Rozhovor s leteckým technikom Tomášom o práci a jeho snoch

Napísal Kristína Chudá 29. január 2024

Tomáš Zeman vyštudoval strednú odbornú školu letecko technickú v Trenčíne. No bez ľudí, ako je Tomáš, by sme nemohli ani lietať. Stará sa o našu bezpečnosť a šťastné prílety a návraty. Pracuje ako letecký technik pre jednu rakúsku spoločnosť.

„Potom čo vyskúšate lietanie, budete navždy chodiť po Zemi s očami otočenými k nebi, pretože tam ste boli a tam sa vždy budete chcieť vrátiť.“ —  Leonardo Da Vinci.

frrepik_aeroport_24

Čim ste chceli byť ako malý chlapec?

Mojim snom bolo odjakživa pracovať v letectve a bol som týmto smerom vedený aj rodičmi. Teda hlavne otcom, ktorého letectvo vždy fascinovalo.  

V ktorých krajinách ste pracovali ako letecký mechanik? V ktorej krajine sa Vám najviac páčilo a prečo?

Tomáš Zeman: Pracoval som v rôznych krajinách v Európe. Začal som na Slovensku, následne som pokračoval v Rumunsku, kde som strávil väčšinu profesijného času. Aké je Rumunsko? Je to krajina grófa Draculu, mnoho tajomných hradov a príbehov, očarujúce mestečko Sighisoara, kde nájdete údajný rodný dom Draculu, Most klamárovSibiu či krásnu soľnú baňu Salinu Turdu.  

Teda jedným z miest, ktoré v Transylvánii rozhodne stoja za návštevu, je Sighisoara, ktorá leží cca. 2 hodiny autom severovýchodne od väčšieho mesta Brašov. Toto mesto navštevuje množstvo turistov pretože je rodiskom Vlada Tepesa /známeho ako predloha pre Drakulu/ a  taktiež svetovým dedičstvom UNESCO. Sighisoara je jedným z najzachovalejších stredovekých miest v Európe a so svojimi deviatimi vežami, kľukatými dláždenými uličkami, meštianskymi domami a  zdobenými kostolmi svojim návštevníkom má čo ponúknuť. Medzi najzaujímavejšie miesta patrí dom Vlada, kostol na kopci, benátsky dom z 13. storočia a dominikánsky kláštor.

Ďalším zaujímavým miestom je palác parlamentu, resp. Palatul Parlamentului. Je súčasným sídlom rumunského parlamentu. Ide totižto o druhú najväčšiu budovu na Zemi! Pozor, najväčšiu, nie najvyššiu. Väčší je už len americký Pentagon. Stavba sa týči v centre Bukurešti a je veľmi fotogenická. Dĺžka činí 270 metrov, šírka 240 metrov a na výšku to je 84 metrov. Bolo postavených až 12 poschodí a celková rozloha zaberá 340 000 metrov štvorcových. Účet za výstavbu sa vyšplhal na 3 miliardy eur. A teraz si to porovnajte s naším parlamentom.

Odkiaľ som pokračoval do Rakúska, neskôr do Nemecka, no bohužiaľ počas covidu som musel odísť. Rumunsko ma opäť zavolalo. A odtiaľ opäť do Rakúska, kde pôsobím doteraz. Samozrejme, počas mojej práce som sa vyskytol aj v iných krajinách. Na pár dní som navštívil Moldavsko, mesiac som bol v Nórsku a taktiež aj v Taliansku.

Aké typy závad sa u lietadiel najčastejšie vyskytujú? Opravujete iba veľké dopravné lietadlá?

Tomáš Zeman: My sa hlavne snažíme chybám predchádzať preto sa všetko kontroluje omnoho častejšie ako pri autách pretože lietadlo nezastaví pri krajnici keď sa niečo pokazí čiže lietadlo musí byť vždy v stave takom aby bezpečne odletelo a pristálo v destinácii.

Väčšina závad je na základe opotrebenia alebo nejakej chyby materiálu. Ako som už povedal, my sa tomu snažíme predchádzať a väčšinou každá súčiastka má predpísaný počet cyklov alebo hodín, po ktorej uplynutí ju treba vymeniť za novú alebo opravenú. No samozrejme, nie každá chyba sa dá podchytiť, preto má lietadlo niekoľko záložných systémov.

Moja licencia ma oprávňuje pracovať na lietadlách nad 6600 kg, do čoho spadá Airbus A320 a Boeing 737, na ktoré mám aj typové oprávnenie. Ale samozrejme, môžem pracovať aj na väčších. No na každý typ lietadla je nutné spraviť typovú skúšku.

inatagram_zetor_tomas_zeman

Tomáš Zeman, zdroj: INSTAGRAM/@ZETO.R

Je niekedy náročné závadu nájsť?

Tomáš Zeman: Veľa vecí si vieme rozpoznať na základe skúseností No nájdu sa aj také problémy ktoré človek ešte nevidel A práve preto máme veľmi podrobné manuály, ktoré navždy pomôžu problém vyriešiť.

Ako je možné, že tak veľký stroj sa dostane do vzduchu s takou ľahkosťou? Ako keby tu zemská príťažlivosť ani neexistovala.

Tomáš Zeman: Na toto je taká vtipná laická odpoveď. Lietadlo vo vzduchu držia peniaze. Samozrejme to vyzerá veľmi jednoducho. No na vzlet lietadla je potrebné enormné množstvo ťahu motorov a aerodynamický tvar lietadla, ktorý vytvára dostatočné množstvo vztlaku na udržanie lietadla vo vzduchu. Mimochodom každý jeden certifikovaný letecký technik musí zložiť skúšku z aerodynamiky.

