Tipy na čítanie pre mladých a deti

Napísal Milan Buno, knižný publicista 04. máj 2024

Knihy sú ideálny spoločník, ktorý má množstvo pozitív. Stále vychádzajú nové knihy, detektívky, romance, encyklopédie, detské knižky...len si treba vedieť vybrať. Máme pre vás dva tipy, knižku pre mladých  a pre deti.

knihy_040524

Kliatba pravej lásky (Stephanie Garber)

Čerstvý tip z edície pre mladých YOLi – v sérii Bolo raz jedno zlomené srdce od Stephanie Garber vyšiel tretí diel s názvom Kliatba pravej lásky. Táto young adult fantasy si našla aj na Slovensku množstvo fanúšikov, šibalskú a prefíkanú Evangeline Foxovú, ktorá odjakživa verila na pravú lásku a šťastné konce, si určite obľúbite. 

A v tejto záverečnej časti sa práve začína krvavý boj - Evangeline opustila svoju rodnú zem a vybrala sa na Nádherný Sever, aby našla šťastný koniec. Vydala sa za krásneho princa a žije na honosnom zámku, ale ani len netuší, akú za to zaplatila vysokú cenu. Nevie, o čo prišla a jej manžel je schopný urobiť čokoľvek, aby si na to nespomenula. No najprv musí zabiť Jacksa, Princa sŕdc.
Ani tento záver série vás nesklame. Budete si obhrýzať nechty, smiať sa aj plakať, je to magické, rozprávkové a opäť sa presvedčíte, že láska je mocnejšia ako strach

Svätí: Fakty a zaujímavosti zo života svätých

Kniha pôvodne určená deťom, ale určite zaujme aj mladých, či dospelákov. Svätí: Fakty a zaujímavosti zo života svätých prináša 15 portrétov – od svätého Petra, cez Františka z Assisi, Jána Bosca, Janu z Arku, Ignáca z Loyoly až po Matku Terezu.
Krátke texty, ilustrácie a fotky, dokonca komiksové strany, časová os, rôzne pikošky...napríklad vedeli ste, ako vznikol známy rehoľný odev Misionárok lásky? Matka Tereza sa jedného dňa prechádzala po kalkatskom trhovisku a pred stánkom obchodníčky so sárí si všimla biely bavlnený odev lemovaný tromi modrými pásmi. Sárí chudobných. Tri modré pásy jej pripomínali tri osoby Najsvätejšej Trojice. Kúpila si toto sárí a urobila z neho rehoľný odev Misionárok lásky.

Zaujímavý je osud svätého Jána Bosca, ktorý bol synom chudobných roľníkov... tiež sa dozviete o svätých ako Vincent de Paul, Ignác z Loyoly, Jana z Arku, či Maximilián Kolbe, ktorý bol svetlom v nacistickom pekle.
Jednoducho pôsobivé príbehy uzdravenia, šťastné náhody, neustála snaha o dosiahnutie mieru, povedala mi prekladateľka Monika Jurovčáková. 

Foto:  YOLi, Stonožka

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.