Ako správne vybrať typ roštu postele k matracu? Pozrime sa na to!

Rošt sa často podceňuje a niekedy sa tento prvok pri kúpe postele vôbec neberie do úvahy. To je však chyba! Drevené rošty postelí sú ako základy domu – bez nich by ste asi stavať nezačali, že? V tomto článku sa zameriame na typy roštov a na to, ako ich skombinovať s matracom. Poďme na to!

agata_nabytok_23

Neoddeliteľná súčasť postele – rošty do lôžok na spanie

Posteľ, taká nevyhnutná pre náš odpočinok, je oveľa zložitejší kus nábytku, než sa na prvý pohľad zdá. Naše pohodlie, samozrejme, závisí od matraca, ale nielen od neho – nemenej dôležitý je aj rošt postele.

Prvé rošty postelí na spanie so správnou oporou chrbtice sa zrodili v 60. rokoch 20. storočia a mali podobu železnej siete. Technologický rozvoj ich neskôr nahradil pružnými roštmi z bukových alebo brezových lamiel. Tento materiál má všetky predpoklady na správne podopieranie ľudského tela, ktorému poskytuje nerušený nočný odpočinok: nie je ani príliš tuhý, ani príliš poddajný a umožňuje chrbtici zostať v optimálnej ergonomickej polohe. Okrem toho je nevodivý, preto zabraňuje hromadeniu statickej elektriny a tiež umožňuje zodpovedajúce odvetrávanie.

Rošty spálňových postelí sú nevyhnutnou súčasťou tohto kusa nábytku – nevhodné zloženie postele môže spôsobiť, že aj ten najlepší matrac nebude spĺňať svoju funkciu a môže sa dokonca priamo zničiť.

Rošty postelí ako správna opora pre matrac

Už vieš, že rošt je základom, „chrbticou“ tvojej postele – musí mať preto špecifické vlastnosti. Dobrý základ postele musí byť dostatočne tuhý, aby udržiaval chrbticu v rovine. Zároveň musí byť aj dostatočne pružný, aby umožnil najťažším častiam nášho tela – ramenám a panve – jemne sa do matraca zanoriť. Zachovávanie kriviek tela v prirodzenom tvare počas spánku predchádza bolesti, tŕpnutiu končatín a spánkovým poruchám.

Ako vybrať do postele správny rošt a na čo si dať pozor?

Pri výbere roštu treba zvážiť typ matraca ktorý ponesie, postavu osoby alebo osôb, ktoré ho budú používať, rozmery roštu, ktoré musia pasovať do rámu postele a ďalšie osobitné funkcie, ako je napríklad možnosť elektrického nastavovania.

Napríklad, ak sa rozhodnete kúpiť dvojitý pružinový a taštičkový matrac, nevyhnutná bude aj investícia do pomerne tuhého roštu, ktorý matracu poskytne zodpovedajúcu oporu. Vybrať si môžete rošty na posteľ 160×200 alebo 200×200. Na druhej strane, tí, ktorí uprednostňujú mäkšie a pružnejšie matrace, ako sú modely z pamäťovej peny alebo latexu, by si mali vybrať lamelový typ roštu s väčšou pružnosťou, ktorý pozostáva z mnohých malých lamiel umiestnených blízko seba. Tie zabezpečujú dobrú úroveň pružnosti aj vzdušnosť, takže vlhkosť, ktorá sa nahromadí počas noci sa účinne odvedie. Tento typ produktu často vystupuje ako rošt na posteľ 80×200 pre detské lôžka. Pre ďalšiu skupinu, tých, ktorí si cenia pohodlie a túžia po najvyššom komforte, nemusí byť pevný rošt na posteľ vhodný. Namiesto neho im odporúčame elektricky nastaviteľný model s rôznymi zónami tvrdosti. Všetky výrobky si môžete porovnať na tomto odkaze: https://www.agatanabytok.sk/nabytok/matrace-a-rosty/rosty.

Už vieš, že pred kúpou roštu na posteľ sa oplatí venovať trochu času aj oboznámeniu sa s témou a urobenie si predbežného prieskumu. Nezabudni tiež na to, že pocit tvrdosti matraca sa môže meniť v závislosti od konštrukcie postele. Preto bude dobré, navštíviť viacero obchodov a nábytkových salónov a rôzne dostupné modely si osobne vyskúšať.

Zdroj foto: vlastné / agatanabytok.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.