Terazzo II.

V Taliansku, odkiaľ pochádza tradičná podlahovina terazzo, môžete dokonca objaviť terazzové podlahy, ktoré majú charakter umeleckého remesla.

>> Móda >> Aktuálne >> Terazzo  II.

U nás sa terrazzo hojne používalo v 40. a 50. rokoch minulého storočia, a v súčasnosti ho niektorí architekti znovuobjavili, upozorňujúc na jeho zaujímavý vzhľad a skvelé úžitkové vlastnosti.
Terrazzová podlaha je vytvorená z betónovej zmesi na báze mramorovej drviny a cementového spojiva. Cement môže byť biely alebo sivý a jeho výber závisí od toho, aký farebný tón podlahy chceme dosiahnuť. V „kamennej“ zmesi sa totiž zmiešavajú všetky zložky mramorovej drviny, pričom farba prachu vytvára celkový tón podkladu. Okrem základnej prírodnej farebnej škály sú k dispozícii aj farebné pigmenty, ktorými sa terrazzová hmota prifarbuje do čiernej, červenej, hnedej... Vzhľadom na to, že základom tejto podlahy je nasiakavá mramorová drvina, je vhodná predovšetkým do interiéru, aj keď sa používa aj na balkóny a terasy.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sa jedná o ďalší typ studeného novofunkcionalistického výmyslu, ale opak je pravdou. Terrazzová podlaha ponúka nečakane pôsobivé efekty. Aby sme si dokázali predstaviť o aký druh podlahovej krytiny vlastne ide (keďže slovo betón pôsobí na radového občana odstrašujúco), treba vedieť, že v zásade rozoznávame dva druhy technologických postupov pri výrobe tejto podlahy.
Klasický spôsob predstavuje technológiu, pri ktorej sa namieša rovnorodá (homogénna) zmes a táto sa potom nanáša na pripravený podkladový betón. Ak je zámerom dosiahnuť čo najväčší podiel veľkých kameňov na povrchu, nanáša sa najskôr maltová časť, ktorá pozostáva z kamienkov veľkosti do 9 mm, cementu a vody. Na ňu sa vysype zmes kameňov väčšej zrnitosti až do 27 mm a po zatvrdnutí sa povrch vybrúsi (cca do hrúbky 6mm). Tým vynikne štruktúra väčších kameňov. Epoxidové terrazzo predstavuje druhý spôsob výroby tejto podlahy. Táto technológia je zhruba o 100 % drahšia než klasický spôsob a požíva sa najmä v priestoroch, kde nie je možné dosiahnuť požadovanú hrúbku podlahy pre cementové terrazzo (ktorá je minimálne 70 mm).
Terrazzovú podlahu je nutné deliť na dilatačné celky vložením bronzovej, mosadznej alebo hliníkovej lišty. Ak sa však jednotlivé vzory, či farby podlahy kladú postupne po vytvrdnutí predchádzajúcej, možno spraviť styk aj bez líšt. Na záver sa Terrazzo po vybrúsení preleští, a následne ošetrí penetračným náterom a voskom odpudzujúcim vodu aj mastnotu. Kým v interiéri stačí takúto podlahu napastovať raz za dva tri roky, v exteriéry sa odporúča dvakrát za rok. Keďže terrazzo je v podstate betónom, má vysokú tepelnú vodivosť, a ako také je vhodné na podlahové vykurovanie. Aby sa zabránilo nebezpečnému kĺzaniu, zvykne sa terrazzo vybrúsiť alebo upraviť pieskovaním. Vzhľadom na minimum škár a precízne vyhotovenie je to podlaha, ktorá sa ľahko udržiava a je doporučovaná aj do priestorov s vysokými nárokmi na hygienu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.