Zariaďujeme izbičku pre bábätko

Pred príchodom dieťatka na svet musia rodičia myslieť na veľa vecí a hlavne veľa vecí nakúpiť. Okrem výbavičky pre novorodenca čaká rodičov zariaďovanie detskej izby pre bábätko. Pre niekoho je zariaďovanie zábavou a užíva si každú sekundu pri vyberaní nábytku a doplnkov.

shutterstock_131123

Pre iného je zariaďovanie španielska dedina. No aj skúsení ľudia často zabudnú na drobnosti, ktoré narýchlo zháňať po príchode bábätka prináša stres. Preto nie je na škodu, keď si spoločne prejdeme nákupný zoznam pre vybavenie izbičky novorodenca.

Nielen nábytok tvorí zariadenie izby pre novorodenca

Čo si prestavíte pod pojmom zariadenie izby novorodenca? Skoro všetci si v mysli vybavia detskú postieľku, poličky s hračkami a poprípade pekný koberček. Nielen nábytok tvorí zariadenie izby novorodenca. Potrebné je kúpiť rôzne doplnky a pomôcky, ktoré uľahčia starostlivosť o bábätko a zabezpečia jeho pohodlie i bezpečnosť. Ideálne by bolo, keby sa všetky veci do izby pre novorodenca dali kúpiť na jednom mieste. Také jednoduché to asi nebude, ale mnoho praktických doplnkov a pomôcok nájdete v internetovom obchode JUKKI. Ide o veľmi pekné a predovšetkým kvalitné veci, ktoré obchod pod vlastnou značkou aj vyrába. Spomenúť musíme dizajnovo dokonalé deky pre bábätká, vankúšiky, podložky na hranie alebo oblečenie pre bábätká.  

Detská postieľka, doplnky do postieľky a potreby na prebaľovanie

Detská postieľka

Základom nábytku do izby pre novorodenca je detská postieľka. Najkvalitnejšie sú postieľky vyrobené z dreva. Ak hľadáte riešenie na viac rokov, kúpte postieľku, ktorej je možné nastaviť výšku roštu a odstrániť bočnice. Týmto spôsobom dokážete postieľku využívať až do predškolského veku dieťaťa. Do postieľky dokúpte lampičku, ktorá dobre poslúži pri prebudení bábätka. Zabudnúť nesmiete ani na baby kameru. Kamera vás upozorní, keď sa bábätko prebudí.

Mantinely a vrkoče do postieľky

Do postieľky dokúpte príslušenstvo na ochranu dieťatka pred udretím hlavičky. Odporúčame mantinely do postieľky, ktoré je možné kúpiť v rôznej dĺžke. Vďaka variabilite dĺžky sa dajú mantinely ovinúť okolo celej postieľky a neskôr okolo ohrádky na hranie. Mäkký materiál jednoducho oviniete okolo priečok a zaviažete šnúrkami. Podobne vám poslúžia aj nádherné pletené vrkoče do postieľky, ktoré po odrastení dieťatka využijete ako dekoráciu.

Hračky do postieľky

Pre dojčatá sú ideálne hračky ako hracie kolotoče, farebné hviezdne vankúše a kontrastné hračky. Nezabudnite ani na rozkošné hrkálky a hryzadlá. Dievčatká potešia handrové bábiky. Bábiky budú s nimi od bábätka až po škôlkarský vek.

Prebaľovací pult

V blízkosti postieľky umiestnite prebaľovací pult. Niektorí rodičia prebaľujú bábätko na svojej posteli. V tomto prípade sa vám zíde podložka na prebaľovanie, skladacia prebaľovacia podložka alebo zavinovačka. Z hygienických dôvodov nie je dobré dieťatko prebaľovať na posteľnej bielizni. Samozrejme, že prebaľovanie na pulte je rýchlejšie, bezpečnejšie a pre rodičov pohodlnejšie. Súčasťou pultu bývajú rôzne praktické zásuvky a poličky, kde si uložíte všetko potrebné pre hygienu bábätka - vlhčené obrúsky, jednorazové a bambusové plienky, detskú ochrannú masť a iné.

Milé dekorácie, ktoré izbu zútulnia

Podložky na hranie

Prvé týždne dieťatko veľmi nevníma, ako izbička vyzerá, ale časom sa mu bude páčiť pestrofarebný a útulný priestor. Preto myslite pri zariaďovaní izby pre bábätko aj na rozkošné dekorácie a doplnky. Niektoré z dekorácií sa dajú využiť pri hre s dieťatkom a iné sú len peknou ozdobou. Veľmi funkčné sú hracie podložky, na ktorých sa s bábätkom môžete hrať. Pre menšie deti postačí podložka s hrazdou. Na hrazdu zavesíte hračky, ktoré má vaše dieťatko najradšej. Pre batoľatá dokúpte ohrádku, ktorá mu zabráni sa nebadane vyplaziť z izby von.

Organizér na postieľku

K vybaveniu izbičky patria tiež textilné dekorácie a doplnky. Na mysli máme praktické a zároveň esteticky dokonalé organizéry na postieľku. Ich členenie a priečinky môžu slúžiť na odkladanie drobností pre bábätko alebo ako puzdrá na hračky. Organizér neskôr využijete ako odkladací priestor na školské pomôcky.

Detské pufy

Detské pufy majú univerzálne využitie. Pri starostlivosti o najmenšie deti slúžia ako zábrany do postieľky alebo k stene, keď sa začne bábätko batoliť. Staršie deti ich používajú ako podložku na stoličku pri učení. A mamičky pufy zbožňujú pre ich dizajn, pretože sú vskutku ozdobou každej izby, nielen tej detskej. 

Holé steny pôsobia stiesňujúco. Steny ozdobte tapetami alebo rámčekmi s obrázkami zvieratiek. Aké farby do izby pre novorodenca zvoliť? Príjemné vyžarovanie majú pastelové farby, avšak nepreháňajte to s ich ostrosťou, ktorá by mohla dieťa rozptyľovať. Do izby pre novorodenca sa hodia farby ako pastelová zelená, modrá, sivá a ružová. Keď hľadáte univerzálnu farbu, vymaľujte steny na béžovo. K béžovej farbe sa dobre dokupuje nábytok i dekorácie.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.