Každé dobré slovo vo vete je vyslyšaná prosba

Vo Vydavateľstve SLOVART práve vychádza nová kniha Dušana Dušeka, ktorá je pozoruhodná nie iba svojimi textami, ale aj dizajnom. Pri návrhu obálky a grafickom spracovaní knihy Potok pod potokom dizajnér Braňo Matis použil Dušekove denníkové zápisky, ktoré si autor zaznamenáva do zošitov a zápisníkov a dotvára ich známkami a vlastnými kresbami.

“Táto kniha je o zabúdaní, teda o tom, čo zabudol a čo v nej nie je, aj preto je taká tenká. Toho, čo zabudol, je oveľa viac, bola by z toho oveľa hrubšia kniha, no bez jediného výtlačku.“

Kniha Potok pod potokom je hľadaním bohatstva jazyka a jej starnúci hrdina, spisovateľ Adam, sa pokúša dopátrať komu sa zaň treba poďakovať. Hľadá, čo je a čo nie je pravda pri písaní, až napokon zistí, že píše a žije knihu o zázrakoch. A ďakuje za ňu všetkým svojim blízkym, všetkým drahým, všetkým ochotným. Bez nich by nič nenapísal. A možno by ani nežil.

„Za súmraku, náhle, inokedy ráno, prilietajú vône spomienok, v každej udalosti je iná nálada. A do vzduchu sa vždy votká voňavka toho konkrétneho času, spojená s obrazom miesta a pohybu ľudí, čo tam boli, rozvidnie sa do závanu radosti.“

Ukážku z knihy Potok pod potokom načítal Vlado Kobielsky a vypočuť :

Publikáciu Potok pod potokom z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autorovi

Dušan Dušek (1946) je prozaik, básnik, dramatik, pedagóg a filmový scenárista (Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Krajinka a ďalšie). Svojím poetickým videním sveta vytvára z detailov mozaiku vypovedajúcu o krásach, ale aj smútkoch ľudského života. Za svoju tvorbu získal niekoľko ocenení, napríklad Cenu Dominika Tatarku za knihu Pešo do neba. V roku 2016 mu prezident SR udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. V rámci literárnej ceny Anasoft litera získal Cenu čitateľov za romány Zima na ruky a Ponožky pred odletom. Vo finálovej desiatke bol s titulmi Melón sa vždy smeje a Holá veta o láske. Píše aj pre deti, vo Vydavateľstve SLOVART vyšla napríklad kniha Pištáčik.

Autorova zbierka poviedok Náprstok vyšla nedávno v spolupráci s Vydavateľstvom 582 aj ako audiokniha, ktorej svoj hlas prepožičal František Kovár, rovnako ako pri detskej knihe Babka na rebríku, ktorú spolu vydali Wisteria books a Vydavateľstvo SLOVART.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.