Počet prípadov nebezpečnej baktérie legionelly z vody stúpa

Napísal Anna Vojteková 21. august 2023

Počet ochorení spôsobených baktériou legionella v posledných rokoch na Slovensku pribúda. Kým pred piatimi rokmi evidoval Úrad verejného zdravotníctva SR niečo vyše 50 pacientov s potvrdenou legionárskou chorobou v roku 2021 ich bolo o trojnásobok viac a v minulom roku zaznamenali 138 prípadov.

bakteria_legionella_823

Legionella je vodná baktéria, ktorá môže spôsobovať závažné zápaly pľúc, ba dokonca aj smrť. Darí sa jej v stojatej teplejšej vode a izolovaná bola aj z mnohých zariadení v domácnosti, napríklad zásobníkov vody či bojlerov. Problémom s touto baktériou sa však môžete v domácnosti vyhnúť. Odborníci zo Stiebel Eltron odporúčajú v tejto súvislosti ohrievať vodu v zásobníkoch pri teplote viac ako 55 °C, dlhšie stagnujúcu  vodu v bojleri vymeniť aj po príchode z dovolenky, pravidelne kontrolovať stav bojlera a to, či sa z neho nešíri zvláštny zápach.

Počet prípadov nákazy rastie vo svete aj na Slovensku 

Počet ohlásených prípadov legionelly každoročne narastá. Práve táto baktéria spôsobuje aj legionársku chorobu, ktorou sa podľa štatistík každý rok v EU nakazí viac ako 6000 ľudí a zomrie viac ako 250 z nich. Na Slovensku bol dlhodobo hlásený nízky výskyt tohto ochorenia, avšak v posledných rokoch aj u nás počet prípadov kontinuálne pribúda.  Kým v roku 2018 bolo potvrdených 54 pacientov s legionárskou chorobou, v roku 2019 to bolo 87 pacientov a v roku 2020 104 pacientov. V priebehu roka 2021 bolo hlásených 148 ochorení. Vyplýva to zo zverejnených dát Úradu verejného zdravotníctva SR. „Legionella je jeden zo štyroch najčastejších vyvolávateľov pneumónií. Legionárska choroba zvyčajne postihuje ľudí vo veku nad 50 rokov a pacientov s oslabenou imunitou. Prejavuje sa zápalom pľúc, vysokou teplotou, kašľom, poruchami vedomia. Infekcia môže v niektorých prípadoch prerásť aj do sepsy a multiorgánového zlyhávania a v desatine prípadov môže končiť smrťou. Nevyhnutná je preto včasná liečba. U mladších ľudí môže legionella spôsobiť takzvanú pontiacku horúčku. Ide o miernejší prejav ochorenia, ktorý nespôsobuje totiž zápal pľúc. Má podobné prejavy ako chrípka, s ktorou sa zamieňa a úmrtnosť je prakticky nulová. Ochorenie zvyčajne odíde samo bez toho, aby sa rozpoznalo,“ vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.

Nástrahy číhajú aj v domácnosti

Legionella je vodná baktéria.  Darí sa jej rozmnožovať ako biofilm a sediment vo vnútri potrubí a ohrievačov vody zvyčajne pri teplotách vody 25 až 50 °C a najmä v dlhšie stagnujúcej vode. Človek sa môže nakaziť aj vdýchnutím kontaminovaného aerosólu napr. pri sprchovaní. Lekári, ale aj odborníci na technológie preto odporúčajú ohrievať vodu teplotou nad touto hranicou, lebo pri nej baktéria pomerne rýchlo zomiera. „Veľa domácností využíva pre prípravu teplej vody zásobníkové ohrievače vody. Hoci sú technológie a materiály, ktoré sa používajú na ich výrobu, optimalizované, je potrebné, aby sa o niektoré správne nastavenia bojlera starali aj sami užívatelia. Ak by sme zamedzili výskytu legionelly, teplota studenej vody nemá byť vyššia ako 25 °C. 30 sekúnd po úplnom otvorení výtokovej armatúry musí vytekať teplá voda s teplotou s teplotou 50 °C. Práve aspoň takúto teplotu by mala dosahovať teplá voda v potrubí, pričom v ohrievači by mala mať minimálne 55 °C. Sedimenty v zásobníkoch by mali byť odstraňované aspoň 1x za rok. Voda v potrubí by sa mala vymeniť min. raz za týždeň, napríklad v prípade, ak nie ste dlhší čas doma, po návrate odporúčam vykonať termickú dezinfekciu. Preventívne môžete vykonávať termickú dezinfekciu tak, že zvýšite teplotu vody na 60 °C po dobu 20 minút alebo na 65 °C po dobu 10 minút alebo na 70 °C po dobu 5 minút. Termická dezinfekcia je vysoko vhodná najmä pri dlhšej absencii ohrevu, napríklad po návrate z dovolenky,“ hovorí Alžbeta Jendrichovská z technického oddelenia spoločnosti Stiebel Eltron.

Dôležitá je údržba

V umelom prostredí sa môže legionella rozmnožovať aj pri nesprávnej údržbe vodovodných rozvodných systémov či zásobníkových ohrievačov. To, či sa napríklad v zásobníku na ohrev vody môže nachádzať legionella, možno zistiť aj čuchom. Baktérie, vrátane tej spomínanej, prezradí totiž aj zvláštny zápach v miestnosti s bojlerom. Nevyhnutné je preto zariadenia na ohrev vody nielen nastavovať na potrebnú teplotu, ale aj pravidelne kontrolovať. Dôležité je to tak z hľadiska zdravia, ako aj z hľadiska nákladov na energie  a predchádzania škodám na majetku. „Jedným z dôvodov, kedy treba bojler skontrolovať, je napríklad dlhá doba ohrevu na požadovanú teplotu. Tá nám jasne napovedá, že ohrievacie teleso alebo iný zdroj ohrevu nie je v úplnom poriadku. Chyba tak môže byť na viacerých miestach naraz a za zváženie stojí  servisná kontrola a oprava. Navyše, ak sa problém s neštandardne dlhou dobou ohrevu nerieši, môže vyústiť aj do ďalších komplikácií. Ak má však bojler už za sebou desiatky rokov, treba zvážiť jeho výmenu – z bezpečnostného, ekonomického, zdravotného aj ekologického hľadiska,“ uzatvára Alžbeta Jendrichovská z technického oddelenia spoločnosti Stiebel Eltron. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.