Čím chrániť drevo v exteriéri?

Rôzne drevené prvky sú obľúbené tak v interiéri ako aj v exteriéri. Drevo vyzerá skvelo, má výborné vlastnosti a naviac vám môže vydržať dlhé roky. Len je potrebné sa oň adekvátne starať. To však nemusí byť problém.

shutterstock_151222

Rôzne druhy lazúr pre rôzne použitie

Existuje množstvo druhov rôznej ochrany na drevo, ktorá zaručí aj drevu v exteriéri spoľahlivú ochranu pred poveternostnými vplyvmi, akými sú voda, vlhkosť, UV žiarenie a taktiež pôsobenie vzdušného kyslíka. Netreba zabúdať ani na biologických škodcov, kde radíme rôzne huby a drevokazný hmyz. Niektoré druhy takejto ochrany si teraz predstavíme.

Začneme lazúrami. Tie sa delia na tenkovrstvové a hrubovrstvové (nájdete aj stredne hrubé, ale najviac sa používajú prvé dve menované). Tenkovrstvové lazúry vsiaknu do dreva, ktoré chránia pred UV žiarením a vodou a to pri zachovaní jeho prirodzenosti.

Hrubovrstvové lazúry naopak vsakujú len minimálne, ale vytvárajú na povrchu ochrannú vrstvu. Chránia pre UV žiarením, vodou a taktiež mechanickým poškodením. Drevo aj farbia, ale môžete si vybrať z viacerých odtieňov.

Oleje, farby a laky

Ďalšou kategóriou sú oleje. Môžeme povedať, že olej na drevo je jeho najprirodzenejšou ochranou. Ich základ tvorí najčastejšie ľanový olej. Prenikajú hlboko do dreva, chránia ho pred vodou a zvýrazňujú jeho kresbu.

Krycie farby na drevo majú podobné využitie ako hrubovrstvové lazúry, drevo teda chránia pred vodou aj UV žiarením a zvyšujú jeho mechanickú odolnosť. Oproti lazúram však majú širší výber farieb, ktoré sú zároveň výraznejšie.

Na záver ešte spomenieme bezfarebné laky na drevo. Tie poskytujú ešte tvrdší povrch a uzavretie pórov dreva ako hrubovrstvové lazúry. Zvyšujú mechanickú odolnosť dreva, laky určené do exteriéru často chránia aj pred UV žiarením a niektoré sú vhodné aj do vlhkého prostredia.

Zdroj obrázka: Autor: MikroKon / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.