Dizajn od Eamesa

V histórii dizajnu nadovšetko vyniká tvorba amerického dizajnéra Charlesa Eamesa, ktorý sofistikoval dizajn nábytku aj vďaka svojej manželke Ray. Obdobie po druhej svetovej vojne sčasti odzvonilo funkcionalistickej architektúre aj dizajnu.

Do popredia sa dostali v Amerike predstavitelia tzv. organického dizajnu.  Išlo o obohatenie dizajnérskeho tvaroslovia o oblé tvary na rozdiel od "hranatého" funkcionalistického štýlu. Priekopníkom v tridsiatych rokoch bol Fín Alvar Aalto.

design_by_eames_1

Foto: MOMA chairs (c) Petri Krohn - Own work

Charles Eames (1907-1878)

Jadrom Eamsovej tvorby je od začiatku sedací nábytok, ktorý je zameraný na kancelárie, rezidencie, verejné priestory a súčasne aj na byty. Úspech spočíval a doteraz pretrváva nielen v tvarovej a proporčnej dokonalosti ale aj v symbióze s ekonomikou. V jeho pracovnom a osobnom živote zohrávajú zásadnú úlohu dve dôležité stretnutia. Prvé z nich bolo s fínskym dizajnérom Eerom Saarinom, vďaka ktorému spoznal tvorbu Alvara Aalta. Vytvoril s ním kolekciu nábytku pre súťaž pod názvom Organický bytový nábytok z roku 1940.

Druhé osudové stretnutie bolo s jeho budúcou ženou Ray Kaiserovou (1912-1988), ktorú spoznal na Cranbrook Academy V Detriote, kde bol vedúcim oddelenia experimentálneho dizajnu. Spolu vytvorili nábytok, ktorý bol nezávislí od steny a stoličku povýšili na samostatne stojací objekt – sochu. Pod ich rukami neskôr vznikli spoločné návrhy nábytkov, textílií, hračiek, výstav a architektúry.

Dom v Los Angeles, ktorý postavili podľa vlastného návrhu v rámci programu sponzorovaného časopisom Art and Architekture, sa stal mekkou architektov a dizajnérov z celého sveta. Dom sa vyznačuje jednoduchým spôsobom stavby, originálnym a úsporným využitím materiálov.

design_eames_house_2

Foto: Eames House Interior (c) Edward Stojakovic

Tvorba

La Chaise je prekrásny kus moderného nábytku chaise longue z roku 1948. Charakterizujú ho krivky docielené vďaka novej technológii laminátu.

design_by_eames_la_chaise_3

Foto: La Chaise by Charles and Ray_Eames (FLY (c)Ferruccio Laviani)

Longue Chair je najznámejšie Eamsové kreslo z roku 1956.

design_by_eame_long_chair_4

Foto: (Wikimedia commons)

Alimnium Group z roku 1958 je úspešná séria kancelárskeho nábytku.

design_by_eames_5

Foto: Charles a Ray Eames (Wikimedia commons), Aluminum chairs (Pinterest), Plastic Chair - 1950-53 (Wikimedia commons), Bucket chair - 1951 (Boijmans), Plastic Chair - (c)Rama (Wikimedia commons).

V Los Angeles spolu bývali až do smrti Charlesa v roku 1978. Spolužitie manželov Eamsových napĺňala hlavne spolupráca, ktorá bola pre nich dobrodružstvom i zábavou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.