5 feng-šuej tipov pre detské izbičky

Napísal Kristína Chudá 04. november 2022

Doma je proste doma. Deti toto vnímajú rovnako ako dospeláci. Domov, ako aj detská izba, je zázemím, kde by deti mali cítiť pokoj a bezpečie a k tomu vám pomôže, ak ovládate učenie feng-šuej, ktoré je staré 4000 rokov.

istock_girl_1000x667jpg

Vďaka feng-šuej môžete využiť priaznivých energiou neba a zeme, pomôže vám harmonizovať miesto kde žijete, a vy tak budete môcť lepšie kráčať životom a naplniť svoj osud.

Tri poklady domácnosti

Detská izba je jedným z troch „pokladov“ domácnosti, kam okrem vchodu patrí aj kuchyňa a spálňa. Vieme, že učenie feng-šuej sa zaoberá pohybom energie, ktorú označuje ako čchi. Jednou z vlastností čchi je to, že mení svoju kvalitu. Vie byť priaznivá, prospešná nášmu životu, no vie sa stať aj nepriaznivou čchi, ktorá škodí zdraviu a šťastiu. To, či je čchi priaznivá, alebo nepriaznivá, ovplyvňuje okolité prostredie. Rozoznávame celkom tri druhy energie, ktoré k vám prichádzajú tromi rozdielnymi cestami. Dom alebo byt, kde žijeme, prijíma zemskú čchi, a preto je vchod ústami domu a je dôležité, čo nám ním prichádza. Kuchyňa je miestom, kde si pripravujete jedlo, teda živíte vaše telo a preto hovoríme o ľudskej čchi. Tretím pokladom je miesto, kde spíme a kde sa regeneruje nebeská čchi.

Prinášame vám päť základných Feng-Šuej tipov pre detské izbičky.

1. Detská posteľ

Ak chcete vytvoriť detskú izbu podľa zásad feng shui, začnite od jej umiestnenia. Najvhodnejšia je pre ňu východná a juhovýchodná strana domu, pretože s nimi viazané energie sú spojené s jarou. Vďaka tejto pozícii podporíte u svojich detí zdravý vývoj. Hravosť a tvorivosť predurčuje západná a severovýchodná strana budovy, ktorá však zároveň podporuje u detí aj súperenie. A ak je vaše dieťa trochu nepoddajné, mať fotografiu rodičov v miestnosti je jemným feng-šuej riešením na upokojenie jeho energie. O tom, ako má byť posteľ umiestnená v izbe panuje mnoho povier. Uistite sa, že vaše dieťa z postele vidí na dvere, no nie je v priamej línii dverí. Tiež by to nemala byť totožná stena s WC stenou, pretože to môže spôsobiť zdravotné problémy. Najideálnejšia pozícia je kolmo na dvere. Za hlavou však musia mať stenu, a nie okno.

Ak máte dvoch drobcov, poschodové postele sa neodporúčajú. Deti musia mať priestor na rast a posteľ nad hlavou nie je šťastným riešením a deti na hornej posteli sa môžu cítiť menej bezpečné.

2. Vytvorte priestor pre štúdium a úspechy

Ak dohliadate na to, ako váš drobec píše domáce úlohy a pri tom pripravujete večeru, nebudete asi odbiehať do detskej izby, ale posadíte si vašu ratolesť k sebe do kuchyne. Neskôr, keď trocha vyrastie a začne sa do školy pripravovať sám, písací stôl dôležitú funkciu. Najdôležitejším faktorom je to, aby chrbát dieťaťa nebol otočený smerom k dverám izby. Taktiež je podstatné, aby tu nebol prievan, ktorý spôsobuje rýchle prúdenie čchi, čo sa stáva prevažne v panelových domoch, kde sú okná a dvere v jednej línii a to cez celý byt. A pozícia stolíka? Nedávajte ho do rohu izby. Ak je to možné, umiestnite ho na južnú stenu. Taktiež mu vystavte všetky kresby, remeslá, ocenenia, trofeje, stuhy alebo iné špeciálne výhry, buďte naňho hrdí. 

3. Urobte z detskej izby zdravé miesto

Veľmi špecifickú vecou je akvárium, ktoré vo feng-šuej predstavuje silný prvok interiérovej​​vody. O jeho umiestnení by ste si vždy mali porozprávať s odborníkom na feng-šuej, pretože je to jeden z troch mocných nástrojov, ktoré ovplyvňujú energiu čchi. Jeho umiestnenie do zlej časti bytu môže privodiť zbytočné problémy ako zdravotné, tak aj finančné, pretože voda je tým, čo zhromažďuje energiu čchi, a ak bude zhromažďovať zlú čchi, bude mať akvárium zlý vplyv na vaše životy. Toto je obzvlášť dôležité, ak má dieťa akékoľvek zdravotné problémy, najmä astmu.

4. Priestor na oddych a kreativitu

Zaseknuté skrinky a zásuvky, krabice od topánok a iné predmety musia ísť jednoducho preč. Vytváranie priestoru pomáha vášmu dieťaťu byť nápadité a kreatívne. Čo sa týka detí, určite viac nie je „viac“. Čo mesiac nevezmú do ruky, odložte.

5. Svetlo, farba a umelecké diela v miestnosti

Detská izba by mala stimulovať, nie tlmiť, detského ducha. Izby s tmavými stenami môžu pôsobiť depresívne. Naopak jasné farby ako je žltá, svetlo zelená, svetlo fialová či svetlo ružová sú dobrou voľbou, pričom žltá je optimálna voľba. O tom, čo patrí a nepatrí do detskej izby z pohľadu feng-šuej, sa popísalo veľa. Najskôr si musíme povedať, že spoliehať na pomoc bôžikov, trojnohých žiab bohatstva alebo mincových závesov lacno urobených na ázijských tržniciach je z oblasti povier, alebo si vážne myslíte, že vám figúrka smejúceho sa Buddhu v cene 5€ prinesie úspech a bohatstvo? Nebol by potom najbohatší práve predavač týchto čačiek? Kupovať si takéto predmety nie je chybou, ale nečakajte od nich pomoc. Sú to len estetické doplnky, ktoré sa dotýkajú mystickej a šamanskej časti učenia feng-šuej.

A čo počítače, DVD, televízie a herné konzoly? Všeobecne sa nedá k týmto moderným veciam postaviť odmietavo. Pokiaľ ale zvažujete, čo dať do detskej izby, je potrebné si uvedomiť, že všetky tieto elektrické prístroje vytvárajú vysokofrekvenčné rušivé zvuky a silné magnetické polia. Jednoznačným odporúčaním je, že čím menej, tým lepšie a tiež čím ďalej od postele, tým prospešnejšia to je.

Hlavným cieľom feng-šuej v transformácii detských izieb je vytvoriť zdravé, milujúce a bezpečné prostredie. Detská izba vytvorená s ohľadom na feng shui bude slúžiť ako emocionálna a fyzická podpora vášho drobca.

Zdroj foto: istock


https://redlotusletter.com/children-and-chi-the-7-feng-shui-fundamentals-for-childrens-rooms/

https://www.sheknows.com/home-and-gardening/articles/1055291/feng-shui-tips-for-kids-rooms/

https://www.thespruce.com/feng-shui-for-childrens-rooms-create-joy-not-chaos-1274799

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.