S letnou dovolenkou prichádza zvýšené riziko vlámania

Napísal Tomáš Chramosta 21. máj 2024

Bezpečnostný systém, sústava kamier alebo inteligentná domácnosť – to sú moderné technológie 21. storočia, ktorými ľudia najčastejšie chránia svoj byt či rodinný dom. Mnohí z nich však zabúdajú na základný prvok ochrany, ktorým sú bezpečnostné dvere.

shutterstock_zlodej_24

Tie môžu zlodejov pri pokuse o vlámanie spoľahlivo odradiť, zvlášť ak sú doplnené o čítačku odtlačkov prstov alebo kódovaciu klávesnicu. Najviac je domácnosť ohrozená v čase, keď jej členovia vyrazia na dovolenku. Jedno vlámanie v priemere spôsobí škodu vyše dva a pol tisíc eur, vinníka sa pritom podarí dopadnúť len v jednom prípade zo siedmich.

Blíži sa sezóna letných dovoleniek, keď veľa Slovákov opúšťa svoje domovy – niekedy aj na niekoľko dní. S tým súvisí aj zvýšené riziko vlámania do rodinného bytu či domu. Podľa policajných štatistík vlani došlo k 3 661 takým trestným činom s celkovou škodou na majetku v hodnote bezmála desať miliónov eur. Priemerná škoda jedného vlámania na Slovensku tak vychádza na sumu vyše dva a pol tisíc eur. Objasnenosť podobných skutkov bola v roku 2023 len 14,1 percenta. „Šťastného konca“ v podobe dopadnutia zlodeja sa tak dočká len zhruba každý siedmy poškodený.

Základom ochrany každej domácnosti by malo byť, samozrejme, vhodne zvolené poistenie, ktoré škody na majetku v týchto prípadoch vykryje. Ľudia ho často dopĺňajú výdobytkami modernej techniky, ako je napríklad bezpečnostný systém napojený na alarm, ktorý políciu automaticky privolá, alebo na sústavu niekoľkých kamier. „Čím ďalej častejšie sa však stretávame s tým, že ľudia zabúdajú na úplný základ, ako je napríklad dôsledné dovieranie všetkých okien a balkónov alebo inštalácia bezpečnostnej vložky do vchodových dverí, ktorá môže zlodejovi zabrániť v prístupe do interiéru,“ pripomína Petr Přichystal zo spoločnosti Lomax. Prekážka v podobe trojbodového zámku, kódovacia klávesnica alebo čítačky odtlačkov prstov podľa neho páchateľa často odradia.

Svoju rolu v oblasti bezpečnosti vchodových dverí hrá aj zdanlivo taká banálne vec, akou je smer ich otvárania. Na rodinných domoch je riešenie pomerne jednoduché, zažitým štandardom sa stalo osadenie s otváraním dovnútra. „Keď máte plné ruky tašiek, je pohodlnejší dvere otvárať dovnútra, nech nemusíte ustupovať krídlu niekoľko krokov vzad. Vchodové dvere s otváraním smerom von môžu zraniť niekoho, kto za nimi stojí alebo prechádza okolo. A predovšetkým – dvere s otváraním von majú vonku aj pánty, takže pre zlodeja je jednoduchšie ich vysadiť,“ vysvetľuje Prichystal.

Bežné kľúče už nie sú v móde

Z hľadiska úchopového spôsobu otvárania dverí je na výber celá škála variantov, od kľučky cez guľu alebo držadlo. Prvý variant je z hľadiska bezpečnosti pred vlámaním najproblematickejší, z vonkajšej strany môže zvádzať nepozvaných hostí. „Naopak, držadlo vyžaduje na otvorenie viac sily a navyše je dostupné tak pre deti, ako pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou,“ vysvetľuje Přichystal. Tým najzásadnejším kritériom pri výbere vchodových dverí je ich bezpečnostná trieda a certifikáty, ktoré dokladajú naplnenie európskych noriem.

Zamerať by sa používatelia mali aj na typ zámku, ktorý je do vstupných dverí inštalovaný. „Základným variantom je trojbodový bezpečnostný zámok, ktorý sa bežne dodáva tak do klasických, ako do priečkových vchodových dverí. Tento typ kovania má väčšinou zamykacie body tak v stredovej, ako v hornej aj spodnej časti dverí, ktoré sa po otočení kľúčom uzamknú. Moderným variantom je automatické zamykanie, keď sa pri opustení domácnosti dvere zamknú samy,“ opisuje Přichystal s tým, že o bežné kľúče postupne klesá záujem.

Naopak, na vrchole popularity sú iné intuitívne spôsoby, ktoré zaisťujú bezpečný prístup do domu. Jedným z nich je čítačka odtlačkov prstov, ktorá sa vyznačuje najvyšším dôrazom práve na bezpečnosť a unikátny spôsob vstupu do budovy bez nutnosti pri sebe čokoľvek nosiť, najčastejšou voľbou je v prípade rodinných domov. Bezpečné riešenie existuje aj pre bytové jednotky. „Na výber je medzi klávesnicou a čítačkou na RFID čipy. Tá je pre všetkých obyvateľov domu praktická a v porovnaní s ostatnými variantmi aj hygienická,“ opisuje Přichystal a dodáva, že je vhodné vybaviť dvermi s najvyšším stupňom zabezpečenia aj samotný byt, zvlášť ak ľudia žijú na prvých dvoch poschodiach či na prízemí.

Zabezpečenie garáže sa podľa odborníkov podceňuje najčastejšie. Je to však práve priestor pre autá a motorky, kde páchatelia bývajú často úspešní. V prípade starších vrát môže pomôcť doplnkový zámok alebo blokovacia zarážka, ktorá zabraňuje ich vypáčeniu. Ak sa ľudia rozhodnú pre investíciu do nových vrát, mali by zvoliť bezpečnostnú triedu RC2, ktorá prakticky znemožní ich mechanické prelomenie,“ opisuje Přichystal.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.