Kde všade sa skrýva cukor? Možno vás to prekvapí...

O škodlivosti cukru sa veľa rozpráva a cukor sa stavia do pozície akéhosi strašiaka. Ako každá základná potravina, tak aj cukor je potrebný pre náš organizmus a pre správne fungovanie mozgu. Veľa ľudí si ale neuvedomuje, že cukor sa nachádza už skoro všade. 

cukor 19

Čo to vlastne cukor je? 

Cukor, alebo inak povedané sacharóza, je prírodné sladidlo, ktoré ma prirodzene sladkú chuť. Biela farba cukru sa získava pri rafinácií, pri ktorej sa ničia všetko enzýmy, minerály a vitamíny. Biely cukor sa vyrába z cukrovej repy, alebo z cukrovej trstiny. Má rôzne podoby, ale najčastejší je kryštálový cukor, práškový cukor a kockový cukor.

Cukor je v malej miere neškodný, ale vo veľkej miere je veľmi škodlivý. Kedysi bola konzumácia cukru približne 3 kilá na osobu, dnes je to už vyše 60 kíl na osobu ročne. Takýto vysoký podiel cukru prijímajú najmä obyvatelia USA, kde je nezdravý životný štýl veľmi rozšírený. Prejedanie sa cukrom spôsobuje mnoho chorôb, ako sú napríklad:

  • Cukrovka
  • Obezita
  • Kožné problémy
  • Zrýchlené starnutie pleti
  • Rôzne ochorenia zubov

Kde všade sa skrýva? 

Cukor je naozaj všade. Je veľmi dôležité čítať etikety, dávať si pozor na rôzne názvy cukru a nepreháňať to so sladenými nápojmi.

Keď si prečítate etiketu zo zložením výrobku môžete byť nemilo prekvapení. Cukor sa pridáva aj do takých potravín, ktoré tak na prvý pohľad nevyzerajú. Je to napríklad kečup, rôzne omáčky, zmesi korenia, dokonca knackerbroty, ktoré sa tvária ako diétna potravina. 

Občas sa stane, že v zložení nie je priamo napísané, že daná potravina obsahuje cukor. Najčastejšie názvy pre cukor môžu byť napríklad kukuričný sirup, sirup z hnedej ryže, melasa, med, fruktóza, rôzne škroby a iné. Najvhodnejšie je kupovať výrobky, ktoré majú označenie „bez pridaného cukru“.

Umelý cukor

Umelý cukor je primárne pridávaný namiesto normálneho cukru preto, aby aj ľudia s cukrovkou, si mohli občas osladiť život. Príliš veľa takéhoto cukru, ale tiež môže spôsobiť mnoho problémov. 

Pri častejšou jedení umelého cukru sa v tele začne viac produkovať inzulín a tým sa spomaľuje metabolizmus a ukladajú sa tuky do tela. Tento cukor obsahujú hlavne výrobky s označením „light“, alebo „diétne“. 

Sladené nápoje

Nápoje obsahujúce cukor sú veľmi populárne. Či už sú to nápoje, ktoré už sladké sú, alebo také, ktoré si samy osladíme, ako napríklad káva, alebo čaj. Všetky nápoje s príchuťou obsahujú cukor a všetky alkoholické nápoje obsahujú cukor. Najviac cukru prijímame do svojho tela tým, že pijeme sladené nápoje. 

Hlavne malým deťom sa často podávajú rôzne džúsiky, ktoré aj keď obsahujú ovocnú zložku, tak tiež majú príliš veľa pridaného cukru. Najvhodnejšia na pitie je čistá voda. Veľa detí, ale čistú vodu nechce piť a vtedy je lepšie, ak namiesto kupovaného džúsu, deťom doma odšťavíte ovocie, alebo uvaríte čaj s minimom cukru.

Vzdať sa cukru je ťažké, ale dá sa to. Treba začať zľahka a postupne cukor obmedzovať. Napríklad, ak ste pili kávu s jednou lyžičkou cukru, tak postupne každý deň, budete z lyžičky cukor odsypávať, až nakoniec neostane žiadny. Takto sa to dá spraviť aj s ostatnými pokrmami. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.