Drevené podlahy I.

Jednou z najkvalitnejších je podlaha z prírodného dreva: krásna, prospešná zdraviu, s dobrými zvukoizolačnými vlastnosťami a dlhou životnosťou.

>> Móda >> Aktuálne >> Drevené podlahy I.

K najväčším prednostiam drevených podláh patrí tepelná prijímavosť, regulovanie vlhkosti a schopnosť pohlcovať škodlivé látky. Treba však povedať, že drevené podlahy nie sú najlepším riešením pre tých, ktorí radi menia celkový charakter interiéru... Vybrať si môžete z paluboviek, vlysov, kaziet, klasických parkiet, mozaikových parkiet a viacvrstvových drevených lamelových podláh s drevenou nášľapnou vrstvou.

Pri výbere drevenej podlahy sa orientujte podľa vnútornej klímy budovy, pretože drevo má v každom prostredí vlhkosť zodpovedajúcu teplote a relatívnej vlhkosti vzduchu. Ďalším dôležitým momentom je vzhľad drevených komponentov, ktorý musí vykazovať určité kvality: napríklad škáry medzi vlysmi nesmú mať viac ako 1,5 mm a nepravidelnosti (suky, beľ, očká, nepravidelná kresbu a točivosť vlákien) nesmú prekročiť určitú mieru.

Výhody drevenej podlahy sú evidentné, každý materiál však má aj slabé stránky: v prípade meniacej sa teploty a vlhkosti dochádza k tvorbe škár a deformácií; neodporúča sa spojenie s podlahovým vykurovaním; miera poškodenia (od nábytku, podpätkov, stoličkových koliesok...) závisí od konkrétnej tvrdosti; proces zosychania môže viesť k nežiaducemu vzhľadu podlahy na najviditeľnejších miestach...

Základné znaky kvality dreva:
suky - časti vetiev obrastené drevom; ide o prirodzený nedostatok
očká - zrastené vegetačné pupence (do priemeru 3 mm); v skupinách zhoršujú estetickú stránku podlahy
trhliny - škáry vznikajúce rozdelením dreva pozdĺž vlákien; táto vada je neakceptovateľná
smolky - dutiny vo vnútri letokruhu vyplnené živicou; táto vada dreva je neakceptovateľná
dreňové lúče (zrkadlá) - vybiehajúce k obvodu kmeňa; nie sú vnímané ako vada
beľ - plocha medzikružia na obvodovej strane kmeňa, ktorá poskytuje zaujímavý farebný kontrast; neprirodzené zafarbenie (modrasté, hnedasté, sivé) je neakceptovateľné.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.