Ako zamedziť únikom tepla v zime?

Napísal Dagmar Jančovičová 18. január 2024

Celá plocha strechy môže fungovať buď ako kvalitná perina, ktorá chráni stavbu pred ochladzovaním a prehrievaním, alebo ako moľami prežratá stará deka, pod ktorou nebude nikdy komfortne. Vedeli ste, že cez strechu môže unikať 20 až 50 % tepla?

strecha_domu_istock

Keď si to prerátate na eurá, možno sa vám aj hlava zatočí...

Podkrovie a dobrá izolácia strechy majú zásadný vplyv na tepelnú pohodu v dome a taktiež na účty za kúrenie. Priestor, ktorý sa nachádza tesne pod strešnou konštrukciou, je vystavovaný náročným podmienkam tepelných výkyvov. Kým v lete v ňom môže byť až neznesiteľne teplo, v zime zase nemusí kúrenie stačiť priestor vyhrievať. A to najmä vtedy, ak strecha nie je dobre zaizolovaná. Cez jej plochu uniká najviac tepla z celej stavby. Až po nej nasledujú steny a okná.

Význam skrytých schodov

Rovnako tak môže cez neobývané podkrovie unikať teplo vtedy, ak naň vedú nedostatočne tesniace schody. „Účelom skladacieho systému schodiska, ktoré vedie na povalu alebo pod strechu, nie je len šetriť priestor. Jeho konštrukcia by mala mať dostatočné termoizolačné vlastnosti,“ povedal Tomáš Barbořík, riaditeľ spoločnosti J.A.P. Slovakia.

Podľa neho o tom rozhodujú detaily, na ktoré zákazník pri výbere podkrovných schodov možno vôbec nemyslí, pretože nevie, že sú dôležité. „Podkrovné schody a ich vlastnosti sa nám pri stavbe a zariaďovaní celého domu môžu javiť ako druhoradé. Veď ich použijeme iba raz za čas. A vtedy je dôležité iba to, aby boli pevné a aby sa s nimi ľahko manipulovalo. Okrem dizajnu a dobrej manipulácie však odporúčam pýtať sa predajcov alebo architektov aj na to, ako je vyriešené tesnenie, prúdenie vzduchu a prípadne aj zvuku,“ odporúča odborník z J.A.P. Slovakia.

Dobre tesniace schody do podkrovia alebo na povalu môžu výrazne znížiť únik tepla cez nezaizolovanú alebo nedostatočne zaizolovanú strechu. Zároveň zabraňujú prenikaniu tepla z týchto priestorov.

Výmena starého alebo netesniaceho schodiska nie je finančne až taká náročná záležitosť, no v okamihu zvýši tepelný komfort v dome a zníži náklady na kúrenie.

Problematická strecha

So zateplením strechy alebo s opravou poškodenej a už nie dobre fungujúcej izolácie to bude o niečo náročnejšie. Na čas aj na peniaze. Počet zle zaizolovaných striech pritom podľa odborníkov alarmujúco narastá. Môže za to buď nevhodne použitý materiál, alebo jeho neodborná aplikácia. Náprava takýchto škôd potom stojí naozaj veľa peňazí.

Dobré zateplenie šikmej strechy vyžaduje materiály, ktoré dokážu kopírovať tvar konštrukcie krovu takým spôsobom, aby prekonali jeho nedokonalosti. Zamedzí sa tak vzniku tepelných mostov, cez ktoré uniká teplo a kde v dôsledku zrážania pár skôr alebo neskôr „rozkvitnú“ plesne.

Pokiaľ nemáte istotu, či vám cez strechu neuniká teplo, respektíve máte podozrenie, že nechtiac ohrievate vzduch aj nad domom, vykurovacie obdobie, keď je vo vnútri asi o 20 stupňov Celzia viac než vonku, je ideálne na detekciu tepelných mostov termokamerou. Šikovný technik dokáže celkový stav strechy, podkrovia, odvetrávacej medzery a detaily okolo okien skontrolovať aj bez kamery.

Zatepľovanie v zime?

Moderné termoizolačné materiály a technológie umožňujú vyriešiť problém s únikmi tepla cez strechu v každom ročnom období, teda aj na jeseň alebo v zime. Reč je o striekanej PUR pene.

„Tento typ izolácie vyplní každý priestor, takže strecha bude dokonale utesnená. Nespornou výhodou striekanej izolačnej PUR peny je aj to, že časom nemení tvar, čiže nedochádza k jej usadnutiu ani posunu a vzniku medzier, ako sa to deje s inými izolačnými materiálmi. Pena navyše dokáže takpovediac dýchať, takže v izolovanom priestore nekondenzujú pary a netvoria sa plesne,“ vysvetľuje Lukáš Kmenta, country manažér HBS pre Čechy a Slovensko.

Tento druh izolácie sa dá aplikovať bez potreby demontovania vnútorných sadrokartónov. Aplikovať ju však môžu iba vyškolení odborníci, takže na svojpomocné zateplenie zabudnite. „Iba tak je možné poskytnúť 25-ročnú záruku na materiál a jeho vlastnosti,“ argumentuje odborník z HBS.

Pri výbere materiálov a systémov, ktorými sa znižuje energetická náročnosť budov, platí, že málokto je taký bohatý, aby si mohol kupovať lacné veci. Povedané inak, najlacnejšie riešenia majú zvyčajne krátku životnosť, sú bez pridanej hodnoty a v konečnom dôsledku neprinášajú úsporu, ale ďalšie náklady. Na prvý pohľad drahšie riešenia prinášajú, naopak, výsledok, ktorý zabezpečí pohodu a teplo domova na desiatky rokov.

Zdroj foto: iStock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.