Nová kúpeľňa

Kúpeľňa a záchod vypovedá o hygienickom štandarde, estetických kritériách, vynaliezavosti a poriadkumilovnosti obyvateľov výrečnejšie ako celé ostatné obydlie.

>> Móda >> Aktuálne >> Nová kúpeľňa

Najprirodzenejším materiálom na výrobu umývadiel, WC a bidetov sa javí keramika, aj keď ju z času na čas vystriedajú iné odolné a esteticky zaujímavé materiály. Keramika odoláva teplote a vlhkosti, má dlhú životnosť a nedeformuje sa. Jej tvrdý povrch je odolný voči poškriabaniu a chemikáliám a glazúra je predpokladom jednoduchej údržby. Okrem klasickej keramiky našli v kúpelniach svoje využitie aj smaltovaná či nerezová oceľ, kameň, plast a dokonca aj špeciálne upravované drevo.

Umývadlá sú dôležitým prvkom tak z hľadiska dizajnu priestoru, ako aj z hľadiska funkčnosti. Zabudovateľné typy sa delia v závislosti na spôsobe akým sú inštalované - to znamená či sú osadené zhora alebo zospodu, na polozapustené umývadlá a typy ukladané na hornú plochu kúpeľňového nábytku.
Umývadlo inštalované zhora sa osadzuje tak, že keramická misa je zapustená zvrchu do odstránenej časti hornej plochy. Jednoducho sa inštaluje a vytvára celistvý povrch.
Pri inštalovaní zospodu je umývadlo položené na hornú plochu alebo kovové konzoly.
Polozapustený typ je vhodný všade tam, kde treba šetriť s priestorom.
Umývadlá položené na voľnej ploche nábytku sú vyhotovené s povrchom bez štrbín, čo ich robí výnimočne hygienickými a umožňuje jednoduchú údržbu.

Moderné bidety a umývadlá nemajú tradičné prepadové otvory, v ktorých sa viditeľne usadzujú nečistoty a slúžia ako ubytovňa pre baktérie. Prepad býva súčasťou špeciálneho sifónu, od odpadu vedie predĺžená časť do zadnej vnútornej vyvýšenej časti bidetu či umývadla, a tam sa na princípe spojitých nádob pri zvýšenej hladine vody mechanicky otvorí ventil a voda sa sama vypustí.

Najnovšou inováciou pri WC a bidetoch je odnímateľná ľahko čistiteľná doska na sedenia s poklopom. Žiadnemu novšiemu typu WC nechýba nádržka na dvojaké splachovanie umožňujúca šetriť vodou.

Sprchovacie kúty sú riešením predovšetkým v malých a nedostačujúcich priestoroch a vzťahujú sa na ne kritériá ako na vane. Novším vylepšením je vyvýšený stred sprchovacieho kúta, ktorý zabezpečuje rýchlejší odtok vody, pričom menšia hĺbka vaničky zase znamená pohodlnejší vstup do nej.

Aby bola údržba kúpeľní čo najjednoduchšia, vyvinuli niektorí výrobcovia špeciálnu ochrannú vrstvu, ktorou sú vybavené keramické sanitárne predmety. Povrchová úprava Ideal Plus má nízku povrchovú energiu a táto zabraňuje usadzovaniu sa nečistôt a vápnika. Wonderglis je zase vodoodpudivá úprava povrchu, pri ktorom mikroskospické čiastočky vyplňujú nerovnosti v povrchu glazúry, pričom sa pri stekaní vody tvoria veľké kvapky, ktoré rýchlo odtekajú aj s nečistotami a vápenatými zložkami a nezanechávajú "mapy".

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.