Každý let má svoje pravidlá. Pri akom porušení pravidiel letovej prevádzky sa môže pasažier dostať na čiernu listinu? Ako dlho si nezalieta?

Tomáš Zeman: Samozrejme ide o priestupok, ak fajčí na palube, môže ho to stáť obrovské peniaze a môže byť umiestnený na čiernu listinu spoločnosti kľudne na celý rok, možno aj na dlhšie. Samozrejme za napadnutie niekoho alebo pôsobenie akýkoľvek problémov môže spôsobiť nútené pristátie lietadla mimo určenej destinácie, čo môže vyvrcholiť veľmi vysokým účtom pre danú osobu.

Taktiež pasažier nemusí byť pustený na palubu z dôvodu nadmerného požitia alkoholu.

Po každom lete upratujete lietadlo. Čo najvtipnejšieho ste našli po pasažieroch? A naopak, čo najnechutnejšie ste našli? 

Tomáš Zeman: Samozrejme toto sa líši od spoločnosti, niektoré majú upratovanie po každom lete a iné zase na konci dňa. No a čo najvtipnejšie sme našli? Podprsenku, nohavičky a podobné kusy oblečenia. No a nechutné?  Ten zoznam môže byť veľmi dlhý, pretože niektoré lety vyzerajú skôr, akoby to bol transport divej zveri a nie ľudí. No a čo ma osobne vie najviac znechutiť je zaseknutá plienka v záchode, pri čom záchod ani potrubie na to objemovo nie je stavaný. No a keď pasažier pustí obsah žalúdka do umývadla namiesto do záchoda, ktorý sa čistí v len veľmi veľmi ťažko, je dosť nechutné.

Dajú sa otvoriť núdzové východy alebo aj klasické dvere počas letu?

Tomáš Zeman:  Dvere sú počas letu zaistené pretlakom, čo znamená, že sú tlačené tlakom v znútra do rámu alebo nejakou formou zámku. Takže počas letu ako takého je to skoro nemožné.

Čo čaká pasažiera, ktorý sa pokúsi otvoriť dvere?

Tomáš Zeman: Toto vám presne neviem povedať, ale môže sa to pre toho dotyčného skončiť zle, minimálne súdom, pokutou, ale určite bude privolaná polícia.

Môže sa stať, že lietadlo počas búrky trafí blesk. Ohrozuje táto situácia ľudské životy?

Tomáš Zeman: Áno samozrejme, stať sa to môže, ale lietadlo funguje ako faradayova klietka a to znamená, že každá jedna súčiastka je spojená z lietadlom a tým pádom prejde blesk po trupe bez toho, aby sa dostal dovnútra sa vybije sa von z lietadla. Takže ľudom vo vnútri sa nič nestane.

Súčiastky v lietadle sa opotrebúvajú, koľko vydržia napríklad brzdy?

Tomáš Zeman: Áno, súčiastky sa opotrebovávajú, kolesá a brzdy sú viac-menej najčastejšie súčasti lietadla, ktoré meníme. Koleso alebo teda guma sa opotrebuje priemerne okolo 300 až 500 cyklov a brzda, samozrejme záleží od používania, vydrží od 600 do 800 cyklov.

Okrem toho, že opravujete veci, ktoré nájdete, máte naplánované aj iné opravy?

Tomáš Zeman: Ako som už predtým spomínal, lietadlu sa počítajú hodiny a cykly, čo sa prenáša na každý jeden komponent. Ak komponent dosiahne hranicu životnosti, musí byť vymenený alebo skontrolovaný. Samozrejme, existujú aj veľké kontroly, ktoré sa konajú za určité obdobie, kde sa lietadlo rozoberá, laicky povedané, do poslednej skrutky a kontroluje sa veľmi podrobne.

Ako sa testuje funkčnosť motora?

Tomáš Zeman: Tých skúšok je samozrejme niekoľko. Odlišuje sa to podľa toho, čo potrebujeme testovať. Ak je to len skúška na tesnosť, motor ako napríklad po výmene filtru, sa naštartuje na voľnobeh a nechá sa bežať. Následne sa motor vypne a kontroluje sa. Pokiaľ sa jedná o kontrolu parametrov a je nutný vyšší výkon, robíme takzvaný High Power run, čo znamená, že motor sa testuje na výkon nutný pre test. Každý z týchto testov si vyžaduje iné bezpečnostné opatrenia a samozrejme aj dostatočný priestor pre daný test a taktiež technik, ktorý robí takéto testy, musí mať dodatočné preskúšanie na daný typ lietadla.

Nie je ohrozený mechanik, ktorý stojí pred lietadlom?

Tomáš Zeman: Počas motorovej skúšky musí mať technik na palube prehľad o každom členovi pozemného personálu, takže každý by sa mal zdržiavať pred lietadlom. Samozrejme má ďalší pár očí na zemi v podobe kolegu, s ktorým neustále komunikuje pomocou rádia. Okolo motorov je bezpečnostný rádius, do ktorého nesmie nikto vstúpiť počas skúšky. Ak by tak niekto urobil, môže sa stať, že bude nasatý do motora. Taktiež počas motorovej skúšky musí lietadlo vydávať vizuálny signál, aby informovalo okolitý personál v podobe takzvaných majákov, ktoré musia blikať.

Aký je váš profesijný sen?

Tomáš Zeman: Pracovať na ešte väčších typoch lietadiel a časom viac a viac predávať skúsenosti mladšej generácii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.