Rozhovor s dizajnérkou ,,Dedolesáčkou“ Silviou Hollou

Napísal Barbora Rusnáková 05. november 2021

Silvia Hollá prejavila potenciál výtvarníčky už v rannom veku. Odevnému návrhárstvu zasvätila svoj akademický život. Bohaté skúsenosti čerpala aj v tureckom Izmire či Nemecku. Ako absolventka VŠVU pracovala v Taliansku, kde sa venovala predovšetkým navrhovaniu autorských potlačí.

silvia_holla1121

V Dedoles pôsobí už takmer rok, k umeniu inklinuje od detstva a pod jej rukami sa z pozície Textile designer & Innovation specialist rodia dokonalé kolekcie. Silvia predstavuje ďalšiu kolekciu, do ktorej vložila kus svojho srdca. V rozhovore sa dočítate aj to, ako vznikala nová romantická Floral kolekcia, či to, odkiaľ čerpala inšpiráciu.

Tvoj „podpis“ nesie už niekoľko Dedoles produktov. Spolupodieľala si sa na športovej kolekcii, dizajnovala Bold Sport Sock, podkolienky, silonky, zimnú kolekciu a mnoho ďalších. Predstav ľuďom novú limitovanú Floral kolekciu.

Floral kolekcia má zosobňovať jemnosť a oslavu ženskosti. Vnímam ju, ako kolekciu, ktorú si žena môže dopriať len tak, z radosti, sama pre seba. Pracovne sme kolekciu nazvali ,,jesenná limitka“, takže všetky dizajny sú postavené na príjemných a telových tónoch s prímesou červenej. Aj tu vnímam istú symboliku práve s jeseňou a tou je, že by sme nemali zabúdať oddychovať a nabrať tak dostatok síl na všetky výzvy, ktoré nás čakajú.  A tých teda nie je zvyčajne málo.

Čo ťa inšpirovalo pri navrhovaní piatich dizajnov spodnej bielizne a ponožiek?

Musím sa priznať, že to najskôr bola pomerne veľká výzva, pretože kolekcia mala pôsobiť odlišne, decentnejšie než naše zvyčajne kolekcie. Takže všetko, čo som v prvých mesiacoch po nástupe do Dedoles nasala, som musela na isté obdobie zabudnúť. Snažila som sa vcítiť do budúcich nositeliek a pripraviť tak dizajny, ktoré by mohli potešiť rôzne vekové kategórie a teda aj rozličné typy vkusu. Pracovala som s jesennými scenériami a kvetmi. Inšpirovala ma tiež moja mama. Začiatkom roka nás prekvapila veľmi náročná diagnóza. Mala som potrebu vyjadriť jej vďaku a dodať silu, takže jeden konkrétny dizajn som venovala jej a celá kolekcia je darček odo mňa pre všetky ženy za ich úžasnú silu a za všetko čo robia.

Floral kolekcia pozostáva predovšetkým z vysokých nohavičiek a podprsenky s jemnými vypchávkami. Ako sa ti pracovalo s týmito kusmi spodnej bielizne?

Aj toto bola pre mňa výzva, nakoľko pri spodnom prádle je doležíte dbať na umiestnenie a veľkosť vzorov tak, aby pôsobili harmonicky aj v oblasti intímnych partií a aby boli medzi sebou vzory vybalansované a vytvárali opticky prijemný celok. S podprsenkou sme sa naozaj vyhrali, keďže sme mali strih takmer celý pod palcom my. Podprsenka má vyberateľné výstuže, na ramienkach sa nachádza háčik, ktorých ich môže spojiť a tým pádom nebudú vykúkať spod tielka. Zámerom bolo vytvoriť naozaj komfortný kúsok. Neboli použité žiadne kostice, okrem bočného spevnenia na boku, aby bola pohodlná na nosenie, prípadne menšieho aj väčšieho čísla podprsenky. Čerešničkou na torte je kovový pliešok v krásnej rosé farbe s našim vyrazeným logom.

dedoles_floral_kolekcia2

Aké materiály tvoria základ novej kolekcie?

Nohavičky a podprsenka sú vyrobené z jemného a veľmi príjemného materiálu, ktorý je zložený z organickej bavlny, modalu a elastánu, aby sa vedel krásne prispôsobiť každému telu. Aj toto materiálové zloženie je u nás úplnou novinkou. Ponožky sú mix organickej bavlny, modalu a ako zvyčajne, polyamidu a elastanu.

dedoles_floral_kolekcia1_

Okrem navrhovania pre Dedoles, sa Silvia Hollá venuje aj tvorbe vlastných modelov. V kolekcii BALANCE sa inšpiruje prírodou, ktorá je jedinečným východiskom pre rôzne textúry a farby. Dámske modely z kolekcie SARDEGNA hýria sýtymi farbami modrej a červenej. Opakom farebnej kolekcie SARDEGNA sú čierno-biele modely z kolekcie MIRROR, MIRROR, ktorá je všestranná do spoločnosti aj na voľný čas. Nové riešenia v navrhovaní prináša 3D MÓDA, v ktorej sa zameriava na inovatívne, udržateľné a efektívne riešenia výroby v módnom priemysle.

BALANCE
Kolekcia z pravého kameňa. Poklad pochádzajúci z prírody. Jeho inteligentný a nezávislý svet prekonáva ľudský spôsob bytia a života. Príroda od začiatku overuje krásu svojich vzorov, štruktúr a tvarov.
Taká, aká bola kedysi žena zobrazená v kameni, teraz ju do toho túžim obliecť.

balance_sh_mjakubec

BIOMIMICRY
Mojou inšpiráciou je neustály technologický pokrok, ktorý je veľmi často založený na pozorovaní a simulácii prírodných javov, čo nás vedie k poznaniu, že aj keď pracujeme so známymi formami a myšlienkami, máme neustálu tendenciu vracať sa k prírode.

biomimicry_sh_mjakubec

MIRROR, MIRROR
Kolekcia Mirror, Mirror predstavuje krásu ženy vo všetkých jej podobách a podobách. Je venovaný všetkým ženám, ktoré poznajú správnu odpoveď na slávnu otázku Mirror, Mirror.

mirror_sh_mjakubec

SARDEGNA
Pocta talianskemu ostrovu Sardínia. Jeho kultúra, príroda a tradičné kroje sú hlavným zdrojom inšpirácie pre túto kolekciu.

sardegna_sh_mjakubec

3D MÓDA
Okrem navrhovania vlastných kolekcií sa zameriavam aj na inovatívne, udržateľné a efektívne riešenia výroby v módnom priemysle. Práca s 3D módnym dizajnovým softvérom CLO dokážem nájsť odpovede na to, ako navrhovať inteligentnejšie.

Viac informácii nájdete na https://www.sisaholla.com/https://www.sisaholla.com/gallery

Zdroj: Dedoles, (c)SISA HOLLA, photo(c)Michal Jakubec Photography

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.