Hrozí mužom strata mužnosti?

Napísal Kristína Chudá 27. november 2023

Testosterón sa stáva nedostatkovým tovarom! Podľa mnohých štúdií sa zdá, že hladina testosterónu v mužskej populácii dlhodobo klesá. Je možné, že muži strácajú svoju mužnosť?

freepik_man_distress

Muž budúcnosti: obézny, depresívny a bez chuti na sex?

Hormón testosterón zohráva u mužov kľúčovú úlohu nielen z hľadiska libida a schopnosti erekcie, ale ovplyvňuje aj rast svalov, brady a možno aj ochlpenia a hustoty kostí. To však nie je všetko! Testosterón ovplyvňuje aj rozloženie tuku u mužov - ak je jeho hladina nízka, môže to okrem iného viesť k nárastu nafúknutých tukových vankúšikov a dokonca aj k zlej nálade. Nízku hladinu testosterónu odborníci spájajú aj s výkyvmi nálad a depresívnymi stavmi. Naopak, vyššia hladina je pozorovaná u mužov, ktorí sú energickí a vitálni v každom smere. Žiaľ, v posledných desaťročiach sa zdá, že hladina testosterónu v mužskej populácii v porovnaní s minulými časmi klesá!

Testosterón klesá aj u mladých mužov!

Bohužiaľ, viaceré štúdie začínajú poukazovať na skutočnosť, že hladina tohto dominantného mužského hormónu sa v posledných desaťročiach znižuje u mužov všetkých vekových kategórií. Výskumy uvádzajú pokles o 25 až 40 %!

Hladina testosterónu u mužov pochopiteľne klesá s vekom, ale vedci poukazujú na výrazný pokles aj u mladých mužov, ktorí by mali byť na "vrchole testosterónovej sily"! Čo má samozrejme neblahé dôsledky v mnohých oblastiach života. Ak bude tento trend pokračovať, mužný muž sa môže stať nedostatkovým tovarom.

Testosterónová pasca

Výskum tiež naznačuje akúsi nepriamu úmernosť. Keď muži tučnejú, nehýbu sa a majú zlé spánkové návyky a ich BMI sa neustále zvyšuje, testosterón naopak klesá. Čo mnohých mužov dostáva do začarovaného kruhu - nehýbu sa, majú nadváhu a potom často strácajú sebavedomie ako muži, testosterón klesá a tento pokles len ďalej prehlbuje začínajúce problémy.

Ukazuje sa, že vplyv má nielen súčasná hojnosť a pohodlný životný štýl, ale aj nadmerný stres a pôsobenie tzv. endokrinných disruptorov (látok, ktoré môžu ovplyvňovať hormonálny systém). V tejto súvislosti sa najviac hovorí o pesticídoch a rôznych priemyselných chemikáliách, mikroplastoch, ftalátoch a dokonca aj o zvyškoch liekov prítomných vo vode. Jednoducho už nežijeme v zdravom prostredí, ale v prostredí, ktoré je mierne otrávené. Môžeme sa potom čudovať, že sme otrávení aj my sami?

Obyčajné veci môžu pomôcť

Odborníci sa vzácne zhodujú, že pravidelné cvičenie, normálny BMI, dostatok spánku, duševná pohoda a zdravé jedlo môžu výrazne pomôcť - čo nie je žiadna veľká vec! Samozrejme, pomôcť môžu aj lekári a "tabletky", ale skutočná dlhodobá zmena zvyčajne nie je možná bez zmeny životných návykov.

Zdroj foto: Freepik


https://www.urologytimes.com/view/testosterone-levels-show-steady-decrease-among-young-us-men

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.