Úprava stien

Steny významne ovplyvňujú charakter miestnosti. Niekedy stačí len vymaľovať a miestnosť sa priam rozžiari; sú však aj iné možnosti... 

>> Móda >> Aktuálne >> Úprava stien

Ak steny vášho domova volajú po obnove a vy ste sa s predstavou tejto mega-akcie už vnútorne vyrovnali, prichádza na rad zváženie dôležitej skutočnosti - výber materiálu. Ten totiž rozhodne o celkovom charaktere jednotlivých miestností. Okrem vyznenia farby a štruktúry materiálu však pri danom výbere treba vziať do úvahy aj využitie miestnosti, jej veľkosť, teplotu a osvetlenie.

Najrozšírenejšou a najlacnejšia formou úpravy stien je maľovka. Umožňuje experimentovanie so širokou škálou náterových látok a techník. Nezabudnite ale, že na chladné steny a do slabo vetraných miestností (kúpeľne prípadne kuchyne) nie sú vhodné emulzné nátery, pretože neznesú zrážanie pár a vlhko. Do týchto priestorov sú vhodnejšie olejové nátery alebo špeciálne vinylové nátery s fungicídmi, ktoré predchádzajú tvorbe plesní. (Steny natreté olejovou farbou sa dajú tiež umyť a poškodený náter je ľahko obnoviteľný.) Určitou nevýhodou v danom prípade je, že lesklé nátery zvýrazňujú nerovnosti stien.

Ďalšou možnosťou je omietka. Uplatňuje v drsnej, leštenej alebo farbenej podobe. K výhodam omietky patrí prijateľná cena, trvácnosť a schopnosť zakryť nerovnosti stien. Nevýhodou je zachytávanie prachu.

Hrejivú domácku atmosféru a výbornú tepelnú a zvukovú izoláciu vytvárajú drevené obklady. (Prekrývajú tiež nerovnosti stien a stropov.) Tento druh úpravy však nevyhovuje štýlu každej miestnosti. Ak zvolíte danú alternatívu, hľadajte len vysoko kvalitné druhy dreva a jeho spracovania, aby ste predišli rozmanitým deformáciám.

Keramické obkladačky sú ideálne na steny kúpeľní a plochy okolo drezov. Hladké povrchy a úzke medzery medzi nimi sa ľahko čistia a odolávajú vode i vysokým teplotám. Mozaikové obkladačky môžu zaujímavým spôsobom zatraktívniť inak dosť nudný kúpeľňový priestor.

Svoje miesto v rade alternatív úpravy stien majú tiež "staronové" tapety, ktoré tvoria jednoduchú izoláciu stien a miestnosť zútulňujú. Trh ponúka široký výber tapiet - od umývateľných plastových až po luxusné textilné. No a v prípade, že potrebujete predeliť priestor, pouvažujte o sklobetónových tvárniciach. Sú trvácne, vodeodolné a presvetlia oddelený priestor. Ich relatívnou nevýhodou je vyššia cena, a tak trochu technický vzhľad, ktorý môže pôsobiť stroho a chladne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.