Nový súrodenec v rodine

Príchodom druhého dieťaťa do rodiny sa to prvorodené dostáva do pozície staršieho a rozumnejšieho... No pozor, naďalej zostáva dieťaťom(!). Keď trochu odrastené prvorodené dieťa dostane jedného dňa súrodenca, môže zažiť šok...

freepik_new_sibling_24

... je totiž danou skutočnosťou zosadené z trónu jedinečnosti a stredobodom rodinného záujmu sa stáva neznámy "votrelec". Neistota a strach zo straty lásky a pozornosti, na ktoré malo dovtedy výhradné právo, sa potom prejavia ako nevraživosť voči malému súrodencovi. Rodičia by preto mali dieťa na príchod súrodenca pripraviť - keď bábätko príde, staršie dieťa musí byť presvedčené, že ho rodičia (prípadne tiež starí rodičia) milujú tak isto ako predtým, a že je pre všetkých, vrátane nového bábätka, nepostrádateľné.

Psychológovia odporúčajú:

1. Začnite dieťa pripravovať na príchod súrodenca už niekoľko mesiacov pred narodením bábätka - vysvetlite mu, kde sa bábätko nachádza, čo robí a dovoľte mu, aby cítilo a počúvalo, ako sa bábätko hýbe a kope. Zdôraznite, že bábätko bude vyžadovať veľa starostlivosti a vyberajte spoločne s dieťaťom pre bábätko meno. Chodievajte tiež s dieťaťom nakupovať veci pre bábätko a dajte pri nákupe najavo, že si ceníte jeho rady.

2. Ak dieťa spáva vo vašej spálni, pripravte ho pred príchodom bábätka na presťahovanie sa do detskej izbičky - neskôr by to mohlo chápať ako odmietanie.

3. Pred odchodom do pôrodnice poverte dieťa starostlivosťou o nejaký predmet: obľúbený kvet, fotografiu, a pod. Môžete mu tiež nechať nejakú osobnú vec - napríklad pyžamu (vaša vôňa dieťa upokojí). Počas pobytu v pôrodnici dieťaťu telefonujte a posielajte mu lístočky. Po príchode z pôrodnice sa chvíľu venujte výhradne jemu a až potom mu predstavte bábätko.

4. Dovoľte dieťaťu sledovať ako sa o bábätko staráte a snažte sa dieťa do jednotlivých činností zapájať - môže podávať plienky, držať fľašku s mliekom... (získa tým pocit dôležitosti). Za pomoc dieťaťu vždy poďakujte.

5. Poctite dieťa novými výsadami - môže napríklad chodiť neskôr spávať alebo sa dlhšie hrávať s kamarátmi... Každý deň sa určitý čas venujte iba jemu.

6. Ani pri tom najcitlivejšom prístupe nemôžete očakávať, že dieťa bude bábätko hneď milovať. Nenúťte ho k tomu, no dajte mu najavo, že mu nesmie ublížiť.

7. Ak vplyvom okolností nastane u staršieho dieťaťa vývojový regres (návrat k "detskej reči", dudlíku a pod.), neznepokojujte sa a dieťa nekarhajte - je to prechodný jav, ktorý súvisí s jeho adaptáciou na novú situáciu. Dajte mu najavo, že to vnímate ako niečo milé a zábavné.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.