Udržateľná kúpeľňa: šetrné zaobchádzanie s vodou aj energiami

Napísal Natália Dobrotová 05. január 2024

Nový rok sa blíži a spolu s tým mnohí z nás premýšľajú nad predsavzatiami, nad tým, čo zmeniť a čo robiť lepšie. Stále viac sa pritom kladie dôraz na väčšiu udržateľnosť a šetrnosť, a to vo všetkých ohľadoch – od nakupovania, vlastných návykov, až po domácnosť.

Veľmi úzko sa pritom táto téma dotýka aj kúpeľňového vybavenia. Moderné technológie a kvalitné materiály môžu prispieť k ohľaduplnému prístupu a znížiť plytvanie vodou aj energiami.

Šetrný prístup s modernými batériami

Technológie sa neustále posúvajú dopredu a kúpeľňový sortiment v tomto ohľade nie je výnimkou. Príkladom sú vodovodné batérie, kde vývoj a inovácie značne prispievajú k úspore vody a dokonca aj energiou. „Vývoj na poli batérií ide rýchlo dopredu, a to s cieľom dosiahnuť väčšiu udržateľnosť. Dôraz je preto kladený na materiály a rovnako tak na pokročilé vychytávky, ako je napríklad funkcia cold start, ktoré podporujú udržateľnú domácnosť,“ uvádza Iva Šedivá, vedúca marketingovej komunikácie spoločnosti Laufen SK a CZ, pod ktorou spadá aj tradičná česká značka JIKA.

Kvalitné materiály sú základ

Prepracované prevedenie a kvalita použitých materiálov prispievajú k dlhej životnosti batérií, vďaka čomu sa vyhnete častému a opakovanému nakupovaniu nových výrobkov, a súčasne tiež zamedzujú pretekaniu vody v dôsledku opotrebovania a tým aj jej zbytočnému plytvaniu. Pri výbere by ste sa preto okrem dizajnu mali zamerať aj na tento aspekt. Dôležité sú kvalitné keramické kartuše, perlátory a taktiež odolné povrchové úpravy, vďaka ktorým vydržia batérie dlho v skvelej kondícii.

Malí pomocníci pre veľkú úsporu

Veľkým prínosom pre úsporu môžu byť aj perlátory s obmedzovačmi prietoku vody. V prípade moderných batérií je perlátor vo väčšine prípadov už integrovanou súčasťou batérie. Pokiaľ ale máte doma batériu staršiu, môžete ho tiež samostatne dokúpiť. A ako perlátor prispieva k úspore? Jeho princípom je miešanie vody so vzduchom, teda vodu prevzdušňuje, čím znižuje jej prietok. Pritom ale neuberá nič z užívateľského komfortu a vy toto zníženie prietoku ani nespoznáte. Zároveň môže prietok taktiež obmedzovať. Len pre predstavu, pri starších batériách môže byť prietok až 12 l za minútu, pri tých moderných je to 4 alebo 5 litrov za minútu, čo predstavuje podstatný rozdiel v spotrebe.

1_jika_0124

Batérie Pure značky JIKA vynikajú nielen premysleným dizajnom, ktorý umne kombinuje praktickosť a prepracovaný vzhľad. Disponujú tiež kvalitnými perlátormi s prietokom 5 l/min. Benefitom sú aj kvalitné keramické kartuše.

Šetrenie energií s funkciou cold start

Technológia cold start je relatívnou novinkou na poli umývadlových a drezových batérií, ktorá prispieva k šetrnejšiemu zaobchádzaniu s energiami. Jej princíp je veľmi jednoduchý a do istej miery pracuje s našimi bežnými návykmi. Základná poloha páky sa nachádza v stredovej polohe na studenej vode. V momente, keď chcete teplú, je potrebné pákou otočiť doľava. „Väčšina z nás štandardne necháva páku batérie v stredovej polohe a pri rýchlom umývaní rúk ju v tejto polohe púšťame. Automaticky tak spúšťame ohrev vody. Teplá voda ale za tak krátky okamih nedokáže doputovať do batérie a zostáva vo vnútri rúrok, kde opäť dôjde k jej vychladnutiu a zbytočne sa tak spúšťa celý proces ohrievania. Práve s týmto momentom pracuje technológia cold start a zabraňuje tak zbytočnému plytvaniu energiou,“ vysvetľuje Iva Šedivá.

