Päť rád pre lepší spánok

Stáva sa vám, že ležíte v posteli, chceli by ste už konečne zaspať, ale spánok neprichádza? Pozeráte na hodiny a vidíte, že čas nemilosrdne beží a o chvíľu už bude zvoniť váš budík? Ak sa aj vám ťažko zaspáva a zle spí, verte že v tom nie ste sami. Problémy ohľadne spánku má množstvo ľudí.

woman_morning_2017

Tieto problémy sú rôzneho druhu. Niektorým ľuďom sa ťažkosti so spánkom objavujú iba občas a u niekoho každú noc. Čím častejšie sa objavujú, tým skôr by ste to mali riešiť.

Dôsledky zlého spánku

Niekomu sa môže zdať, že keď zle spí a stáva sa to často, tak to nie je až taký problém. Časom si na to niektorí ľudia zvyknú. Patrí sem napríklad skoré prebudenie, keď už nemôžete zaspať, ťažké zaspávanie, pravidelné budenie sa v noci, alebo aj zámena dňa a noci.

Následky takéhoto spánkového režimu môžu byť veľmi negatívne. Najčastejšie sa objavuje stres, podráždenosť, celodenná únava, alebo malátnosť. Čím horší je váš spánok, tým horšia je aj vaša pracovná výkonnosť, zhoršujú sa kognitívne funkcie a môže dochádzať aj k depresiám.

Zásady pre lepší spánok

Ak si myslíte, že máte problémy so spánkom a chcete s tým niečo robiť, určite sa zamerajte na najdôležitejšie zásady pre zdravý spánok.

1. Zdravá strava

Pár hodín predtým, ako idete spať, by ste nemali jesť ťažké jedlá. Skúste sa niekoľko dní zamerať na to, že si na večeru dáte ľahký šalát, alebo niečo ľahko stráviteľné. Vyhnúť by ste sa mali mastnému jedlu, údeninám, alkoholu, alebo sladkostiam. Tesne pred spaním si dajte bylinkovú čaj, ktorý vás upokojí a pripraví na spánok. Najlepšie bylinky sú medovka, ľubovník, alebo harmanček.

2. Uvoľňujúci kúpeľ

V prípade, že sa potrebujete uvoľniť a zabudnúť na všetok stres a problémy, tak vyskúšajte teplý, uvoľňujúci kúpeľ. Tiež môžete vyskúšať pridať si do kúpeľa levanduľovú, alebo harmančekovú vôňu, alebo bylinkovú soľ.

3. Rituál pred spánkom

Tento rituál môže byť rôzneho druhu. Vyskúšať môžete cvičiť napríklad jógu, meditovať, niečo si prečítať, pustiť si upokojujúcu hudbu, alebo robiť niečo kreatívne. V prípade, že budete tento svoj rituál dodržiavať každý deň pred spaním, vaše telo si zvykne, že práve táto činnosť znamená, že sa ide spať a psychicky sa na to pripraví.

4. Kofeín

Niektorí ľudia sú zvyknutí na to, že si doprajú veľa kofeínu počas dňa, aj v neskorších hodinách. Môže sa zdať, že vaše telo je na kofeín zvyknuté, ale práve on, môže mať za následok, že sa zaspíte síce dobre, ale budíte sa v noci, alebo skoro ráno a už nemôžete potom spať. Vyskúšajte piť kofeínové nápoje maximálne 5 hodín predtým, ako idete spať.

5. Elektronika

Minimálne hodinu pred spánkom nepozerajte televíziu a nepozerajte do telefónu. Tiež nemajte telefón, alebo wifi príliš blízko seba, keď spíte. Najlepší je odstup minimálne meter. Tieto zariadenia vysielajú signál, ktorý môže škodiť práve vášmu spánku.

V prípade, že váš spánok nie je práve najlepší. Vyskúšajte niektorú z týchto rád, alebo najlepšie všetky a uvidíte, že za nejaký čas sa budete cítiť oveľa viacej oddýchnutí a budete mať viac energie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.