Ako mať systém v upratovaní

Upratovanie nás sprevádza od malička, nakoľko upratovať musia už malé deti. Upratujeme neporiadok sami po sebe a niekedy po druhých. Niektorí sa upratovaniu venujú ako svojej profesii. 

tipy up18

Umývanie okien, zametanie, vysávanie, umývanie riadu a tak ďalej. Bežné domáce práce robíme skoro každý deň. Niekedy, ale treba spraviť dôkladnejšie upratovanie a zamyslieť sa nad podstatou vzniknutého neporiadku. Autorka kníh „Kúzelné upratovanie“ a „Upratané“, Marie Kondo, vymyslela metódu, ako mať upratané raz a navždy. Táto metóda sa volá KonMari. Ak si o tejto metóde chcete podrobnejšie prečítať, stačí si kúpiť jednu z kníh, alebo navštíviť web stránku Marie Kondo. Pomocou tejto metódy prídete na to, ako začať. Podstatou tohto upratovania je, že veta „mohlo by sa to ešte zísť“, je tabu.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ UPRATOVANIA

1.     Rozhodnite sa upratať si

Ak sa rozhodnete, že váš domov potrebuje zmenu, možno pomôže práve dôkladné upratanie. Nejde o obyčajné upratanie, ale o to, že z domu odstránite všetky veci, ktoré už nepoužívate dlhšiu dobu. Na začiatok je najdôležitejšie, navodiť si pocit, že to naozaj chcete urobiť. Nemyslite si, že to stihnete za jedno poobedie. Všetko chce svoj čas a tento proces je dlhodobejší. Táto fáza je zatiaľ iba o pocite naozajstného chcenia.

2.     Vizualizujte si svoj nový domov

Predstavte si, ako chcete aby váš nový, uprataný domov vyzeral. Predstavte si každú skrinky, každý šuflík, každú skriňu. Zamyslite sa nad tým, ako by vyzerali rôzne zákutia vášho príbytku. Najmä sa zamyslite nad tým, kde schovávate všetky veci ktoré už nepoužívate a dobre si predstavte toto miesto, ako by sa mohlo využívať efektívnejšie.

3.     Zmierte sa s tým, že väčšinu vecí vyhodíte

V každej časti izby, sa v ľudských domácnostiach nachádza približne 30% vecí, ktoré už nepoužívate a pravdepodobne, už nikdy používať nebudete. Ak sa zmierite s tým, že väčšinu týchto vecí vyhodíte, tak môžete s hĺbkovým a dôkladným uprataním začať.

4.     Neupratujte jednotlivé izby

Upratovať jednotlivé izby, je podľa tejto metódy úplne nevhodná. Je totižto veľmi pravdepodobné, že pri upratovaní jednotlivých izieb, iba presúvate nepotrebné veci, z jednej izby do druhej. Dôležité je upratovať po kategóriách. Zoberte si napríklad na kopu všetko oblečenie z celého domu a pokúste s ho svedomito vytriediť, podľa toho čo nosíte a čo iba schovávate v skrini.

5.     Poradie je dôležité

Najvhodnejšie poradie ako upratovať je:

-       Oblečenie

-       Knihy

-       Papiere

-       Príslušenstvo- šperky, kozmetika, ...

-       Veci s citovou hodnotou

Ak bude dodržiavať takéto poradie, určite dosiahnete vyššiu úspešnosť pri upratovaní.

6.     Nevyhovárajte sa na citovú hodnotu

Pri veciach s citovou hodnotou je najväčší problém, že bude ťažké, niektoré veci vyhodiť. Pri problémovom predmete, si tento predmet chyťte poriadne do rúk. Skúste si ho v rukách prekladať a rozmýšľať nad tým, čo cítite. Ak cítite šťastie, určite si tento predmet nechajte. Ak necítite nič výnimočné, je načase sa s týmto premetom rozlúčiť.

Tipy na ekologické upratovanie s Lidlom včera, dnes aj zajtra

Ako to pôjde ešte ľahšie? S tými správnymi pomocníkmi. Vďaka nim vyčistíte priestor nielen okolo seba, ale aj vo svojom vnútri. Naplánujte si s Lidlom, čo všetko vás čaká a podľa toho doplňte zásoby priateľské k životnému prostrediu, od ktorých už neupustíte.

O ktoré špeciálne kúsky ide? Napríklad o úplne klasický ocotkyselinu citrónovú. Tie podajú pomocnú ruku pri bojoch s vápenatými usadeninami.

Umývanie okien môže byť oveľa rýchlejšie, ak si v Lidl e-shope zaobstaráte na niekoľko sezón univerzálny čistič okien s funkciou rozprašovania Livarno home a pripravíte si k nemu roztok z čierneho čaju a citrónovej šťavy. Návod zvládnete ľavou zadnou – 10 minút lúhujete čajové vrecúška privátnej značky Lord Nelson, následne pridajte šťavu z 1 citróna a vo finále zalejte ešte niekoľkými litrami teplej vody (prispôsobíte objemu vedra). Vďaka tejto zmesi sa o svoje brány do prírody postaráte ekologickou cestou. Okrem toho, predídete tým usadeninám a zabezpečíte si pre ne dlhotrvajúci lesk.

Šlamastiky s nerezovou oceľou vyriešia zemiaky. Potieraním žiaducej časti napríklad príborovej sady, ktorej potrebujete vrátiť opäť lesk. Pomôže i hrniec s vodou, v ktorej sa len pred chvíľou dovarili zemiaky. Šupnite doň vidličky, lyžičky, nožíky a zvyšok nechajte na účinky zemiakového „odvaru“. Využiť sa pekne dajú aj šupky zo zemiakov. Tie sú účinné pri hrncoch, ktoré sú zájdené vápnom, či denno-denne využívaných kuchynských i kúpeľňových batériách. Vedeli ste, že si poradia aj s nepriateľkou zvanou – hrdza?

Okrem priateľov na prírodnej báze, sú pri upratovaní v domácnosti prínosné aj novodobé vymoženosti ako napríklad šikovný parný mop Silvercrest s plynulo nastaviteľnou intenzitou pary, ktorý vám opakovane uľahčí prácu.

lidl_126324

Livarno home, Čistič na okná s funkciou rozprašovania, Lidl, 13,99 €. Livarno home, Odpadkový kôš, Lidl, 12,99 €. Silvercrest, Parný mop 2 v 1, Lidl, 49,99 €.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.