Ako pokladať laminátovú podlahu? Je to naozaj jednoduché

Laminátové podlahy sa stále tešia veľkej popularite. A to aj napriek stúpajúcej popularite vinylových podláh, ktoré majú oproti laminátovým nesporné výhody, ale sú aj výrazne drahšie.

shutterstock_laminat_nohy22

Najskôr potrebné izolácie

Ak teda túžite po novej podlahe v niektorej z miestností vašej domácnosti a chcete peknú a kvalitnú podlahu, ktorá vás nezruinuje, laminát bude správna voľba. A pokládka laminátovej podlahy je naozaj jednoduchá.

Ako na to? Ak vám vašu novú laminátovú podlahu už doviezli, je najskôr potrebné, aby sa aklimatizovala. Nevybaľujte jednotlivé dosky, ale nechajte ich v miestnosti 48 hodín v horizontálnej polohe. Zatiaľ môžete skontrolovať, či máte všetko „príslušenstvo“ v podobe soklových, či prechodových líšt a podobne.

A nezabudnite sa uistiť, že máte dostatočne pevný, čistý a suchý podklad. Samotná pokládka podlahy začína položením izolácie proti hluku a ešte predtým (ak je to potrebné) parotesnej zábrany. A potom už skutočne môžete začať pokladať jednotlivé dosky podlahy.

Keď sa raz rozbehnete, pôjde vám to rýchlo

Podlahu pokladajte súbežne s dopadom svetla do miestnosti. Pri prvom rade podlahy najskôr odrežte pero alebo drážku a podlahu položte touto orezanou stranou k stene. Tak ju neskôr zakryjete soklovými lištami. Nezabudnite dodržiavať dilatačné špáry od steny v rozmedzí 10 – 15 mm kvôli rozťažnosti materiálu.

Poslednú dosku v rade je potrebné narezať. Druhým skráteným kusom potom začnite nasledujúci rad. Dávajte však pozor, aby tieto skrátené kusy mali vždy aspoň 40 alebo aj 50 cm. Zacvakávanie laminátových dosiek do seba je veľmi jednoduché, stačí si dávať pozor na to, aby vám niekde neostali špáry.

Najväčšiu „prplačku“ tak môžete mať v okolí zárubní, či pri rúrach radiátorov. Nie je to však nič zložité, len budete mať o niečo viac rezania. A na záver už len osaďte „detaily“ v podobe soklových líšt, rohov, prechodových líšt, prípadne schodových líšt.

Zdroj obrázka: Autor: fizkes / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.