Zaujímavostí o sviatku sv. Valentína

Napísal Kristína Chudá 10. február 2024

Určite ste už počuli, ako vznikla legenda o sviatku zaľúbených. Kňaz Valentíno sobášil rímskych vojakov napriek zákazu cisára Klaudia II., ktorý dal neposlušného kňaza najprv mučiť a 14. februára 296 sťať.

freepik_calendar_february_14

Ale vedeli ste, že:

- Valentín je patrónom zaľúbených, ale aj epileptikov (sám vraj trpel epilepsiou), cestovateľov, mladých ľudí a včelárov.

- Prvou oficiálnou „valentínkou“ bol list vojvodu z Orléansu, ktorý poslal svojej žene z väzenia v roku 1415. Uložený je v londýnskom Britskom múzeu.

- Vo viktoriánskej ére sa okrem zamilovaných valentínok posielali aj octové. Charakterizovala ich nekvalitná tlač, zlé farby a vtipné, zato však urážlivé básničky na každého – učiteľov, milencov, priateľov, deti.

- Posielali sa anonymne tým, ktorí vám liezli na nervy, a aby to bolo ešte horšie, v roku 1800 za takúto „octovku“ platil poštovné príjemca! V polovici minulého storočia vyšli z módy. Odtiaľto teda pochádza nelichotivé „zostať na ocot“.

- Viete, prečo je práve srdce symbolom lásky? Ľudia si odpradávna mysleli, že lásku cítime práve srdcom. Starí Egypťania pri mumifikácii nechávali mŕtvym iba jediný orgán – srdce. Verili, že na cestu večnosťou viac netreba.

- Symbolom lásky je aj mandľový kvet a holubica. Dcéra väzenského dozorcu totiž vraj po Valentínovej smrti vysadila pri jeho hrobe mandľovník, ktorý zakvitol ružovými kvetmi, a holuby si na ňom hľadali svojich životných druhov.

- Každý rok sa v rámci príprav na Valentína vypestuje takmer 250 miliónov ruží. Farba kvetu daná na Valentína má význam. Zatiaľ čo červená ruža tradične symbolizuje lásku, na sviatok sa môžu dať aj iné farby ako sýto ružová, fialová alebo biela - ktoré symbolizujú šťastie, kráľovskú hodnosť a sympatie.

- Symbolom lásky je aj zámok a kľúč. Zaľúbenci si svoju lásku radi zamykajú na mosty – túto tradíciu museli niektoré mestá stopnúť, lebo hrozilo poškodenie konštrukcie.

- Prvá bonboniéra v tvare srdca bola predstavená v roku 1861. Vytvoril ho Richard Cadbury, syn zakladateľa Cadbury Johna Cadburyho, ktorý začal baliť čokolády do luxusných krabičiek, aby zvýšil predaj. Prvú bonboniéru v tvare srdca predstavil na Valentína v roku 1861 a dnes sa každý rok predá viac ako 36 miliónov bonboniér v tvare srdca.

- Mesto zaľúbených Verona dostáva do dnešného dňa okolo tisícky listov. Písanie „listov Júlii“ sa pre mnohých stalo tradíciou a v roku 2010 dokonca natočili film Listy Júlii. Zamilovaní posielajú na sviatok svätého Valentína do talianskej Verony tisíce listov adresovaných postave Rómea a Júlie Capuletovej. Tieto ľúbostné listy pre Júliu sú plné emócií, vášne a v mnohých prípadoch aj zlomeného srdca. Dobrovoľníci, nazývaní Júliine sekretárky, si prečítajú každý list, napíšu odpovede a vyberú víťaza ceny „Cara Giulietta“ (čo v preklade znamená „Drahá Júlia“ v angličtine). Víťaz navštívi Júliin dom vo Verone a zúčastní sa špeciálneho ceremoniálu.

- Vo Fínsku zas valentínsky sviatok neobmedzujú len na zamilovaných. Počas Dňa priateľov dostane milý darček prakticky každý.

- Jeden michiganský advokát má na Valentína akciu „Bezplatný rozvod“: vyžrebuje dvoch „šťastlivcov“ a tí majú jeho služby zadarmo.

- Na Valentína sa zasnúbi takmer 6 miliónov párov. Deň svätého Valentína je jedným z najobľúbenejších dní. Na 14. februára sa zasnúbi približne  6 miliónov párov.

Vo svete sa oslavuje inak

- Mnohé krajiny Latinskej Ameriky poznajú sviatok ako el día de los enamorados (deň zamilovaných) alebo día del amor y la amistad (deň lásky a priateľstva). Aj keď si páry v tento deň vymieňajú kvety a čokoládu, sviatok je venovaný priateľom, nie len láskam.

- V Japonsku je zasa zvykom, že ženy dávajú mužom cukrovinky, pričom kvalita čokolády naznačuje ich skutočné pocity .

- V anglickom Norfolku rozdáva darčeky tajomný Jack Valentine. Táto záhadná postava, ktorej sa tiež hovorí otec Valentín alebo matka Valentína, necháva 14. februára na prahu darček a mizne preč. Úlohu tajomného Jacka obvykle hrajú rodičia, ktorí chcú tento sviatok spestriť svojím deťom. Predtým si na Valentína ženy v celom Anglicku dávali pod vankúš päť listov vavrínu - s nádejou, že v snoch uvidia svojho budúceho manžela.

- Svadba na Filipínach? Jedine na Valentína! Okrem klasických valentínskych osláv si tento deň Filipínci spestrili originálnou tradíciou hromadných svadieb. 14. februára si povedia spolu svoje áno stovky párov, a to pokojne uprostred nákupných centier alebo na iných verejných miestach.

- Dáni a Nóri podľahli vtipným veršovaným Valentínkam. Označujú ich slovom „Gaekkebrev“ a ide o anonymné priania, v ktorých je ukrytá nápoveda o autorovi. Ženy musia do Veľkej noci odhaliť, kto im prianie poslal. Ak dotyčná uhádne, vyhráva veľkonočné vajíčko. V opačnom prípade musí darovať vajíčko tomu, kto sa v období Veľkej noci prihlási k autorstvu valentínky.

- V Slovinsku je svätý Valentín symbolom jari. Slovinci mu hovoria „Zdravko“ a považujú ho za koniec zimného obdobia. Valentín je pre nich ideálnym dňom, kedy začať s prácou na poliach alebo na viniciach, pretože sa rastliny prebúdzajú zo zimného spánku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.