej vyrovnanosti a citovej harmónii.

"Odborníci na ľudskú dušu" preto všetkým zúfalcom túžiacim po reklamnom šťastí radia:

1. Neskladajte si predstavu šťastia podľa obrázkov v časopisoch.

2. Neutápajte sa v obrazoch šťastia prežitého v minulosti a v obrazoch možného šťastia z budúcnosti; zamerajte sa na prítomnosť.

3. Buďte vždy vnútorne pripravení vyťažiť zo všetkého, čo vás stretne, to pozitívne. Majte permanentne aktivovanú vôľu prežiť deň v pohode.

4. Pri nácviku pocitov šťastia vyskúšajte nasledovné techniky:

- Napíšte si každé ráno na papierik, čo chcete v daný deň zvládnuť a vedľa vymenujte vlastnosti, ktoré musíte prejaviť, aby sa tak stalo.
- Na druhý papierik si napíšte zoznam vecí (udalostí), ktoré vám v daný deň môžu urobiť radosť a ku každej si pripíšte náhradnú variantu.
- Nepríjemnej záležitosti dňa vymedzte presný čas: ani predtým ani potom sa ňou už nezaoberajte.
- Do denného programu si začleňte jednu vec (udalosť), ktorá vás o milimeter posunie k stanovenému cieľu.

5. Každý večer si vyčleňte 10 minút na rekapituláciu zapísaného a pripíšte k nemu niekoľko vtipných viet hodnotenia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.