2_jika_0124"

Batérie Mio Style značky JIKA disponujú technológiou cold start a vynikajú kvalitným spracovaním. Použité perlátory sú vyrobené zo špeciálneho materiálu proti usadzovaniu vodného kameňa a súčasťou batérie je aj spätná klapka proti spätnému nasatiu znečistenej vody. K dispozícii sú v klasickom prevedení chróm aj trendy čiernej farbe.

Pohodlie aj úspora s termostatickými batériami

V rámci šetrenia vody platí tiež ešte jedno pravidlo. Čím rýchlejšie nastavíme požadovanú teplotu vody, tým menej ju zbytočne pretečie. Pri sprchovaní aj kúpeli vám v tomto prípade môžu pomôcť termostatické batérie, s ktorými požadovanú teplotu vody nastavíte takmer okamžite. Vyhnete sa tak nielen zbytočnému plytvaniu, ale navyše si užijete ešte väčšie pohodlie.

3_jika_0124

S termostatickou batériou Deep by JIKA nastavíte požadovanú teplotu vody behom okamihu a môžete si tak naplno užiť príjemný zážitok zo sprchovania. Batéria spĺňa aj najvyššie nároky na bezpečnosť – pokiaľ od batérie prestane pritekať studená voda, termostat okamžite zablokuje príval horúcej vody. Zároveň je vybavená tlačidlom Safety stop, ktoré zabraňuje nastaveniu teploty vyššej ako príjemných a bezpečných 38 °C. Na dosiahnutie vyššej teploty je nutné toto tlačidlo odblokovať.

Moderné toalety s úsporným splachovaním

Staršie toalety majú splachovanie 6 alebo dokonca 9 litrov vody, čo je príčinou značne vysokej spotreby. Na porovnanie, väčšina moderných toaliet dnes už disponuje systémom duálneho splachovania a súčasne úsporným variantom, kedy na malé spláchnutie spotrebujete 3 litre vody, na veľké spláchnutie 4,5 litra. Ak by sme vzali modelovú situáciu, keď v domácnosti žije päť členov, v prípade starších toaliet so 6-litrovým splachovaním je ročná spotreba približne 98 550 litrov. Oproti tomu pri toaletách so splachovaním 3/4,5 l je v tomto prípade spotreba 57 487,5 l.

Aby ste predchádzali zbytočnému plytvaniu vodou, potom je potrebné venovať pozornosť aj technickému stavu toaliet. Pokiaľ toaleta preteká, môže dôjsť k obrovskej strate. Samotná oprava pritom vôbec nemusí byť nákladná a môže ušetriť nielen vaše financie, ale aj životné prostredie.

4_jika_0124

Závesný klozet Deep by JIKA rimless vnesie do kúpeľne nielen vyšší stupeň hygieny vďaka technológii splachovania bez oplachového kruhu, ale súčasne tiež prispieva k úspore vody. Disponuje systém duálneho splachovania 3/4,5 l. Poteší aj nadčasovým dizajnom, ktorý perfektne doplní akýkoľvek interiér.

Drobnými návykmi k zmene

Šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou a energiami potom môžeme prispieť aj svojim vlastným správaním. Jedným z krokov je nenechávať vodu zbytočne tiecť počas úkonov osobnej hygieny, či už pri sprchovaní alebo čistení zubov. Zastavením vody v priebehu týchto aktivít môžete ušetriť desiatky litrov mesačne. Ďalším krokom potom môže byť napríklad skrátenie doby sprchovania, už len o minútu kratšie sprchovanie vám pomôže ušetriť stovky litrov vody mesačne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.