Praktické tipy, ako zachrániť úrodu pred škodcami

Zdanlivo neškodný hmyz , ktorý osídľuje naše záhrady a ovocné sady, je skutočne schopný nielen poškodiť, ale aj úplne zničiť celú úrodu. Samozrejme, zbaviť sa záhradných škodcov raz a navždy môžeme len veľmi ťažko, pretože každá jedna sezóna so sebou prináša nové prekvapenia.

1_shutterstock_slizniak

Zdroj obrázka 1: Lisa-S / Shutterstock.com

Existuje ale niekoľko spôsobov, vďaka ktorým môžete mať celú situáciu pod kontrolou. Poďme sa spoločne pozrieť na možnosti, ktoré sa nám v tomto smere ponúkajú a dobre aj na škodcov a hlodavcov zaberajú.

Úspech „boja“ závisí od slabých stránok nepriateľa

Veľmi častým a dosť nebezpečným škodcom našich ovocných i kvetinových záhrad sú vošky. Živia sa miazgou rastlín a často nielen zasahujú do ich vývoja, ale ich aj úplne zničia. Najčastejšie sa nachádzajú na vnútornej strane listov alebo mladých výhonkov. Kvetov alebo plodov.

1_shutterstock_slizniak

Zdroj obrázka 2: Harshit Srivastava S3 / Shutterstock.com

Je ich naozaj veľmi veľa a líšia sa druhovými aj potravinovými preferenciami. Výsledkom je, že takmer všetky výsadby v záhrade, zeleninovej aj kvetinovej potom trpia.

Vošky a iný hmyz však nie sú jediné neželané návštevy v našich záhradách. Pomerne často sa k nám z okolia „rozhodnú“ prísť aj hlodavce. Nie vždy im ide o našu úrodu, ale larvy hmyzu, ktoré sa v tomto ekosystéme nachádzajú. Pri ich hľadaní sa ale naruší nielen pôda, ale aj samotná plodina, ktorá potom stráca na svojej kvalite.

Krtko však nie je jediný hlodavec v prírode. Myši, hraboše a potkany milujú zeleninové záhrady tiež a môžu spôsobiť veľké problémy.

Až keď budete vedieť, ktorý návštevník sa rozhodol zavítať k vám, až potom môžete použiť tú najsilnejšiu zbraň a vybrať si tie najlepšie prípravky proti škodcom.

Používajte len bezpečné a správne „zbrane“

Zelenina a ovocie majú na naše telo veľmi pozitívny vplyv. A nakoľko je sezóna čerstvej zeleniny a ovocia v plnom prúde, znamená to, že je najvyšší čas zvýšiť ich množstvo v strave. V sezóne dopestovaná a čerstvá zelenina a ovocie majú predsa oveľa väčší obsah vitamínov a výživných látok.

Konzumácia plodov tohtoročnej úrody a ich kvalita však môžu byť ohrozené, ak vás v „zbere“ predbehnú spomínané hlodavce alebo iní škodcovia. Aby ste tomu predišli a mali situáciu pod kontrolou, je vhodné použiť adekvátnu „zbraň“, ktorá vás zbaví nechcených návštev bez ohrozenia vášho zdravia a kvality úrody. Stačí si zvoliť správne a účinné prípravky proti hlodavcom a o zásoby úrody na blížiacu sa zimu bude postarané.

3_shutterstock_hlodavec

Zdroj obrázka 3: Tea N Bickie Photography / Shutterstock.com

Mechanická metóda deratizácie

Chytanie hlodavcov do pascí je dlho známy a celkom efektívny spôsob boja, ak je počet hlodavcov zanedbateľný. Aby ste ale chytili všetkých škodcov, musíte byť schopní používať pasce oveľa efektívnejšie a umiestňovať ich presne tam, kde lovia.

Takéto pasce môžu hlodavcov v momente usmrtiť alebo len odchytiť, čo je humánnejší spôsob deratizácie okolia. Závisí od prostredia, jeho veľkosti a množstva škodcov a hlodavcov.

Chemické a neškodné spôsoby boja proti škodcom

Veľmi dobrý efekt v boji proti hlodavcom a škodcom v záhrade má aj špeciálna chémia. Takéto prípravky dokážu vyčistiť záhradu od škodcov veľmi rýchlo. Treba si však dávať pozor na ich výber a zdroj.

Rovnako sa oplatí myslieť na miesto aplikácie, ktoré bude po kontakte s chemickým prípravkom zasiahnuté. Sila týchto látok však veľmi často spočíva v odpudivom efekte, vďaka ktorému sa hlodavec rozhodne váš pozemok radšej opustiť.

Nemusí sa teda aplikovať priamo na pôdu alebo rastlinu, vďaka čomu nie je nikto ohrozený a váš nový fóliovník pripravený na veľkú úrodu. Mnohé repelenty a prípravky proti škodcom a hlodavcom 100 % prírodné, takže sa naozaj nemáte čoho obávať a môžete si zdravie z prírody a chutných plodov užívať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.