Fetiše naše každodenné. Štvrtina ľudí ich priznáva.

Sexuálne fetiše evokujú určitý druh poruchy alebo úchylky, v skutočnosti sú to ale normálne a prirodzené súčasti ľudskej sexuality. Fetišizmus bol pôvodne definovaný lekármi ako sexuálny záujem o neživé predmety, časti tela alebo sekréty.

shutterstok_bed_w22

Dnes sa však slovo fetiš používa na označenie sexuálneho vzrušenia spojeného so širokou škálou rôznych preferencií, fascinácií a praktík.

Podľa nedávneho prieskumu webovej platformy Bedbible má 25 % ľudí nejaký fetiš. Mužov najčastejšie vzrušujú nohy ich partnerky, ale oddávajú sa aj "dovolenej nevere", teda tzv. cuckoldingu. Ženy uvádzajú ako najobľúbenejší „age play“, teda hranie špecifických rolí spojených s vekom.

"Je dôležité si uvedomiť, že fetiš nie je porucha alebo úchylka, ale prirodzená súčasť ľudskej sexuality. Každý máme iný zdroj sexuálnej motivácie, ktorý nás vzrušuje. Ak fetiš nekomplikuje život alebo vzťahy osoby alebo jej partnerov alebo okolia, ak sa rešpektujú hranice a zachováva sa otvorená komunikácia medzi partnermi, je to súkromná záležitosť a súčasť osobnosti. Konsenzuálne skúmanie netradičných sexuálnych túžob a prianí môže naopak posilniť intímny vzťah a okoreniť milostný život," vysvetľuje Veronika Kubíčková, odborníčka z e-shopu www.ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

Najobľúbenejší je Foot fetiš, vyhľadávaný je obzvlásť mužmi

Podľa prieskumu je jedným z najrozšírenejších fetišov fascinácia nohami, teda takzvaný foot fetiš. Priznalo sa k nemu 11 % ľudí. Medzi ďalšie patria cuckolding (potešenie zo sledovania vášho partnera pri sexe s niekým iným, alebo dokonca len počúvanie príbehov o tejto "nevere"), voyeurizmus (sledovanie cudzincov počas sexu) a age play (hranie sa na rôzne vekové kategórie, t.j. keď jeden z partnerov simuluje dieťa alebo dospievajúceho vo svojej úlohe a druhý, napríklad rodiča, učiteľa, a podobne).

Ak sa pozrieme na výsledky prieskumu, zistíme, že popularita niektorých fetišov sa výrazne mení v závislosti od pohlavia. "Zatiaľ čo foot fetiš vyhľadáva 18 % mužov, len asi 4 % žien si to s nimi aj užíva. Podobná situácia je aj v prípade cuckoldingu, ktorý pripúšťa 15 % mužov, ale menej ako 1 % žien. Age play naopak vyhľadáva 6 % dám, ale menej ako 1 % mužov," dodáva odborníčka.

Zdroj foto: Shutterstok

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.